corona-crisis-zzp

5 stappen om de Corona-crisis financieel te overleven

Voor veel zelfstandigen betekent deze Corona-crisis een acuut wegvallen van hun omzet. Als je geen buffer hebt en de rekeningen blijven binnenkomen, welke opties heb je dan tot je beschikking, welke stappen kun je dan zetten?

Naast de maatregelen van het kabinet, willen wij je graag in een kort overzicht wijzen op een aantal aanvullende en simpele acties die je kunt ondernemen om de ergste financiële druk er wat af te halen.

 

  1. De opdrachtgever annuleert een opdracht.

    Hier komen jouw leveringsvoorwaarden om de hoek kijken. Wat staat erin over de redenen van annuleren? Als er al is getekend, betekent dit voor de opdrachtgever meestal dat hij zijn betalingsverplichting moet nakomen, en ook dat jij moet leveren. Als dat laatste niet mogelijk is, ga dan in gesprek met elkaar. Maak nieuwe afspraken. Je kunt de opdracht of levering uitstellen. Sommigen kunnen vanuit huis werken. Wellicht kun je afspraken maken zodat het werk toch door kan gaan en een deel vooruit betaald krijgen.

    Werk je nog steeds zonder leveringsvoorwaarden? Gebruik deze tijd om ze op te stellen.

  1. De kosten van leveranciers en de verhuurder lopen op.

    Iedereen zit momenteel in hetzelfde schuitje. Neem contact op met je huurbaas en vraag om uitstel dan wel korting van de huur. Bespreek je situatie met je leverancier en kom tot nieuwe afspraken. Ook dit soort partijen zien niet graag dat er achterstanden oplopen maar een faillissement is nog veel vervelender. Ga in gesprek en mogelijk kom je erachter dat er meer te regelen valt dan je dacht.

 

  1. Benut de digitale mogelijkheden.

    Veel ondernemers kunnen hun werk niet meer doen als voorheen. Met creativiteit en het gebruiken van diverse digitale tools kun je jouw dienstverlening of verkoop vernieuwen. Neem contact op met je klanten en bespreek hoe je elkaar toch kan helpen. Nu je minder reistijd hebt, heb je meer tijd voor het ontwikkelen van zaken waar je eerder niet aan toe kwam. Plan digitale bijeenkomsten met andere zzp’ers om elkaars krachten te bundelen en tot nieuwe initiatieven te komen.

 

  1. Valt je inkomen weg, vraag tijdelijke ondersteuning aan via de Bbz-regeling bij de gemeente.

    Houd de berichtgeving in de gaten, want mogelijk gaan de procedures versneld worden als gevolg van de corona-crisis en veranderen de voorwaarden voor toelating. Wat je sowieso op orde moet hebben is je administratie. Om in aanmerking te komen voor ondersteuning vanuit de Bbz moet je veel zaken aanleveren. Hoe beter je dat doet, hoe sneller de procedure verloopt.

 

  1. Uitstel van betalen van belasting.

    Om de gevolgen van het coronavirus voor ondernemers te verzachten, neemt de Belastingdienst ook maatregelen. Ben je ondernemer of zzp’er en heb je betalingsproblemen door het coronavirus? Dan kun je de Belastingdienst vragen om bijzonder uitstel van betaling. Ook kun je de te betalen voorlopige aanslag aanpassen. Voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonbelasting kun je bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Stuur daarvoor een brief aan de Belastingdienst. In de brief vraagt u om uitstel van betaling en legt u uit hoe u door de uitbraak van corona in betalingsproblemen bent gekomen. Overigens is niet geheel duidelijk wanneer al deze brieven verwerkt zullen zijn. Een tip van onze kant; laat deze zaken via je boekhouder of accountant doen. De invorderingsmaatregelen worden dan gestopt. Wil je daar meer over weten: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/uitstel-betaling-gevolgen-coronavirus?fbclid=IwAR2Vw0NdbcQrMJB1a2PfKLVrIA4UcCGjZovNncdnK1-9W26HG16-YYLtlf8

 

Het allerbelangrijkste is nu om rekening met elkaar te houden, elkaar te helpen en ervoor te zorgen om onnodige besmettingen te voorkomen waardoor de corona-crisis verergert. Mocht je daarom naar aanleiding van dit artikel vragen hebben, of zaken met ons willen bespreken dan kan dat. Je mag ons dagelijks bellen tussen 15.00 en 17.00 uur op 06-51399499 of stuur een mail naar info@ikonderneemhet.nl als dat niet lukt. Wij denken graag met je mee.

Auteur: Team Ikonderneemhet.nl
Gepubliceerd op: dinsdag 17 maart 2020

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!