auto-van-de-zaak-peter-brink

Auto van de zaak en de voor- en nadelen voor de zzp’er

Bij de aanschaf van een auto van de zaak komt de ZZP’er voor veel vragen te staan.

Auto op de zaak of privé ?

Elektrisch of Youngtimer?

Allemaal vragen waar wij als ZZP-boekhouder u graag mee willen helpen. De meest gunstige keuze is maatwerk en hangt af van uw persoonlijke situatie.

Een van de zaken die u moet weten is, dat als u een “auto op de zaak “ heeft, en u er jaarlijks meer dan 500 kilometer privé mee rijdt, u dan een bedrag bij de winst moet tellen voor privégebruik.

Wat moet u doen ?

Bewijs leveren dat u betreffend jaar niet meer dan die 500 kilometer privé heeft gereden. Dit kan door middel van een tellertje in de auto, een kilometerregistratie op papier of u kunt gebruik maken van een hiervoor bestemde app.

Als u meer dan die 500 kilometer op jaarbasis rijdt, kan de bijtelling namelijk behoorlijk oplopen. De bijtelling – meestal 22 procent, bij elektrisch acht procent – is een percentage van de nieuwwaarde ofwel cataloguswaarde van de auto.

Ons advies…

Wij raden u aan de volgende auto’s zakelijk te boeken.

Een nieuwe auto

  • Een Youngtimer ( bijtelling dagwaarde).
  • Een elektrische auto ( lagere bijtelling).

De nieuwe auto

Als u uw nieuwe auto zakelijk op de balans activeert ,kan de bijtelling variëren van 22 tot 8 %. Het percentage is afhankelijk van het soort brandstof en jaar van eerste toelating. Op het eind van elk boekjaar moet u tevens 2,7 % BTW afdragen over de cataloguswaarde van de auto. Uiteraard neemt ZZP boekhouder dit mee in de BTW-aangifte.

De Youngtimer.

Als u een Youngtimer aanschaft heeft u fiscaal gezien een mooi voordeel. Dit gaat ook op als u uw auto 15 of langer heeft. De bijtelling is in dit geval slechts 35 % van de dagwaarde. U dient wel zorg te dragen voor een goede taxatie van de dagwaarde.

Tip : in Duitsland is een groot aanbod van degelijke auto’s van 15 jaar of ouder. Weinig kilometers op de teller en rijden dus als nieuw. U kunt ze redelijk goedkoop importeren. Een oldtimer kunt u overigens ook op de zaak aanschaffen.

De elektrische auto

In de nabije toekomst gaat het veranderen, maar op dit moment geldt nog een lage bijtelling ( acht procent al u nu nieuw koopt) voor elektrisch rijden. Het is dus nog interessant.

Andere optie’s…..

De privé auto

Het grote voordeel is dat u geen bijtelling hoeft te doen voor IB en BTW.Nadeel is dat benzine, onderhoud, wegenbelasting en verzekering niet als kosten zakelijk aftrekbaar zijn. U mag als zakelijk rijder wel van elke zakelijk gereden kilometer wel € 0,19 ten laste van de winst brengen. U moet wel uw zakelijk gereden kilometers bij afspraken in agenda bijhouden. De auto die het meest in aanmerking komt om privé te rijden is de auto die tussen de 2 en 14 jaar oud is.

De brandstof is hierbij van belang alsmede het aantal kilometers dat u zakelijk rijdt. U moet echter bij een auto van bv 7 jaar oud bijtellen over de cataloguswaarde, maar mag slechts afschrijven over de vele malen lagere aankoopprijs.

Lease auto

Heeft u weinig liquide middelen of wilt u uw geld aanwenden voor andere uitgaven zoals inventaris, dan is lease een optie.

U dient hierbij rekening te houden met het feit dat een leasecontract niet altijd direct opzegbaar is. De leasemaatschappij kan een opzegvergoeding in rekening brengen.

Er zijn twee soorten zakelijk lease.

  • Operational lease( huur, geen recht op KIA of MIA )
  • Financial lease( koop op afbetaling, u wordt eigenaar)

Bij operational lease betaald u een vast bedrag per maand. Hier zit onderhoud en verzekering bij in. In principe ( of u moet afspreken de auto over te nemen) gaat de auto na afloop contract terug naar de leasemaatschappij.

Bij financial lease wordt u na afloop contract dus eigenaar. Voordeel kan zijn dat de afschrijving ten laste komt van de winst.

Echter, wanneer u een bijtelling heeft van 22 % valt dit voordeel weer van elkaar weg.

Wanneer u voor een energiezuinige auto kiest, kunt u in aanmerking komen voor de KIA ( Investeringsaftrek) of MIA ( regeling voor milieuvriendelijk auto’s)

Bestelauto

Als u een bestelauto heeft aangeschaft voor uw onderneming, en deze uitsluitend zakelijk wilt gaan gebruik is het nu volgende van groot belang.

U dient een “Verklaring uitsluitend zakelijk gebruik bestelauto” in te dienen.

U hoeft bij uw aangifte IB geen rekening te houden met het voordeel van privégebruik van de door u aangeschafte bestelauto.

Een rittenregistratie is niet nodig, maar u dient wel een sluitende kilometeradministratie bij te houden ( u mag niet meer dan 500 privékilometers per jaar rijden).

Pas op !! De fiscus kan controleren of u inderdaad niet privé rijdt. Bijtelling en een boete kan het gevolg zijn.

Online Boekhouden – ZZP-Boekhouder – YouTube

 

Auteur: peter brink
Gepubliceerd op: vrijdag 13 augustus 2021

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!