Autoriteit Persoonsgegevens: BSN-nummer mag niet in btw-nummer zzp’er

Autoriteit persoonsgegevens heeft na een grondig onderzoek geconstateerd dat de privacywet door de Belastingdienst wordt overtreden. De Belastingdienst verwerkt het burgerservicenummer (BSN) in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak, zoals zzp’ers. Hierdoor zijn eigenaren van een eenmanszaak vatbaar voor misbruik. Kwaadwillenden kunnen het BSN-nummer bijvoorbeeld voor identiteitsfraude gebruiken.

Schending privacy

Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft het beleid van de Belastingdienst getoetst aan de AVG, de nieuwe Europese privacywet die 25 mei van kracht is gegaan. Inmiddels heeft AP aan de Belastingdienst laten weten dat het gebruik van het BSN in het btw-nummer zo snel mogelijk moet worden gestopt. Omdat het veranderen van de nummers een langdurig proces is heeft de Belastingdienst tot 1 januari 2019 om met het gebruik van het nummer te stoppen. De Belastingdienst geeft aan dat ze de intentie hebben om voor 1 januari 2019 een alternatief te hebben, maar dat dit wel een moeilijk en technisch ingewikkeld verhaal wordt.

Probleem

Het BSN is een uniek en tot de persoon herleidbaar nummer. Daarom is het een zogeheten persoonsgegeven. Voor het gebruik van bijzondere persoonsgegevens gelden extra strenge regels. Met het BSN kan gemakkelijk een koppeling worden gemaakt tussen informatie uit verschillende bestanden. Onzorgvuldig gebruik van het BSN brengt daarom privacyrisico’s met zich mee, bijvoorbeeld misbruik van persoonsgegevens en identiteitsfraude. Het helpt ook niet mee dat zzp’ers verplicht zijn hun btw-nummer op hun website te vermelden.

Geschiedenis

Al meerdere jaren pleit o.a. ZZP Nederland ervoor om het BSN-nummer uit het btw-nummer te halen om fraude te voorkomen. Kamervragen die uiteindelijk werden gesteld in 2011, werden destijds door staatssecretaris Weekers beantwoord door te zeggen dat het ondoenlijk was om het systeem te veranderen, dat zou veel te veel tijd en geld kosten.

Aanmelden 2018 new
Auteur: Erik Kloosterman
Gepubliceerd op: dinsdag 17 juli 2018

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!