Beter luisteren en de 30-70 regel

Gaf ik je de vorige keer tips om indrukwekkend te spreken. Nu wil ik je deelgenoot maken om beter te luisteren. Goed luisteren is nog niet zo gemakkelijk. We raken tijdens gesprekken snel afgeleid door onze interne voorstelling en voelen ons beter als we zelf aan het woord zijn. Jammer, want wie goed luistert leert van anderen en je maakt er ook nog vrienden mee.

Luisteren is gezond

Ook als je vindt dat je een goede luisteraar bent; maar 25% van wat je hoort neem je ook daadwerkelijk in je op. Goed luisteren is een kunst en het is gezond. Als we spreken raken we in een staat van opwinding en gaat onze bloeddruk omhoog. Als we de rust nemen te luisteren zijn we meer ontspannen en daalt de bloeddruk. Aan jou de keuze.

Alle mensen hebben de behoefte om echt gehoord, serieus genomen en begrepen te worden. Niets is zo irritant als mensen tijdens het luisteren wegkijken, het verhaal van de ander overtreffen of onderbreken om een ander onderwerp aan te snijden. Niet werkelijk in contact zijn met je gesprekspartner wordt ook als irritant ervaren. Dat wil zeggen geen oogcontact, ongeduldig zijn en vooral met de omgeving bezig zijn.

Beter luisteren in 4 stappen:

  1. Maak luisteren voor jezelf belangrijk. Neem er bewust de tijd voor.
  2. Houd je aandacht erbij. Blijf in het moment met de ander. Vergeet wat er om je heen gebeurt. Stel vragen en let op iemands lichaamstaal. Stem af op de ander.
  3. Zet je eigen mening tijdelijk opzij. Wees je bewust van de neiging om te onderbreken, ongeduldig te zijn of iemands zinnen af te maken. Zet je eigen referentiekader uit. Soms willen mensen alleen gehoord worden, het verhaal aan je kwijt.
  4. Wees terughoudend met je eigen ervaringen. Je hebt de neiging om de boodschap over te brengen: je bent niet de enige. Echter, het kan ervaren worden als het verhaal van de ander niet belangrijk genoeg vinden.

De 30-70 regel

Door in een gesprek de 30-70 regel toe te passen krijgt de ander meer aandacht van jou. Jij bent 30% van de tijd aan het woord door onder andere goede vragen te stellen, samen te vatten en te vertellen. 70% laat je de ander aan het woord. De ander gaat zich daardoor beter voelen en krijgt de indruk dat je tijd en aandacht besteedt waardoor niet alleen het gesprek waardevol wordt maar zeker ook de relatie.

Wil je meer weten over doeltreffend communiceren bel op 0575-515183 of stuur een e-mail naar info@montizaantrainingenadvies.nl

Auteur: Gerrit Montizaan
Gepubliceerd op: donderdag 1 februari 2018

Trackback link

1 reactie

  1. Griselda Bosma
    Griselda Bosma, 13 februari 2018

    Leuk! Thanks voor de tips. Ik dacht dat ik goed kon luisteren, maar dat kan dus nog beter!