Winters landschap

Wist je dat je beter geen stickers kunt plakken als het koud is?

 

De winter komt er aan. Dat betekent dat het weer kouder wordt. Dit heeft ook gevolgen voor sommige werkzaamheden. Wist je bijvoorbeeld dat het niet verstandig is om stickers te plakken als het 10°C of kouder is? In dit blog leg ik uit waarom.

Lage temperaturen hebben een negatief effect op de plakkracht van stickers. Door de kou wordt de lijm hard en dik, waardoor stickers minder goed hechten. Dit merk je niet altijd meteen. Toch kan het er op de lange termijn er voor zorgen dat je stickers eerder loslaten. Overigens zijn te warme temperaturen ook niet. Door warmte wordt de lijm juist te zacht. Ook dit kan er voor zorgen dat stickers niet goed hechten en eerder loslaten.

Wat is de ideale plaktemperatuur?

Stickers plakken kun je het beste met temperaturen tussen de 10°C en 30°C. Zijn de stickers eenmaal opgeplakt en is dat op de juiste manier gebeurd? Dan kunnen de meeste stickersoorten temperaturen aan tussen de -40°C tot 80°C. Overigens zijn er wel soorten die geschikt zijn om te plakken bij temperaturen onder de 10°C. Het hangt dan van de lijmsoort af of dat mogelijk is. Zo zijn er lijmsoorten waarmee je tot temperaturen van -15°C kunt plakken.

Andere aandachtspunten

Behalve de omgevingstemperatuur is ook die van de ondergrond van belang. Is de te beplakken ondergrond kouder dan 10°C of warmer dan 30°C? Dan zal de sticker ook minder goed hechten. Dit kun je op meerdere manieren oplossen.·         Zo kun je de ondergrond iets verwarmen met een föhn.

  •          Je kunt het te beplakken voorwerp binnen neerleggen/-zetten. Zo kun je een auto bijvoorbeeld in een garage zetten. Zo kan die wat opwarmen. Bij warm weer kun je de auto door deze manier juist laten afkoelen.
  •          ’s Middags is het meestal wat warmer. Ideaal als je in de winter gaat plakken. In de zomer kun je juist beter in de ochtend plakken. Plak echter nooit in de volle zon.
  •          Bewaar niet-geplakte stickers niet te koud. Lijm die op waterbasis is kan daardoor bevriezen. Als dat gebeurt, droogt de lijm uit en zullen de stickers ook minder goed blijven zitten.

Stickers plakken: meer tips

Als je stickers gaat plakken, zijn er nog een aantal tips die handig zijn om op te volgen. Zo voorkom je dat je sticker niet goed hecht.

  • ·        De ondergrond moet goed ontvet en schoongemaakt zijn. Als je buiten gaat plakken, let er dan ook op dat er niet te veel wind staat. Anders kan er vuil onder de sticker waaien.
  •          Raamstickers en grote stickers kun je het beste plakken met water. De ideale temperatuur om dat te doen is tussen de 10°C en 20°C, omdat het water anders te snel verdampt. Verder wordt het bij plakken met water aangeraden om dat in de ochtend te doen of op een bewolkte dag.
  •          Ga je stickers plakken op een ondergrond die geschilderd of gelakt is? Zorg dan dat de verf of lak goed uitgehard is.
Auteur: Hannie Blokzijl
Gepubliceerd op: dinsdag 21 november 2017

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!