Studiereis Mondragon, ondernemen in een coöperatie 26 tot 29 september

Mondragon, spanje
Van 16:00 tot 00:00

 

De Economic Board Groningen (EBG) organsieert van 26 tot en met 29 september een studiereis naar Mondragón georganiseerd. Hierbij nodigen we je ook jou uit om mee te gaan naar dit voorbeeld van een succesvolle ondernemerscoöperatie in het Spaanse Baskenland. We vertellen je graag meer over de reis en de mogelijkheid tot aanmelden.

 

Mondragón
Mondragón spreekt tot de verbeelding. Het gebied rondom dit kleine plaatsje in Spaans Baskenland, telt meer dan 260 coöperaties. De Mondragón Coöperatie is daarmee uitgegroeid tot de grootste coöperatie ter wereld. Alle coöperaties in het gebied zorgen voor ruim 75000 banen. In vrijwel elke coöperatie zijn werknemer mede-eigenaar en beslissen ze samen welke keuzes het bedrijf moet maken. Deze coöperatieve vorm van ondernemen blijkt een succes. Mondragón maakt hoogtechnologische producten en is uitgegroeid tot een multinational met vestigingen over de hele wereld. Met een eigen universiteit gaan onderwijs, ondernemen en innovatie hand in hand. Onder de Coperacion Mondragón vallen banken, overheden, multinationals, landbouworganisaties, onderwijs, zorg, startups en nog veel meer.

Over het succes van Mondragón zond Tegenlicht in 2012 een reportage uit. Deze vind je hier: 

https://www.2doc.nl/speel~VPWON_1165576~het-wonder-van-baskenland~.html

De korte promoversie vanuit de Coöperatie Mondragón vind je hier: https://vimeo.com/187802604

 

Voor wie
Ben jij ondernemer in de maakindustrie of techniek, heb je een startup, werk je in de zakelijke dienstverlening of de foodsector of bouw je aan een sociale onderneming? Dan is deze studiereis wellicht interessant voor jou. Daarnaast voor iedereen die inspiratie op wil doen over ondernemerschap op een coöperatieve manier en wat dat kan betekenen voor je medewerkers en voor je bedrijf.

Waarom

Tijdens de studiereis maken we kennis met de principes van deze coöperatie die de financiële crisis goed heeft doorstaan. We brengen een bezoek aan diverse coöperaties en maken kennis met de manier waarop de coöperatie daar werkt. Wat kunnen we ervan leren en hoe is een soortelijk model te projecteren op de situatie in regio’s van Noord Nederland. Kan vooruitgang van Noord Nederland rondom coöperatieve organisaties verder vorm gegeven worden?


Programma

Het programma is onder voorbehoud en zal nog nader worden afgestemd met de organisatie om specifieke deelnemerswensen daarin mee te nemen. De reis gaat door bij voldoende deelname. Er is plaats voor maximaal 24 deelnemers. Minimaal deelnemersaantal is 16.

 

Woensdag 26 september

18:00 uur                                  Verzamelen Schiphol

20:35 uur                 Vertrek vanaf Schiphol met KLM

22:40 uur                 Aankomst Bilbao, transfer naar Hotel Arrasate in Mondragón

 

Donderdag 27 september

09:30 uur                 Ontvangst Hoofdkantoor Mondragón

10:00 uur                 Transfer naar Otalara, trainingscentrum

13:30 uur                 Lunch

14:30 uur                 Bezoek aan een industriële coöperatie

16:00 uur                 Bezoek aan SAIOLAN – het Company Incubation Centre

17:00 uur                 Einde bezoek eerste dag, retour Hotel Arrasate in Mondragón

 

Vrijdag 28 september

09:30 uur                 Bezoek aan maakbedrijf

11:00 uur                 Bezoek startup hub

13:00 uur                 Lunch Otalora

14:30 uur                 Transfer Bilbao

15:30 uur                 Bezoek Team Academy, Ondernemersuniversiteit Bilbao

21:00 uur                 Diner centrum Bilbao


Zaterdag 29 september

09:30 uur                 Vertrek richting Bilbao Airport

11:50 uur                 Vertrek vlucht naar Amsterdam

14:10 uur                 Aankomst SchipholReis en verblijf

We verblijven in het 3-sterren Hotel Mondragón in Arrasate, het hart van het gebied. Dit is de uitvalsbasis voor onze excursies. Prijs is gebaseerd op een 1-persoonskamer. Prijs voor de studiereis is € 1795,-. ex. Btw.

 

Ondernemers uit Noord-Groningen betalen de helft

EBG betaalt 50% van de studiereis voor Noord Groningse ondernemers (aardbevingsgemeenten) of ondernemers die serieuze plannen hebben om zich te vestigen in Noord Groningen. Dit geldt voor ondernemers die een bedrijf hebben met minimaal drie werknemers in dienst. Geen adviesbureaus die advies over coöperaties willen geven, maar die als een coöperatie willen functioneren.

 

Inbegrepen:

Vlucht, transfer, 3 hotelovernachtingen inclusief ontbijt, diner, wijnarrangement bij diner, lunches, excursies Mondragón, reisbegeleiding, vervoer per bus, handbagage etc.


Niet inbegrepen
:

Reis- en/of annuleringsverzekeringen, drankjes voor eigen gebruik.

 

Aanmelden?

Stuur een mail naar Erik Doorenspleet erik@nullburobries.nl of meld je aan via deze link. Ook als je vragen hebt of meer informatie wilt kun je uiteraard contact opnemen met Erik Doorenspleet via mail of 06 48440604.

                  

Wat eerdere deelnemers schreven in hun evaluatie:

 

‘Een bezoek aan Mondragón geeft inzicht in een coöperatie waar zeggen en doen nog heel dicht op elkaar zit.’

 

‘Zeer inspirerende en leerzame studiereis die je meeneemt in de geheimen van het succes van het coöperatieve model van Mondragón waardoor je geïnspireerd thuis hiermee aan de slag kan in je eigen praktijk. Zeker een aanrader.’

 

‘ Deze inspiratiereis is een echte inspiratietip!’

 

‘Een eyeopener voor ondernemers en bestuurders, zowel profit als not -for profit!’

 

‘ In mijn 35-jarige carrière als directeur en bestuurder kan ik met recht zeggen dat deze studiereis mij het meest heeft geïnspireerd van allemaal’

 

‘Ik gun anderen graag zoiets te beleven als wat wij hebben meegemaakt’

 

‘ een mooi voorbeeld van hoe ondernemerschap sociaal maatschappelijke impact heeft op de regio’