Themabijeenkomst: Innovatieve technieken om beter, sneller en goedkoper te produceren

Health Hub Roden
Van 15:00 tot 18:00

Hoe kunnen we in de medische technologie nog beter, sneller en goedkoper producten ontwikkelen en produceren? Welke ‘maak’ technieken zijn in ontwikkeling? Waar zijn nog innovaties te verwachten? Wij nodigen je van harte uit voor deze themabijeenkomst op 19 april waarin wij je informeren over de nieuwste ontwikkelingen, maar ook graag samen willen kijken naar de toekomst van Health Hub Roden op dit gebied.

Een aansprekend voorbeeld van een nieuwe techniek is het 3D-printen. De toepassingen nemen nog steeds toe en er wordt zelfs al geprint met metaal. In Nederland staan op dit moment een handvol van deze geavanceerde 3D-metaalprinters, waaronder sinds kort bij Innovatiecluster High Tech Systems in Drachten. Het is de wens van betrokken partijen deze techniek breder in te zetten en in Noord-Nederland een omgeving te creëren waar bedrijven en studenten samen kunnen oefenen en experimenteren. Health Hub Roden werkt hier graag aan mee.

Op 19 april mei zijn er lezingen van deskundigen, maar is er ook ruimte om van gedachten te wisselen over het toepassen van nieuwe maaktechnieken bij Health Hub Roden.

Programma

Onno Ponfoort, Practice Leader 3D printing – Berenschot
Onno volgt al jaren de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen (ook wel Additive Manufacturing genoemd). Hij adviseert bij het invoeren en organiseren van 3D printen in de bedrijfsvoering en is gefascineerd door de mogelijkheden van deze technologie. ‘Hoe en waar wordt het al toegepast en wat is er nog meer mogelijk?’

Innovatiecluster High Tech Systems Drachten (ICD)
Innovatiecluster Drachten is een internationaal werkend ecosysteem van samenwerkende High Tech bedrijven en kennisinstellingen, die toegevoegde waarde zien in bijvoorbeeld metaalprinten met de industrie. Samen investeren ze in Additive Manufacturing, o.a. door de aanschaf van een 3D-metaalprinter.

Jan Dirk van den Berge, coördinator FabLab Health Hub Roden
Health Hub Roden kijkt bewonderend naar ICD en wil graag weten hoe zij in haar FabLab soortgelijke innovaties kan realiseren. Hoe kunnen we ons verder richting de industrie ontwikkelen om onze partners te faciliteren? Moeten we bijvoorbeeld een metaalprinter of een watersnijder aanschaffen? Geef jouw visie op de toekomst van het FabLab.

Het inhoudelijke programma duurt van 15.00 tot 17.00. Daarna is er nog ruimte om te netwerken onder het genot van een hapje en een drankje.