boekhouden

Boekhouden…of je het nou leuk vindt of niet

Boekhouden is een belangrijk onderdeel van je bedrijfsvoering, of je het nou leuk vindt of niet. Als zelfstandig ondernemer wil jij je vooral bezig houden met datgene waarmee je een waardevolle bijdrage levert aan je klanten. Maar ja, wie kiest voor het zzp-schap kiest ook voor vele petten in zijn of haar bedrijf. Dat betekent dat ook het boekhouden jouw verantwoordelijkheid wordt. En niet iedereen vindt dat even leuk. Toch kun je hierin ook slimme keuzes maken en zo je bedrijfsvoering vóór je laten werken.

Tijd is kostbaarder dan geld!

Je kunt meer geld maken, maar niet meer tijd. Focus op waar je goed in bent, en besteed de zaken waar je minder goed in bent uit. Juist deze kosten teveel tijd…
Overigens is het wel aan te raden om je goed voor te bereiden als je zaken uit wilt besteden. De verantwoordelijkheid voor een correcte boekhouding ligt immers bij jou, ook al besteed je het uit. Dat betekent dat je wel enig inzicht moet ontwikkelen in de boekhouding.

tijd is kostbaarder dan geld

Maar het goed bijhouden van je boekhouding kan je veel tijd besparen.  Doe dat vooral in een voor jou begrijpelijk programma! Het levert je dan ook veel inzicht op. Je bent immers geen boekhouder (tenzij dat je vak is natuurlijk) en je wilt liever energie steken in die dingen waar jij waarde toe kunt voegen. Het is daarom goed te weten dat er vele handige programma’s online te vinden zijn die met de nodige slimme koppelingen ervoor zorgen dat jij je boekhouding kan doen in tien minuten per dag.

Online boekhouden

Een fijn voorbeeld vind ik zelf Moneybird of Moneymonk maar je zou ook kunnen kiezen voor e-boekhouden.nl bijvoorbeeld.  Alles wat je nodig hebt zit er in. Als je kiest tussen de verschillende programma’s let dan op het gebruikersgemak, of alles wat je nodig hebt (factureren, btw-overzichten, winst- en verliesrekeningen, etc.) er in zit, de prijs en of er een automatische koppeling is met de bank waar jij bankiert. Online programma’s bieden het grote voordeel dat je overal waar je bent aan je boekhouding kunt werken.
Nu zijn er ondertussen best veel van dit soort systemen op de markt. Vraag eens om je heen waar je collega ondernemers mee werken en wat ze er plezierig of lastig aan vinden.

De automatische bankkoppeling die ik eerder noemde kan je overigens heel veel tijd schelen. Met deze automatische koppeling worden de af- en bijschrijvingen automatisch verwerkt in het boekhoudprogramma.

Een bank die bij je past

Natuurlijk kies je een bank die bij het imago van je bedrijf past (jazeker, dat is ook een onderdeel van je bedrijfsidentiteit. Maar vergeet niet om voor het gemak en service te gaan. Banken die naar mijn mening heel goed bij zzp’ers passen zijn KNAB en Bunq. Ze zijn volledig ingericht op het gebruikersgemak van de zelfstandige en bieden je behoorlijk veel. Lage kosten, je kunt meerdere (gratis) spaarrekeningen aan je betaalrekening koppelen en KNAB biedt je zelfs informatie over slim ondernemen in de KNAB bieb.

Weet je niet hoe jij op je cijfers kunt sturen dan kun je hulp vragen aan een boekhoudcoach of een boekhouder die z’n vak uitvoert als winstadviseur.

Of je het boekhouden nou leuk vindt of niet, ik BELOOF je dat je er blij van gaat worden als jij net als ik dit boekhoudgemak gaat ervaren en dat je zo een stuk gemakkelijker kunt sturen op je cijfers en winst.

Henriëtte Veenstra
www.ikonderneemhet.nl | www.onderneemhetgewoon.nl

belofte dat je blij wordt van je boekhouding bijhouden

 

 

Auteur: Henriëtte Veenstra
Gepubliceerd op: maandag 9 september 2019

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!