De nieuwe KOR: Kleineondernemersregeling

De nieuwe KOR

Heb je het al gehoord? De kleineondernemersregeling (KOR) zoals deze nu nog is gaat drastisch veranderen per 1 januari 2020. In de huidige regeling ging het namelijk om het totale bedrag wat je in een jaar betaalde aan btw. Verder was dit alleen maar beschikbaar voor natuurlijke personen (ondernemers met een eenmanszaak of vof).

En vanaf 1 januari 2020?

Vanaf 1 januari 2020 gaat de kleineondernemersregeling (KOR) niet meer uit van een te betalen btw-bedrag in een jaar. Vanaf dan gaat het namelijk op basis van je omzet per kalenderjaar.

Bij een omzet onder de €20.000 krijg je vanaf 1 januari 2020 een vrijstelling voor de btw-plicht. De voorwaarden die daarvoor gelden zijn:

  • Je bent ondernemer voor de btw.
  • Je bent in Nederland gevestigd (of hebt hier een vaste inrichting).
  • Je omzet is per kalenderjaar niet hoger dan €20.000.

Ook voor rechtspersonen

Tot nu toe konden rechtspersonen zoals BV’s, stichtingen en verenigingen geen gebruik maken van de kleineondernemersregeling. Vanaf 1 januari 2020 wel het geval. Dus ook wanneer je een BV hebt bijvoorbeeld kan je vanaf 1 januari 2020 vrijstelling krijgen van je btw-plicht.

Elk voordeel heeft z’n nadeel

Zoals we het gezegde wel kennen, elk voordeel heeft z’n nadeel. Ook dat geldt natuurlijk voor deze nieuwe regeling. Wanneer je namelijk gebruik gaat maken van de vrijstelling voor de nieuwe kleineondernemersregeling wordt je administratie dan wel een stuk eenvoudiger, maar aan de andere kant mag je helemaal geen btw meer aftrekken of terugvragen.

Wanneer je dan dus bijvoorbeeld een investering doet in een nieuwe auto of een laptop, mag je de btw hierover niet meer terugvragen omdat je helemaal vrijgesteld bent.

De KOR  regeling toepassen

Wanneer je vanuit de oude KOR-regeling al een ontheffing had van administratieve plichten word je automatisch aangemeld voor de nieuwe kleineondernemersregeling. Afmelden hiervoor kan je doen via deze link.

Wil je in 2020 al meedoen aan de nieuwe KOR-regeling? Dan kan je je vanaf 1 juni 2019 (maar uiterlijk op 20 november 2019) aanmelden via deze link.

Wil je weten of het slim is om wel of niet mee te doen aan de nieuwe kleineondernemersregeling? Stuur gerust een berichtje en we checken het samen met jou!

Auteur: David Muntinga
Gepubliceerd op: maandag 3 juni 2019

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!