online-training

Een online training ontwikkelen? Zo doe je dat!

Veel coaches, trainers en adviseurs zijn hard bezig met de omslag naar digitaal werken.
De Corona-crisis heeft bewezen waarom het vooral voor deze groepen van essentieel belang is om je diensten ook online aan te bieden. Sommigen zijn al aan de slag gegaan met 
webinars, anderen pakken het nog professioneler aan en ontwikkelen hun eigen online training(en).
Zie jij het als coach, trainer of adviseur ook om je heen gebeuren en wil je ook meedoen? Wij leggen je in dit artikel uit, welke stappen nodig zijn om een online cursus te ontwikkelen. 

Bepaal een onderwerp en verzamel content

Het is logisch om te kiezen voor een bepaald onderwerp waar je de online training over gaat maken.
Zo kun je er gerichter materiaal bij zoeken. Maar het hoeft niet. Je kunt ook kijken naar het materiaal dat je al hebt en van daaruit je onderwerp bepalen. En dat materiaal, waar vind je dat? Het klinkt lastiger dan het is.
Want als je al enige tijd als trainer, coach of adviseur werkt heb je veel materiaal. Denk aan geschreven stukken voor je live-trainingen, nieuwsbrieven of promotiemateriaal. Verzamel dit allemaal en bedenk hoe je dit wil aanbieden. 

Welke vorm?

Er is geen standaard format voor een online programma. Het enige wat ze allemaal gemeen hebben is dat je ze via internet kunt volgen. Dus je kunt jouw online cursus zo persoonlijk maken als je wilt. Maar natuurlijk zijn er tools die het leven makkelijker maken en zichzelf hebben bewezen.  Naast geschreven stukken zoals Word-documenten en PDF-bestanden is tegenwoordig een van de allerbelangrijkste tools: video.
En daarin zijn er ook verschillende vormen. Naast een standaard instructie-video kun je deze interactief maken.
Zo kun je 
in de video vragen laten verschijnen en hierbij antwoordmogelijkheden toevoegen. Een heel belangrijke vorm van een video is een PowerPoint presentatie met je stem of gezicht erbijMaar ook audio-bestanden, quizzen en games zijn manieren om jouw content te delen. 

Maak het persoonlijker

Om je online programma minder statisch te maken kun je andere mogelijkheden aanbieden: start een forum of geef live online Q&A-sessies of webinars.
Maar welke vorm je ook kiest hou rekening met je doelgroep en het onderwerp. Want niet elke vorm is geschikt voor elke soort content en doelgroep. 

Hoe bied je je training aan? 

Na het verzamelen en organiseren van je content, deze in de juiste vorm te gieten, moet je bedenken hoe je cursisten deze training wilt laten volgen. Waar zet je de training neer en welke software ga je gebruiken? Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden. Zowel gratis als betaald. En van eenvoudig tot zeer professioneel.
Een juiste keuze is afhankelijk van de volgende zaken: budgethoeveel je zelf wilt doen en ga je een of meerdere trainingen aanbieden? 
De meest eenvoudige manier is een eCourse maken waarbij de lessen periodiek via e-mail worden verstuurd, je kunt een Membership site opzetten of kiezen voor de meest professionele manier waarbij je gebruik maakt van een Learning Management System (LMS).

Je training snel online?

Als je binnenkort je eigen online programma’s wilt aanbieden, dan moet je NU in actie komen.
Doe mee met de w
orkshop “Je Eerste E-Learning Programma” op 27 juli 2020
En de eerste 10 deelnemers betalen niet 497 euro maar slechts 97 euro!
Profiteer dus snel van deze kans.

Hoe zou je het vinden om je EIGEN online trainingen te maken waarmee je je bedrijf kunt opschalen? Doe dan mee met de eendaagse virtuele workshop “Je Eerste E-Learning Programma“. In één dag de hele opzet van je online training klaar!

 

Auteur: Dirk Bruning
Gepubliceerd op: dinsdag 21 juli 2020

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!