Kenniscafé Emmen – Leo Lucassen – immigratie en integratie

Stenden Hogeschool, Van Schaikweg 94, Emmen
Van 19:30 tot 22:30

Het thema van deze avond is ‘Immigratie en Integratie’. Voor deze avond hebben we Leo Lucassen (Meijel, 25 juli 1959) uitgenodigd. Lucassen is een Nederlandse historicus, gespecialiseerd in de geschiedenis van migratie en integratie. Hij is hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit Leiden en hoofd onderzoek van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis.

Leo Lucassen is sinds het begin van de vluchtelingencrisis een veelgevraagd spreker. Zijn stellingname ten aanzien van het migratiedebat roept regelmatig controverse op.  In het altijd verhitte debat over migratie verwijst Leo Lucassen naar de geschiedenis: wat zijn eigenlijk de overeenkomsten en verschillen tussen migratie toen en nu en wat kunnen we daarvan leren? Hij verwijst naar de grote migrantenstromen die er in het verleden ook al zijn geweest. Waar kwamen deze mensen vandaan en wat kwamen ze hier precies doen? Zijn het niet de migranten die in het verleden ons land rijk hebben gemaakt? En hoe plaatsen we dat in de huidige context?

In 2016 publiceerde hij samen met Henk van Houtum het boek Voorbij Fort Europa: een nieuwe visie op migratiebij uitgeverij Atlas Contact.

AANMELDEN >