eenmanszaak-of-bv

Het dillema voor de zzp’er: eenmanszaak of BV

Voor zzp’ers met een nettowinst van 150k speelt het vraagstuk of ze hun eenmanszaak houden of toch de BV ingaan.

ZZP-boekhouder krijgt geregeld vragen van de zzp’er over de rechtsvorm. Vele zzp’ers denken met een BV fiscaal gunstiger uit te zijn. In de praktijk valt dit wel mee. Bij een eenmanszaak betaalt u Inkomstenbelasting. In de regel is een eenmanszaak tot 150k nettowinst gunstiger dan een BV. Er zijn echter uitzonderingen. Een BV kunt u echter ook oprichten om aansprakelijkheid te ontlopen.

Voordelen als zzp’er in de eenmanszaak

Deze rechtsvorm is fiscaal voordelig, zeker de eerste drie jaar. Omdat u als zzp’ er dan recht heeft op

  • zelfstandigenaftrek,  als u 1225 uur of meer voor uw zaak werkt,
  • de startersaftrek.
  • en mkb-winstvrijstelling.

Heeft u als zzp’ er recht op zelfstandigenaftrek, dan kunt u deze toevoegen aan de fiscale oudedagsreserve. Mits uw FOR niet hoger is/wordt dan het ondernemingsvermogen op 1 januari van dat jaar.

Met de FOR bespaart u nu Inkomstenbelasting. Het is een fictieve dotatie. De fiscale oudedagsreserve wordt van uw inkomen afgetrokken. U bespaart nu op de te betalen Inkomstenbelasting, maar dient tzt de stand van de FOR wel weer toe te voegen aan uw inkomen of die om te zetten in een lijfrente.

Nadeel eenmanszaak

Uiteraard kleven er ook nadelen aan de eenmanszaak. Op juridisch vlak is er namelijk geen verschil tussen tussen privé-vermogen en zakelijk vermogen.

Komt u in de financiële problemen, dan kunnen schuldeisers/crediteuren beslag leggen op uw koopwoning, auto, bezittingen, en spaargeld. Bij een BV zijn zakelijk vermogen en privévermogen afgeschermd.

Gaat u trouwen en bent u zzp’er? Dan zou ik eens kijken naar huwelijkse voorwaarden. Om die op te stellen of aan te passen. Het kan zijn dat bij betalingsproblemen uw partner later tevens hoofdelijk aansprakelijk blijkt.

Stap van eenmanszaak naar BV

Bij een nettowinst-die hoger is dan 150k dan moet u eens gaan praten met uw boekhouder.  Blijkt deze winst structureel te zijn, praat dan voor 1 september eens met uw boekhouder of fiscalist.

Hij/zij zet de voor- en nadelen van de eenmanszaak en de BV op een rij. In een BV bent u niet hoofdelijk aansprakelijk, tenzij schulden ontstaan door wanbeleid.

Heeft u een besloten vennootschap dan krijgt u als DGA in elk geval een minimumloon waar loonheffing op wordt ingehouden.

Over de winst in de BV – na aftrek kosten en het loon van de DGA – betaalt u vennootschapsbelasting.

U kunt in het lopende jaar nog achteraf een BV starten als de intentieverklaring of voorovereenkomst voor 30 september is geregistreerd bij de Belastingdienst. Het kan dan zijn dat u de voordelen van de eenmanszaak, zelfstandigenaftrek en startersaftrek, nog pakt als zzp’er. Mits u 1.225 uur heeft gewerkt uiteraard.

Auteur: peter brink
Gepubliceerd op: donderdag 19 augustus 2021

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!