ondernemen-bij-tegenslag

Hoe blijf je geïnspireerd ondernemen als het tegenzit?

5 tips om veerkracht te ontwikkelen

Voor veel zzp’ers is het ondernemerschap een financieel onzeker bestaan en is geïnspireerd blijven ondernemen soms een hele uitdaging, zeker als het wat langer tegenzit. In onze samenleving word je namelijk nog vooral beoordeeld op je succes. Meestal is dit succes sterk verbonden aan de omvang van je klantenportefeuille of je winst. Succes is dus ook een belangrijke maatstaf voor je zelfbeeld als ondernemer. Maar als je in de situatie zit waarin je geconfronteerd wordt met klanten die wegvallen of -blijven, en je financieel in slecht weer terecht bent gekomen kun je je allesbehalve succesvol voelen. Zakelijke of persoonlijke omstandigheden kunnen zo je zelfvertrouwen en toekomstperspectief behoorlijk aantasten. Maar wat kun je doen om uit de fuik van de angst en onzekerheid te blijven?

Veerkracht ontwikkelen

Als zzp’er is het hebben of ontwikkelen van veerkracht extreem belangrijk. Je moet er te allen tijde van uitgaan dat het een keer kan tegenzitten, in meer of mindere mate. Zonder een flinke dosis veerkracht red je het niet.

“Je kunt een probleem niet oplossen met de denkwijze die het heeft veroorzaakt”

Deze uitspraak van Einstein is iets om in je oren te knopen. Precies dat is wat zzp’ers vaak doen als het tegenzit: ze gaan nog harder proberen het probleem op te lossen met datgene wat ze eerder ook al geprobeerd hadden. Ik noem dat denken en handelen in een neerwaartse spiraal. Je blijft doen wat je deed, dus krijg je – nog meer – het resultaat wat je al kreeg (maar niet meer wil). Dit is fnuikend voor je zelfvertrouwen en je inspiratie. En helaas ook voor je bankrekening. Geïnspireerd blijven doorgaan met ondernemen is dus niet zo eenvoudig als het tegenzit. Gelukkig kun je er zelf veel aan doen om het tij te keren.

Allereerst kun je oefenen om je denkpatronen te veranderen. Door je bewust te worden van je negatieve gedachten, kun je ze veranderen. Door anders te gaan denken, ga je andere dingen doen. Je gedrag verandert dan ook. Omdenken kan je helpen om nieuwe mogelijkheden te zien, of een andere perceptie te ontwikkelen over jezelf als ondernemer en wat jij als succesvol definieert. Verander je denken over jezelf en je opent nieuwe deuren naar een andere manier van ondernemen. Met omdenken kun je beginnen met veerkracht te ontwikkelen.

Veerkracht kunnen we in principe allemaal ontwikkelen. Het vergt moed, doorzettingsvermogen en een rotsvast geloof in jezelf en het bestaansrecht van je bedrijf.

De weg naar succes is geplaveid met mislukkingen

In een eerder artikel heb ik laten zien dat slechts 4 van de 10 ondernemers vijf jaar na hun start nog bestaan. Nog even los van het gedroomde succes dat je nastreeft: je bent dus eigenlijk al een winnaar als je na die vijf jaar nog bestaat… Als dat het geval is ben je er waarschijnlijk al achter gekomen dat werken aan je bedrijf precies dát is: hard werken. Dat geldt voor alle ondernemers en laat deze infograpic ook zien.

 

ondernemen-bij-tegenslag

5 tips om jezelf te trainen op veerkracht

Als het goed met je gaat, kun je de hele wereld aan en heb je niet veel moeite om jezelf te laten zien. Geïnspireerd ondernemen gaat dan als vanzelf. Als het allemaal niet zo lekker loopt, hebben veel mensen de neiging om zich terug te trekken. Helaas is dat gedrag niet zo effectief. Uiteraard is het prima om wat tijd te nemen voor zelfreflectie, maar blijf er niet in hangen. Als je niet in beweging komt, gebeurt er niets en zullen de problemen zich over het algemeen niet vanzelf oplossen.

1: Zie de realiteit onder ogen 

Hoe lang ga je door met het herhalen van acties die niet succesvol zijn gebleken? Dat vraagt om de bereidheid om te veranderen, om een nieuwe aanpak. Heb de moed om jouw situatie onder ogen te zien. Succes in het ondernemerschap komt met vallen en opstaan, en je leert vooral van de fouten, mislukkingen en pijnlijke momenten. Door deze onder ogen te komen, kun je ze zien als de noodzakelijke leerschool van de praktijk, wat ondernemen nu eenmaal is. Zit je financieel in de knoop, steek dan niet je kop in het zand maar neem actie. Niets doen verergert de situatie.

2: Verzamel mensen om je heen die je verder kunnen en willen helpen

Het helpt om mensen in je omgeving te verzamelen die je helpen om de juiste stappen te nemen. Mensen die je ondersteunen en adviseren en zonder oordeel met je mee willen lopen en soms net dat extra zetje kunnen geven. Dat geeft je vertrouwen om door te gaan. Werk je vanuit huis, dan krijg je geen inspiratie of nieuwe kennis van andere ondernemers. Geïnspireerd blijven ondernemen wordt dan echt moeilijk. Zoek een werkplek in een bedrijfsverzamelgebouw waar je veel andere ondernemers kunt ontmoeten. Want frisse ideeën van anderen heb je hard nodig om de energie te krijgen om door te zetten. Leer je andere ondernemers beter kennen, dan kom je er ook achter dat het bij iedereen niet altijd even lekker loopt. De wetenschap dat je niet de enige bent helpt enorm. En realiseer je ook dat je niet jezelf aan je haren uit het moeras hoeft te trekken, zoals Baron von Münchhausen

baron-von-munchhausen-uit-moeras

Baron von Munchhausen trok zichzelf aan zijn haren uit het moeras

3: Eerst geloven dan zien

Denk positief over de toekomst en jouw rol daarin. Een onwrikbaar geloof dat het leven zinvol is en jij er toe doet is iets dat een beetje in je moet zitten. Is jouw glas altijd halfvol of halfleeg? De pessimist zal zeggen “eerst zien dan geloven”. Maar als ondernemer moet je vanuit een intrinsieke passie gemotiveerd zijn om jouw klanten te helpen. Wat is jouw belofte? Wat ervaren klanten bij jou? Wil jij het verschil maken, dan zet je zelf de stappen om jouw klanten die ervaring te geven. Ga dus met ze in gesprek, je zult zien dat dit mooie en inspirerende gesprekken oplevert die jou de power geven om door te gaan.

4: Een doel is een droom met een deadline

Denk na over jouw stip op de horizon. Waar wil je staan over 2, 3 of 4 jaar? Zet dit als een beeld vast in je hoofd. Maar creëer ook het vermogen tot improviseren als dingen toch anders lopen. De weg naar je doel kan steeds veranderen. Durf daarom ook te experimenteren en dingen uit te proberen zonder jezelf steeds af te rekenen op het korte termijn resultaat. Wees dus bereid om je aanpak aan te passen. Blijf niet hangen in wat er niet is, maar ga aan de slag met wat er wel is. Kijk naar de mogelijkheden in plaats van je vast te zetten in onmogelijkheden. En herdefinieer jouw persoonlijke maatstaf voor succes. Je kunt jezelf ook succesvol vinden als je veel nieuwe ondernemers hebt leren kennen in korte tijd, of ervoor zorgt dat je jouw grote doelen opknipt in kleine stappen zodat ze haarbaar zijn. Door elke week een kleine stap te zetten, maak je in een jaar een grote progressie. Je doelen te hoog stellen kan je verlammen waardoor je helemaal  niet meer in beweging komt.

5: De middenweg is de beste plek om overreden te worden

Succesvolle mensen durven risico’s te nemen waarvan ze het resultaat vooraf niet helemaal kunnen voorzien. Dit betekent dat je jezelf toestaat om nieuwe dingen te leren, te experimenteren en soms een risico durft te lopen omdat je weet dat op de gebaande paden blijven lopen niet de gewenste verandering teweeg brengt. Stap uit je comfortzone. Dat kan spannend zijn, maar als je nooit wat nieuws probeert, gebeurt er ook niets nieuws. Kies dus niet de middenweg, ofwel de weg van de minste weerstand, want daar is het al overvol met jouw concurrenten, en wordt het veel moeilijker op te vallen en zichtbaar te zijn. Geïnspireerd ondernemen en vernieuwend durven bezig zijn, zijn twee kanten van dezelfde medaille. Het brengt je naar nieuwe mensen, nieuwe ideeën, nieuwe inzichten en geven die power om er steeds opnieuw weer vol voor te gaan!

Meer lezen over het ontwikkelen van veerkracht? Yolanda Buchel en Sandra van der Maarel schreven een interessant boek over veerkracht in een veranderende wereld.

 

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: maandag 16 september 2019

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!