ken-je-netwerk

Hoe goed ken jij je netwerk?

Kennis delen, opdrachten gunnen en nieuwe connecties ontmoeten. Dit alles heb ik te danken aan mijn fantastisch netwerk. Dit komt door het feit dat ik actief communiceer met mijn netwerk en weet wie in mijn netwerk zit. In deze blog vertel ik je de voordelen waarom het belangrijk is dat je je netwerk kent en geef je een tip hoe jij je netwerk beter leert kennen.

Kennis delen

Op Linkedin deel ik graag mijn kennis. Daarnaast haal ik daar ook kennis op. Soms heb ik een specifieke vraag. Ik benader die connectie waarvan ik weet dat zij/hij daarvan kennis heeft. De connectie is zeer bereid antwoord te geven. De voordelen hiervan zijn dat ik in contact ben met diegene en ik krijg antwoord op mijn vraag. Ook gebeurt het weleens dat de connectie aangeeft dat ik de vraag beter aan iemand anders kan stellen. De connectie verbindt mij dan met iemand uit haar/zijn netwerk. Eén van de voordelen is dat ik nieuwe mensen ontmoet

Ik geef aan dat mijn connectie zeer bereid is om antwoord te geven. De reden is dat ik contact blijf houden. Niet alleen via LinkedIn maar ook telefonisch. Uiteraard kan dit niet met alle connecties. Dat is ook niet erg. Ik heb namelijk ook gemerkt dat je netwerk altijd voor je klaar staat. De gunfactor is hoog. Je bent niet voor niets gelinkt. Daarnaast ben ik ook altijd bereid om vragen vanuit mijn netwerk te beantwoorden.

Opdrachten gunnen

Gun elkaar opdrachten. Weet wie waar goed in is. Het voordeel hiervan is dat je je netwerk naar de juiste persoon kan doorverwijzen. Gun ook de connecties opdrachten die soortgelijke diensten aanbieden als jij. Voorbeeld: ik redigeer teksten, maar het schrijven van teksten is een andere tak van sport. Wanneer iemand vraagt of ik iemand ken die goed teksten kan schrijven, dan neem ik zelf de opdracht niet aan maar geef ik een aantal namen door die daar goed in zijn inclusief ‘the why’. Men kan dan zelf bepalen met wie ze contact op willen nemen. Immers, de vijver is groot genoeg voor ons allen. En weet je, hieruit kunnen ook weer samenwerkingen ontstaan. Stel, je krijgt een opdracht waarvan jij 80% van de taken kan oppakken omdat het jouw vakgebied is, maar 20% niet. Hoe fijn is het dat je de samenwerking kunt opzoeken. Een win-winsituatie.

Nieuwe connecties ontmoeten

Vanuit mijn netwerk krijg ik soms het advies dat ik toch echt met CONNECTIE X een gesprek dien te plannen. “Jullie kunnen echt iets voor elkaar betekenen”. Top. Ik sta altijd open voor nieuwe connecties. Voorheen sprak ik altijd af op locatie om een kop koffie te drinken. In deze tijd neem ik telefonisch contact op of we gaan videobellen. Dit soort gesprekken leveren zoveel op. Inspiratie, nieuwe kennis, tips en trucs en een aanvulling op elkaars bestaand netwerk.

Hoe leer jij je netwerk beter kennen?

Eigenlijk is dit heel eenvoudig. Blijf met elkaar in gesprek. Eén gesprek voldoet niet. Door het voeren van meerdere gesprekken met elkaar, leer je elkaar beter kennen. Hoe fijn is het wanneer een connectie van jou, jou vraagt: ken je iemand die goed is in…….. en je kan zo een aantal waardevolle connecties noemen.

Tip: op het platform Ikonderneemhet kun je ook een prachtig netwerk opbouwen.

 

 

Auteur: Annatascha Udinga
Gepubliceerd op: zaterdag 9 mei 2020

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!