freelancen-ondernemer

Ik wilde nooit freelancen, maar ben nu ondernemer

Tijdens mijn opleiding journalistiek kregen we een module freelancen. Freelancen … van het idee alleen al gruwelde ik. Nee, ik wist een ding heel erg zeker: ik wilde nooit freelancen. Laat mij maar mooi voor een baas werken. Lekker makkelijk, geen gezeik.

En toch … ondertussen zou ik echt niet anders meer willen. Hoewel veel mensen wat ik doe zien als freelancen (het tikken van stukjes voor ondernemers), zie ik mezelf niet als freelancer. In mijn hoofd ben ik een ondernemer.  

En dat is niet iets wat natuurlijk komt voor mij.  

Sterker nog ik heb dus nooit ondernemer willen worden en dat terwijl ik vroeger wél winkeltje speelde. Maar ja, wie deed dat niet vroeger? Maar écht ondernemer worden, als grote mensen baan? Nee, dat was niet eens iets wat in me opkwam. Ik kende ook niemand die voor zichzelf begonnen was en het leek me eerlijk gezegd allemaal maar moeilijk. En, ja, eng.  

In dienst staan van of helpen?

Maar goed, dat ondernemerschap versus freelancen dus. Toen ik begon met mijn eigen bedrijf had ik het al heel snel door: Ik wil mensen helpen en niet in dienst staan van. Subtiel verschil, maar het maakt dag en nacht verschil met hoe je je bedrijf runt. Als freelancer word je ingehuurd door een bedrijf voor iets waarvoor ze ook iemand in dienst kunnen nemen. Ondernemen daarentegen is een hele andere mindset. Je bent echt je eigen baas en kunt dus dingen fundamenteel anders aanpakken.

Voor je nu denkt: daar heb je weer zo’n rebelse millennial die het allemaal anders wil aanpakken. Dat valt best mee. Wil ik dingen anders aanpakken? Ja. Maar ik ben niet iemand die voorop loopt, dingen gaat roepen en overal tegenaan gaat schoppen. Ik ben zo’n stille die je niet hoort aankomen en dan dingen gewoon anders aanpakt.

En dat is nou net de fase waarin ik me bevind: dingen anders aanpakken. Stil, subtiel en wetende dat ik meer naar de voorgrond zou moeten treden. Ik ben een van de eerste (en weinige) ondernemers in mijn familie en ik moet voornamelijk het wiel helemaal zelf uitvinden (tegenwoordig gelukkig met de hulp van Klaar Zegers). En dan probeer ondertussen ook nog eens uit te zoeken wat ik nou eigenlijk echt wil met mijn leven, ik blijf wel een millennial natuurlijk.

Maar een ding is zeker: deze ondernemer, die nooit freelancer wilde worden, wil echt niet anders meer.

Auteur: Stéphanie de Geus
Gepubliceerd op: vrijdag 1 november 2019

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!