Joshua van Toorn: ‘Risico’s overwinnen is mijn graadmeter of ik het echt goed heb gedaan’

Na het afronden van zijn middelbare school wist Joshua van Toorn nog niet wat zijn vervolgstap moest zijn. Hij besloot eerst Engels te leren in de Verenigde Staten en keek in San Diego, Boston en New York zijn ogen uit. Hij leerde zichzelf kennen en voelde grote ambities opkomen. ‘Toen ik in New York rondliep, dacht ik alleen maar: over een aantal jaar wil ik hier in de rooftop zitten.’ 
 
Een half jaar is Joshua nu ondernemer, nadat hij eerder werkte voor een handelsonderneming in Rotterdam. ‘Daar was ik accountmanager, maar merkte aan mezelf dat ik er vooral zat vanwege mijn studie accountmanagement,’ vertelt de pas negentienjarige Joshua. ‘Die studie bestond uit vier dagen werken en één dag in de week naar school. Maar van binnehad ik ambities en wilde ik liever voor mezelf werken.’ 
 
Zijn gevoel leidde hem naar de keuze om te stoppen met zijn opleiding en zich volledig op het ondernemen te storten. Hij stapte in bij Belieff, het bedrijf dat zijn neef heeft opgericht en speciale dug-dekens verkoopt voor onder meer wisselspelers van voetbalclubs en mensen op een terras. ‘Het mooie van ondernemen is dat elke dag anders is en je constant aan het groeien bent. Zowel zakelijk als persoonlijk. De praktijk is mijn leerschool, daar kan geen opleiding tegenop.’ 
 
Naast het verzorgen van warme voeten bij voetballers, volgt Joshua ook de minor Ondernemerschap bij De Noorderlingen. Een stap die hij nodig acht bij het realiseren van zijn ambities. ‘Mijn zelfkennis is groot genoeg om me te realiseren dat ik nog veel te leren heb. Maar ik denk groot en stel daarbij doelen met tussentijdse subdoelen. Dat is iets wat in mijn ogen voor ondernemers ontzettend belangrijk is. Daarnaast moet je ambitie hebben, iets willen bereiken en daar alles voor over hebben.  Probleemoplossend denken en risico’s durven nemen is in dat kader een belangrijke eigenschap.’ 
 
Juist dat laatste is kenmerkend voor de ondernemer in Joshua. ‘Natuurlijk moet je een risico berekenen, maar ik houd niet van beperkend denken. Risico’s werken voor mij positief. Stoppen met school en zonder diploma gaan ondernemen, dat was en is een risico. Maar ook een enorme uitdaging. Ik kan altijd nog weer naar school gaan. Risico’s overwinnen is mijn graadmeter of ik het echt goed heb gedaan.’ 

Joshua van Toorn

Dit artikel verscheen in het ONDERNEEM Magazine, editie 1, 2016.

Auteur: Erik Kloosterman
Gepubliceerd op: dinsdag 16 januari 2018

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!