Kleineondernemersregeling (KOR)

Een ‘kleine’  ondernemer?

Minder of geen belasting betalen, dat willen we toch allemaal? Als je een “kleine ondernemer” bent is dat mogelijk. Betaal je in een jaar €1883 of minder aan btw? Dan kom je in aanmerking voor de kleineondernemersregeling. Door het toepassen van de kleineondernemersregeling hoef je dan minder of helemaal geen btw te betalen.

Voorwaarden voor toetsen KOR

Om de kleineondernemersregeling toe te mogen passen moet je wel voldoen aan een aantal voorwaarden:

  • Je hebt een eenmanszaak of je onderneming is een samenwerkingsverband, zoals een maatschap of een vennootschap onder firma (vof).
  • Je onderneming is in Nederland gevestigd.
  • Je moet in een jaar minder dan €1883 aan btw betalen aan de Belastingdienst.
  • Je voldoet aan de administratieve verplichtingen voor de btw.

Nou dat is makkelijk toch? Als je hieraan voldoet heb je dus als ondernemer een mooie regeling te pakken. Wanneer je in een jaar €1345 of minder aan btw moet betalen, dan hoef je door de toepassing van de kleineondernemersregeling helemaal geen btw te betalen dat jaar. Betaal je in een jaar meer dan €1345 maar minder dan €1883 aan btw? Dan heb je recht op een vermindering van het bedrag wat je moet betalen (of hebt betaald) aan btw.

Wanneer je in een jaar €1345 of minder aan btw moet betalen, of hebt betaald, heb je recht op een vermindering van het totale bedrag wat je aan btw moet betalen of hebt betaald. Heb je dus in een jaar €1157 aan btw betaald? Dan heb je recht op een vermindering van €1157. Hierdoor betaal je dus helemaal géén btw meer.

Wanneer je meer dan €1345 maar minder dan €1883 aan btw moet betalen, of hebt betaald, heb je recht op een vermindering van 2,5 x (1883-het bedrag dat je aan btw moet betalen). Heb je dus als te betalen btw een bedrag gehad van €1632, dan heb je recht op een vermindering van 2,5 x (1883 – 1632). Dus is dus een vermindering van €628. Een mooi bedrag wat je dus aan vermindering hebt.

Vraag om uitleg

Nu je dit weet is het natuurlijk mooi om dit toe te passen. Doe je je aangiftes zelf, maar wil je graag hulp bij het toepassen van de kleineondernemersregeling in je laatste aangifte? Dan help ik je hier graag mee!

De Boekhoudcoach ondersteunt ondernemers op het gebied van boekhouding en belastingen. Dit doen wij door het duidelijk beantwoorden van jouw vragen. Jou goede uitleg geven als je iets niet helemaal begrijpt. En we geven jou natuurlijk tips op het moment dat ze voor jou handig zijn!

Wil je meer weten? Neem dan gerust een kijkje op www.deboekhoudcoach.nl

Auteur: David Muntinga
Gepubliceerd op: vrijdag 4 januari 2019

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!