netwerken-is-net-werken

Netwerken is Net Werken – tips

Ja hoor, jullie ondernemers beetje netwerken, borrelen, gezelligheid en maar zeggen dat het net werken is. Deze reactie heb ik zo vaak gehoord van niet-ondernemers. En wanneer ik dan uitleg wat ik doe vooraf, tijdens en na een netwerkbijeenkomst kijken ze me aan met grote ogen. Ze bieden zelfs hun excuses aan omdat ze lichtzinnig hebben gereageerd.
En natuurlijk is netwerken leuk om te doen (mits je ervan houdt). Ik kan ze ook geen ongelijk geven dat ze zo denken. Alleen is netwerken meer dan alleen maar gezelligheid. Het is niet even een bijeenkomst waar je eenmalig naar toe gaat. Je onderhoudt ook de contacten, gaat buitenom de netwerkbijeenkomst afspreken, je pitch dient goed te zijn, niet alle bijeenkomsten zijn overdag dus ook in de avonden ben je veel weg, enzovoort. Voor de meeste ondernemers geen probleem. Ik heb het in ieder geval er graag voor over.

Werken

Ik mag graag netwerken omdat ik er energie van krijg. Ik ontmoet prachtige mensen met interessante bedrijven. Mijn netwerk groeit op een waardevolle manier. Mijn netwerk deelt kennis met elkaar en haalt kennis. Ook de gunfactor is onderling erg groot. Alleen wat houdt dat ‘werken’ nu in in het woord netwerken? Heel eerlijk, als je doet wat je leuk vindt, voelt dit niet als werken. Met werken in deze bedoel ik wat je vooraf, tijdens en na een netwerkbijeenkomst aan acties verricht.

Vooraf

Vooraf lees ik mij in. Ik bekijk de website of de FB-pagina of de berichten op LinkedIn van de betreffende netwerkorganisatie. Wat is het voor netwerkorganisatie? Waar staan ze voor? Via LinkedIn en/of Facebook maak ik een connectie met de organisatoren en/of bestuur. Ik geef aan waarom ik belangstelling heb en stel eventueel vragen. Soms zie ik dat een ‘warme’ connectie van mij ook gaat en neem ik contact met diegene op. Wat ik ook erg fijn vindt is dat mensen met mij connecten omdat ze gezien hebben dat ik ook ga. Eén belangrijke tip: ga nooit naar een netwerkbijeenkomst met de gedachte om daar opdrachten uit te halen. Dit kan uiteindelijk wel maar men dient je eerst te leren kennen.

Tijdens

Afhankelijk van de netwerkbijeenkomst kom je in gesprek met diverse mensen. Je ‘pitch’ dient dan wel goed te zijn. Je krijgt meestal de vraag: wat doe jij? Elke bijeenkomst vraagt weer om een andere pitch. Wees je daarvan bewust. Zorg voor een pitch zodat mensen jou blijven herinneren. Luister naar de mensen die daar zijn. Luister naar wat ze te vertellen hebben. Dit geeft mij inspiratie en nieuwe inzichten. Ik begin nooit over mezelf. Waarom ook. Ik ben daar immers om mijn netwerk te vergoten en mensen te leren kennen.

Na

Vaak deelt men visitekaartjes uit tijdens de bijeenkomst. Wat ik altijd doe, is na die tijd contact zoeken. Niet direct. Ik wacht een aantal weken of maanden. Ik geef aan waar ik diegene van ken en wat mij opviel in het gesprek. En dit bericht is ook gemeend. Het gesprek was goed en heb diegene graag in mijn netwerk. Soms heeft iemand mij een concrete vraag gesteld en heb ik beloofd diegene te connecten met iemand uit mijn netwerk. Deze actie pak ik gelijk op.

Koffiedates

Vanuit sommige bijeenkomsten vloeien er weleens koffiedates uit. Ook fantastisch. Een tijd geleden heb ik een energieke dame ontmoet tijdens Bites en Business. Zij zocht een nieuwe baan en ik zocht ingangen bij grote organisaties. Vooraf de koffiedate hebben we elkaar connecties bekeken. Zij gaf aan met wie zij contact wilde en ik gaf dat aan bij haar. Tijdens de koffiedate gaven we aan hoe goed we de connecties kenden. ‘Die heb ik 1 x ontmoet, die ken ik goed dus noem gerust mijn naam, enzovoort. Deze koffiedate heeft geleid tot een opdracht, een nieuwe baan en een groter netwerk.

Netwerkorganisaties

Ontdek de verschillende netwerkorganisaties in Groningen en ervaar waar jij je het meest thuis voelt. Dit kan één organisatie zijn maar ook meerdere. Vaak kun je als introducee mee met iemand of kun je één of twee keer proeven. Op basis van je eigen ervaringen kun je een keuze maken waar je lid van wilt worden. Wil je weten welke netwerkorganisaties er zijn? Neem dan eens gerust contact met mij op. De beste manier is om je vraag onder deze blog te stellen. Zo kunnen we meerdere ondernemers tegelijk informeren.

 

Auteur: Annatascha Udinga
Gepubliceerd op: zaterdag 19 september 2020

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!