Netwerken is Net Werken

Netwerken is Net Werken

 

Ja hoor, jullie ondernemers. Beetje netwerken, borrelen, gezelligheid en maar zeggen dat het net werken is. Deze reactie heb ik zo vaak gehoord van niet-ondernemers. En wanneer ik dan uitleg wat ik doe vooraf, tijdens en na een netwerkbijeenkomst kijken ze me aan met grote ogen. Ze bieden zelfs hun excuses aan omdat ze lichtzinnig hebben gereageerd.

En natuurlijk is netwerken leuk om te doen (mits je ervan houdt). Ik kan ze ook geen ongelijk geven dat ze zo denken. Alleen is netwerken meer dan alleen maar gezelligheid. Het is niet even een bijeenkomst waar je eenmalig naar toe gaat. Je onderhoudt ook de contacten, gaat buiten de netwerkbijeenkomst om afspreken, je pitch dient goed te zijn, niet alle bijeenkomsten zijn overdag dus ook in de avonden ben je veel weg, enzovoort. Voor de meeste ondernemers geen probleem. Ik heb het in ieder geval er graag voor over.

Energie

Ik mag graag netwerken omdat ik er energie van krijg. Ik ontmoet prachtige mensen met interessante bedrijven. Mijn netwerk groeit op een waardevolle manier. Mijn netwerk deelt kennis met elkaar en haalt kennis. Ook de gunfactor is onderling erg groot. Alleen wat houdt dat ‘werken’ nu in in het woord netwerken? Heel eerlijk, als je doet wat je leuk vindt, voelt dit niet als werken. Met werken in deze bedoel ik welke activiteiten soms vooraf, tijdens en na een netwerkbijeenkomst plaatsvinden.

Vooraf

Vooraf lees ik mij in. Ik bekijk de website of de Facebook-pagina of de berichten op LinkedIn. Wat is het voor netwerkorganisatie? Waar staan ze voor? Via LinkedIn maak ik een connectie met de organisatoren en/of bestuur. Ik geef aan waarom ik belangstelling heb en stel eventueel vragen. Soms zie ik dat een ‘warme’ connectie van mij ook gaat en neem ik contact met diegene op via LinkedIn. Wat ik ook erg fijn vind, is dat mensen met mij connecten omdat ze gezien hebben dat ik ook ga. Belangrijk feit: ik ga nooit naar een netwerkbijeenkomst met de gedachte om daaruit werk te halen.

Tijdens

Wanneer je naar een netwerkbijeenkomst gaat, kom je in gesprek met diverse mensen. Je ‘pitch’ dient dan wel goed te zijn. Je krijgt meestal de vraag: wat doe jij, waarom doe jij wat je doet? Elke bijeenkomst vraagt weer om een andere pitch. Wees je daarvan bewust. En niet om te verkopen, maar om het effect dat mensen jou blijven herinneren. Luister naar de mensen die daar zijn. Luister naar wat ze te vertellen hebben. Dit geeft mij inspiratie en nieuwe inzichten. Ik begin nooit over mezelf. Waarom ook. Ik ben daar immers om mijn netwerk te vergoten en mensen te leren kennen. Voordat ik wegga bedank ik de organisatoren/bestuur voor hun gastvrijheid.

Na

Vaak deelt men visitekaartjes uit tijdens de bijeenkomst. Wat ik altijd doe, is na die tijd contact zoeken. Ik geef aan waar ik diegene van ken en wat mij opviel in het gesprek. En dit bericht is ook gemeend. Ja ja, je wil zeker iets van diegene. Nee, zeg ik dan. Het was een leuk gesprek en heb diegene graag in mijn netwerk. Vanuit sommige bijeenkomsten vloeien er weleens koffiedates uit. Ook fantastisch. Wat mij als verbinder ook erg blij maakt is dat ik ondernemers met elkaar in contact breng. Doordat je op de hoogte bent en blijft van de wensen kun je ondernemers goed met elkaar verbinden.

Contacten onderhouden

Maar daar blijft het niet bij. Leuk dat je diegene toen hebt ontmoet, alleen wat doe je dan? Ik ben een sociaal dier en vind het fijn om contacten te onderhouden. Ik like berichten van diegene en stuur af en toe een berichtje hoe het ermee gaat. Dit wordt erg op prijs gesteld. Oke, maar hoe doe je dat wanneer je 3000 connecties hebt? Je kunt ze niet alle 3000 benaderen. Dat klopt. De meeste connecties kom je vaak weer tegen bij dezelfde of een andere bijeenkomst. Sommige verdwijnen weleens op mijn tijdlijn. Ik zoek ze dan pro-actief op omdat ik ze ineens ‘mis’. Er is altijd wel een situatie waardoor je weer getriggerd wordt om contact op te nemen.

Netwerken

Netwerken is voor mij een manier om prachtige mensen te ontmoeten met interessante bedrijven. Wat is jouw drijfveer? Wat vind je wel en niet leuk aan netwerken? Deel dit gerust onderaan dit bericht.

Auteur: Annatascha Udinga
Gepubliceerd op: zaterdag 16 november 2019

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!