Nieuwsblog ZZP: Als je inkomen wegvalt, wat dan?

Hoe blijf je positief als je inkomen wegvalt?

Terwijl Bolsonaro, de Braziliaanse president, nog in de ontkenningsfase verkeert ten aanzien van de Corona maatregelen in zijn land, gaat Nederland steeds meer op slot. Voor ons als zzp’er betekent dat een forse financiële tegenslag door het acuut wegvallen van inkomen. Niemand ontspringt de dans, zeker niet op langere termijn. Maar onze insteek is om hier sterker uit te komen. We geven ons niet over aan dit Corona-virus!!

Niet-overgeven-aan-corona

 

Daarom gaan wij je wekelijks informeren en inspireren met nieuwsblogs met tips en ideeën om deze crisis te overleven.

 

De TOZO-regeling (Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandig Ondernemers)

Deze week hebben de meeste gemeenten hun loket geopend voor zzp’ers die hun inkomen acuut zien wegvallen. Ben jij nou in zo’n situatie schroom dan niet om dit te doen. Als je je directe zorgen om inkomsten grotendeels kwijt bent heb je weer ruimte om na te denken over hoe verder ondernemen tijdens en na deze crisis. Om de procedure snel te doorlopen zijn enkele bewijsstukken nodig. Zorg dan ook dat je die bij de hand hebt als het formulier digitaal in gaat vullen.  Dan heb je de belangrijkste zaken al bij de hand.

 

 • Identiteit (kopie ID)
 • Inschrijving KvK
 • Informatie over huishoudsamenstelling (t.b.v. hoogte uitkering)
 • Informatie over inkomsten vanuit onderneming vanaf 1 maart en vooruitzicht voor de komende weken
 • Informatie over doorlopende overige inkomsten van de ondernemer, bijv. uit parttime werk
 • Kopie bankafschrift t.b.v. het rekeningnummer om geld over te maken
 • Indien aanwezig een jaarrekening (dit is geen harde eis)

 

Je vindt alle gegevens over TOZO en hoe je die aan kunt vragen op de website van je eigen gemeente

coronamaatregelen

 

Noodloketregeling: eenmalig € 4.000

Er komt, op zeer korte termijn, een noodloket. Dit is voor de tegemoetkoming in de vorm van een eenmalige gift van €4.000 voor de eerste nood bij ondernemers.  Het is bedoelt voor hen die direct zijn getroffen door de corona-crisis en die hun omzet daardoor geheel of grotendeels zien verdwijnen. Het gaat hier in het bijzonder om eet- en drinkgelegenheden en andere zaken die het grootste deel van hun activiteiten noodgedwongen moeten staken zoals schoonheidssalons of kappers. Hun vaste lasten lopen gewoon door, terwijl hun inkomsten in één klap wegvallen. Het is wel een vereiste dat het ondernemingen zijn met een fysieke lokatie buiten het eigen huis.

Via RVO kun je de noodloketregeling gaan aanvragen: https://www.rvo.nl/

Tip: Hoe sta je nu eigenlijk op de kaart?

Ook deze crisis gaat voorbij. Focus je nu op zaken waar je wél invloed op hebt. De mensen om je heen, óók jouw potentiele klanten, zijn juist nu online ontzettend actief. Besef je ook dat je juist in deze tijden het samen moet doen en dat je je netwerk moet koesteren.

Henriëtte geeft je haar tip wat je nú wel kan doen:

 

 

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: maandag 30 maart 2020

Trackback link

1 reactie

 1. Han-Paul Van Westing
  Han-Paul Van Westing, 9 april 2020

  Leuk hier op het netwerk aangesloten te zijn (na al die jaren toch nog). Al is de aanleiding niet zo leuk; een ongekend andere tijd voor ons land, voor ondernemers en voor ZZP-ers specifiek. Jullie oproep om samen te kijken waar we elkaar structureel kunnen ondersteunen heeft me hier gebracht. Mooie gedachte!