Succesvol ondernemen vraagt zelfinzicht

We hebben allemaal wel iets in ons leven wat we willen veranderen: gezonder leven, beter grenzen stellen op het werk, durven kiezen voor die droombaan… maar ondernemen we dan ook actie? Het hangt van onszelf af en we weten dat wachten op… geen succes brengt. En toch starten maar weinig mensen echt vanuit zichzelf. Vaak moet er iets gebeuren dat het noodzakelijk maakt om… 

Wat heb jij nodig om met jezelf aan de slag te gaan? 

In de regel is het zo, dat een sterk verlangen van binnenuit de kans op succes vergroot. Voor het realiseren van dat verlangen is geen recept, iedereen zit anders in elkaar. En dat recept heb je ook niet nodig, want jij weet zelf wat jou in beweging zet en welke manier daarbij voor jou werkt. Je had immers al eerder groeimomenten die je verder hebben gebracht, nietwaar? 

Maar weet je ook wat je tegenhoudt? 

Het niet zeker weten, de kans op succes of het risico van falen niet kunnen inschatten… er zijn talloze zelfbedachte redenen om te blijven zitten waar je zit. Dan maar minder lol, plezier, energie of wat dan ook. 

Ook al worden er nog zoveel succesverhalen geschreven en verteld, wij volwassenen lijken eerder bang voor verlies van zekerheden dan de kans op een gezonder, fijner of succesvoller leven aan te grijpen. Dat zit in onze natuur en vaak zijn we ook zo opgevoed. 

Vergroot je zelfinzicht en maak daarna een keuze voor wat je wel wilt! 

Herken jij je in bovenstaande? Wordt het dan geen tijd om te onderzoeken wat je écht wilt doen met jouw kostbare tijd en energie en wat je tegenhoudt om je dromen te realiseren? 

Laat je bijvoorbeeld inspireren in een groep mensen met dezelfde onderzoeksvraag. Sta jezelf toe om in een veilige omgeving te ervaren hoe het is om buiten je comfortzone te zijn. Ervaar wat een ruimte, plezier en creativiteit dat oplevert. Onderneem!

Dit is geen mooipraterij. Het is uit mijn eigen ervaring geschreven. In 2002 ben ik uit mijn gouden kooi gestapt. Ik zat op het randje van overspannenheid, zo ver had ik het laten komen. Vanuit die ervaring ben ik geboeid geraakt door de processen die mensen door- en meemaken tijdens een verandering. Aan deze processen lever ik nu als coach, trainer en adviseur een constructieve bijdrage. Een bijdrage vanuit mijn overtuiging dat mensen willen groeien en veranderen, maar niet veranderd willen worden.

Frits Overbeek
De Ontwikkelcentrale

Dit artikel verscheen in het ONDERNEEM Magazine, editie 1, 2016. 

Auteur: Erik Kloosterman
Gepubliceerd op: dinsdag 3 april 2018

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!