Uurtarief van freelancers 7% hoger dan vorig jaar

Amsterdam 28 augustus 2018 – Uit recent onderzoek van Hoofdkraan.nl blijkt dat freelancers een stuk beter verdienen in 2018. Het gemiddelde uurtarief stijgt naar gemiddeld €46 per uur, een stijging van wel 7%. Met name freelancers in de financiële dienstverlening verdienen fors meer. Zij verdienen in 2018 gemiddeld €45 per uur, 10% meer dan vorig jaar. Regionaal zijn er opvallende verschillen. In Flevoland wordt het minst verdiend met een uurtarief van €40, terwijl in Groningen een freelancer gemiddeld €54 kost.

Schrijvers en vertalers nog altijd geen marktconform uurtarief

Freelancers vragen in 2018 gemiddeld €46 per uur, zo blijkt uit onderzoek van Hoofdkraan.nl op basis van ruim 19.000 uitgebrachte offertes. De grootste winnaars zijn de zelfstandigen uit de Financieel & Administratieve sector. Zij vragen 10% meer dan vorig jaar. Nagenoeg alle branches laten een stijging in het uurtarief zien. Ondanks deze stijging, moeten freelance schrijvers en vertalers het nog altijd doen met een schamele €39 per uur, ver onder het gemiddelde.

Gemiddelde uurtarieven per branche (€) 2017 2018 Verschil*
Analyse & Advies 54 52 -3%
Design & Multimedia 43 46 6%
Financieel & Administratie 41 45 10%
Management & Organisatie 40 42 5%
Marketing & Communicatie 43 47 7%
Tekst & Vertaling 36 39 8%
Website & Applicaties 47 47 0%

*Berekend over feitelijke uurtarieven, zonder afrondingen

Groningse freelancer vraagt hoogste tarief van Nederland

Regionaal zijn er duidelijke verschillen gemeten. Vorig jaar waren freelancers in Drenthe nog de goedkoopste van Nederland, nu heeft Flevoland deze oneervolle positie overgenomen. Drenthe maakt daarentegen meteen een sprong in het uurtarief van maar liefst 13%. In de randstad ontlopen de tarieven elkaar maar weinig. De tarieven in Noord-Hollland, Zuid-Holland en Utrecht zijn respectievelijk €47, €44 en €45 per uur. De Groningers pakken net als vorig jaar de koppositie met een gemiddeld tarief van €54.

Gemiddelde uurtarieven per provincie (€) 2017 2018 Verschil*
Drenthe 37 42 13%
Flevoland 39 40 2%
Friesland 45 44 -3%
Gelderland 39 44 9%
Groningen 52 54 2%
Limburg 43 43 -1%
Noord-Brabant 43 45 5%
Noord-Holland 46 47 4%
Overijssel 44 51 14%
Utrecht 42 45 5%
Zeeland 42 46 10%
Zuid-Holland 43 44 2%

*Berekend over feitelijke uurtarieven, zonder afrondingen

Niels Goossens, directeur van Hoofdkraan.nl is erg blij met de uitkomsten van het onderzoek. “Eindelijk profiteren ook freelancers mee van de aantrekkende economie. Sinds 4 jaar zien wij weer een behoorlijke stijging van het gemiddelde uurtarief.” Hij verwacht dat deze stijging in 2018 zal gaan doorzetten. “Ook freelancers lijken te profiteren van de krappe arbeidsmarkt, wat zorgt voor een betere concurrentiepositie. Zo kunnen zelfstandigen een markconform uurtarief vragen”. Daarnaast ziet hij ook een verandering in het gedrag van veel freelancers. “De freelancer professionaliseert; is zakelijker ingesteld, vraagt een hoger uurtarief en wil graag veilig online zaken doen. Er wordt bijvoorbeeld steeds vaker gebruikgemaakt van onze veilige Escrow-betaalservice.” Een mooie ontwikkeling volgens Goossens.

Opvallende verschillen binnen Nederland

Opmerkelijk is dat een blogschrijver in Noord-Brabant gemiddeld €44 per uur vraagt, terwijl zijn concurrenten in Gelderland hetzelfde werk willen doen voor €37. Voor een voordelige WordPress website moet je in Limburg zijn. Daar ligt het uurtarief van WordPress ontwikkelaars op €42, terwijl in Groningen het uurtarief van deze beroepsgroep bijvoorbeeld op €54 ligt. De duurste fotograaf in de randstad regio vindt je in de provincie Utrecht, daar wordt gemiddeld €55 per uur gevraagd. Friese fotografen hebben het echter een stuk moeilijker, zij vragen slechts €40 per uur.

Rotterdamse freelancer is goedkoopste van Nederland

Van de vier grote steden zijn freelancers uit Utrecht het duurst met een uurtarief van gemiddeld €48. Vorig jaar was dit nog €44. Den Haag heeft een mooie tweede plek bemachtigd, met een uurtarief van €47. In Amsterdam lijkt de tariefdaling van de afgelopen jaren een halt te zijn toegeroepen. Het tarief is namelijk voor het eerst weer gestegen naar €44 per uur. Rotterdam verliest daarentegen fors (10% t.o.v. vorig jaar) met een tarief van slechts €41 per uur.

De tariefstijging bewijst volgens Goossens maar weer dat flexibel werken nog steeds loont. “Opdrachtgevers hebben moeite om vast personeel te vinden, waardoor freelancers weer meer in trek zijn. Steeds meer opdrachtgevers durven inmiddels ook omvangrijkere opdrachten online uit te zetten. Dit biedt mooie kansen voor freelancers in Nederland.”

Het Tarievenonderzoek 2018 is uitgevoerd door Hoofdkraan.nl, waarbij alle offertes binnen het platform in de periode mei 2016-mei 2018 zijn meegenomen. Download hier het volledige onderzoeksrapport.

Over Hoofdkraan.nl
Met 53.000 leden is Hoofdkraan.nl Nederlands leidende platform voor ondernemers. Hoofdkraan.nl wordt gebruikt door bedrijven die tijdelijk op zoek zijn naar een freelance professional. Binnen het platform zijn meer dan 40.000 freelancers actief in uiteenlopende branches binnen de zakelijke dienstverlening.

De werkwijze is simpel. Een ondernemer plaatst een opdracht op de website, waarin hij beschrijft wat hij zoekt. Binnen een paar uur ontvangt hij al de eerste offertes. De ondernemer bepaalt aan de hand van offertes en referenties met welke professional hij in zee wil gaan.

Meer informatie: www.hoofdkraan.nl

Auteur: Erik Kloosterman
Gepubliceerd op: dinsdag 28 augustus 2018

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!