Vakantie als Balansmeting

Vakantie: een peilstok voor het meten van je balans.

Vakantie is fantastisch! Ik verheug me er altijd op! Wie niet?

Maar vakantie is niet alleen erg leuk, het is wat mij betreft een ideaal moment om te peilen hoe het staat met je balans.

 

De beste vakanties voor mij zijn die vakanties waar ik mezelf heel vrij voel. De druk van alledag is afwezig en je kunt tijden besteden aan lekker “niet veel” doen. Gewoon een eigen wat meer gezapig tempo die lekker even mag duren, maar die je ook weer genoeg honger gaat geven naar de werkzaamheden en het leven na je vakantie.

 

En ik heb nu wel even afgeleerd dat de vakantie hip en happening moet zijn. Ik ervaar geen druk om de maximale vakantiebelevenis te ervaren en persé alles moeten zien en doen. Dat komt wellicht wel weer terug als ik naar mijn midlifecrisis toe ga.

 

Mijn zoontje laat ook zien hoe het kan. Hij kan gerust onderweg naar het strand, op vijftig meter afstand van een paradijs aan zand en schelpen, op de betonplaten gaan zitten. Want tussen die betonplaten, in de kieren, zit ook zand. Hij kan dan al echt genieten van dat kleine stukje zand voor zijn neus.

Voelen en spelen.

Meer hoeft nog even niet.

Verder kijken doet hij ook nog niet.

En zijn ouders zijn gek dat ze verder willen: “doe even rustig, hier ligt zand!”

 

De fijne vakantie

Eén van de mooiste vakanties die we hadden, wat mij betreft, was onze vakantie naar Zweden. Dat is alweer een paar jaar geleden. Nog voor de aanwezigheid van ons zoontje.

Ik heb heerlijke herinneringen aan die vakantie. Het was de laatste vakantie die ik had tijdens het dienstverband bij mijn laatste werkgever, voordat ik daar ontslag nam en uiteindelijk voor mezelf ging beginnen.

 

Ik had de vakantie écht nodig, maar voordat ik op vakantie kon gaan moest ik eerst veel werk en acties overdragen. Dat kostte me veel extra tijd en energie. Veel instructies zat ik nog uit te werken op de zaterdagochtend van mijn eerste vrije dag. Dat was vervelend, maar ik was het eigenlijk al gewend.

 

Dat ging namelijk al jaren zo. Bij elke vakantie.

 

Maar dit jaar was het extra druk, want voor een wel heel specifiek project had ik formeel gezien geen achterwacht of directe collega’s. Het kwam erop neer dat ik voor een bedrijfsunit nog maar de enige was die er werkzaam voor was. En dat ik vrijwilligers nodig had van andere units om wat dingen voor me te doen.

 

Om dat allemaal te regelen…. daar zat veel tijd voor me in, want tijdens mijn afwezigheid moesten echt nog wel een aantal zeer specifieke acties worden gedaan. En ik was de enige die exact wist hoe en wat.

 

Een hele klus!

 

Uiteindelijk was het me gelukt alles goed op papier te zetten voor enkele collega’s die bereid waren om wat voor me te doen.

 

Jippie, we konden op vakantie!

 

Zweden is een super land om te zijn. Ik weet nog goed dat we op een gegeven ogenblik in een huisje zaten in de bergen, en een heerlijk vrij gevoel kwam over me heen. Er was echt niks te doen in de directe omgeving. De locatie was niet hip of overweldigend. Ik was echter heerlijk relaxt daar en de spanning van het werk viel helemaal van me af. Dit was mijn kleine stukje zand tussen de kieren van de betonplaten. Het was perfect.

 

Bij thuiskomst had ik het idee dat de batterij weer volledig was opgeladen. Ik was er weer! Yes! Leve de vakantie.​ Lang leve Zweden! En ABBA was ook weer fantastisch!

 

De eerste werkdag was daar.. En na vier uurtjes werken was ik ermee klaar.

 

Het was schokkend. Alle acties die ik had overgedragen, waren volledig mislukt. Niet goed opgepikt. Al mijn inspanningen van de dagen voor de vakantie volledig weggeslagen en een mailbox en voicemailbox vol met paniek-berichten.

Financieel gezien was het voor de organisatie ook rampzalig.

Ik kon eerlijk gezegd wel janken.

 

Maar erger nog, alle energie en dat lekkere vrije gevoel…. volledig verloren en kwijt.

 

Een dramatische manier om te realiseren dat je loopbaan op een verkeerd spoor zit. Maar vooral ook om te realiseren dat je balans ver te zoeken is.

 

Mijn balans was kwijt, kon ik nu wel concluderen. Want, wees eens eerlijk, het is niet heel normaal te noemen dat drie weken batterij opladen in vier uur teniet kan worden gedaan.

 

Wat is balans?

 

Het woord “balans” wordt vaak gebruikt. Het is goed daar even bij stil te staan.

 

Heel simpel gezegd komt het er op neer dat als je belastbaarheid afneemt of dat als je belasting privé of op werk aan het toenemen is, dat je in disbalans kunt raken. Deze disbalans wordt alleen maar erger als belasting hoog blijft en daardoor juist je belastbaarheid steeds meer wordt aangetast.

 

Denk aan een echte fysiek balans. Als die scheef staat moet er aan de ene kant gewicht bij of moet er aan de andere kant iets worden weggehaald.

 

Een goede balans is cruciaal voor je eigen arbeidsvitaliteit. Je kunt heel lang heel hard werken, als je dat zou willen, als je balans gewoon in orde is.

 

Als je echter lange tijd in disbalans bent, dan ben je kwetsbaar voor uitval. Het is dus erg belangrijk om je balans goed en eerlijk te peilen. Dat je bij jezelf kunt kijken of je niet scheef staat.

 

En ik heb ontdekt dat een ideaal moment om je balans te peilen zo rond en op je vakantie is. Je vakantie als APK.

 

Je zou naar de volgende dingen kunnen kijken om te bepalen hoe het staat met je balans. Vraag jezelf een aantal dingen af.

 

1. Ga je op vakantie om uit te rusten? Of ga je op vakantie om te genieten?

 

Als je erg het idee hebt dat je op vakantie gaat om eindelijk je rust te pakken, dan is het wellicht een teken dat je veel energie kwijt raakt op je werk en dat de balans voor wat betreft je belasting en je belastbaarheid er niet echt is.

 

2. Duurt het lang voordat je dat lekkere vakantiegevoel te pakken hebt?

 

Ben je in de eerste dagen nog wat onrustig?  Nog niet helemaal het gevoel dat je je werk los kunt laten, terwijl je dat echt heel graag wilt? Moet je echt nog even afkicken van telefoon en laptop? Dat is al vervelend genoeg. Maar het is vooral een teken aan de wand dat je balans wat is verstoord.

 

3. Ben je vaak ziek op vakantie?

 

Dit hoor ik wel erg vaak hoor! Dat je eigenlijk meteen ziek wordt op de eerste dagen van je vakantie. Blijkbaar loop je aardig op je tenen en trek je het nog op adrenaline, en op het moment dat je eindelijk de boel wat kan loslaten. Bam, je wordt ziek.  

 

4. Kun je je vakantiegevoel niet vast houden?

 

Bij thuiskomst wil je nog zo lang mogelijk lekker nagenieten natuurlijk. Op momenten dat de overgang zo heftig is dat je eigenlijk niet meer bezig kunt zijn met je vakantie als je weer werkt, dan is er iets om over na te denken.

 

De eerste dag na je vakantie!

 

Als het gaat om je loopbaan heb ik wel geleerd om de eerste dag van je werk na je vakantie even heel serieus te nemen. Kijk even hoe je die dag wakker wordt en ervaar echt even goed hoe je op je werk zit. Is de plezier er? Of is er alleen frustratie en verlang je meteen weer naar vakantie?

 

Vakantie is leuk, maar het moet geen noodzakelijk iets worden. Zoals: “Poeh he, wat ben ik toe aan vakantie, zeg!”

 

Noodzakelijk, dus, in de zin dat je het echt nodig hebt om eindelijk eens rust te pakken. Ik wil maar aangeven dat het leuker is om op vakantie te mogen gaan dat het voor jezelf pure noodzaak is.

 

​Van je vakantie kun je eigenlijk het beste maar gewoon lekker genieten.

Auteur: Alex van der Meer
Gepubliceerd op: dinsdag 10 juli 2018

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!