Van baan naar eigen baas

Van baan naar eigen baas; 9 tips voor een vliegende start

Wat wil jij later worden?

Als kind wist ik al – onbewust natuurlijk – dat ik eigen baas wilde worden. Mijn drang naar onafhankelijkheid was enorm. Op de vraag ‘Wat wil je later worden?’ antwoordden mijn vriendinnetjes ‘juf’, of ‘dierenverzorger’ of ‘verpleegster’. Ik wilde zwerver worden. Zo één die in de hooiberg sliep en altijd ergens kon aanschuiven voor een warme hap. Niemand die zei wat je moest doen. Wat later leek boswachter te paard ook een goede optie. Of in diezelfde lijn: handelsreiziger.

Van baan naar eigen baas: eindelijk vrij!

De definitieve beslissing om te gaan ondernemen viel na ongeveer tien jaar in loondienst te hebben gewerkt. Nooit langer dan drie jaar heb ik in totaal bij vier verschillende werkgevers gewerkt. Ik kon mijn draai nooit echt vinden, voelde me erg ingeperkt door mijn functieomschrijving. Dat besluit om eigen baas te worden werd ingegeven door een enorme drang naar vrijheid en onafhankelijkheid. Ik heb niet lang nagedacht of het wel verstandig was en van een degelijke voorbereiding kun je ook niet spreken. Ondernemer worden voelde gewoon als de enige juiste beslissing. Het zou wel goed komen.

Een goede voorbereiding

Nu, 19 jaar later en met inmiddels veel ervaring in het begeleiden van mensen die dezelfde belangrijke stap zetten, weet ik dat het slimmer is om voor, tijdens en na de start minstens je licht eens op te steken bij andere ondernemers. Die zijn namelijk allemaal ook ooit voor zichzelf begonnen. Niet omdat je het net zoals hen moet doen in je onderneming, maar om de belangrijkste valkuilen te omzeilen. Om je toch wat beter voor te bereiden dan ik destijds heb gedaan. Dit kan voorkomen dat de start van je bedrijf een teleurstelling wordt. Vandaar mijn negen beste tips (en een bonustip) voor iedereen die wil gaan starten als eigen baas of dat net heeft gedaan.

Tip 1: Geloof in jezelf!

Zonder een sterk geloof in jezelf wordt het moeilijk om overtuigend over te komen. Zelf kom ik – als enige meisje – uit een gezin met vier broers. Ik leerde al jong dat ik, om gehoord te worden, sterk in mijn schoenen moest staan. Hoe overtuigender ik was, hoe meer ik voor elkaar kreeg. Zo niet, dan wachtte de afwas…

Tip 2: Weet welk probleem jij gaat oplossen voor je klanten

Opvallend vaak weten startende ondernemers wel wat ze gaan doen, maar weten ze nog onvoldoende welk probleem ze voor hun klanten gaan oplossen. En weet je dat wel: check dan zeker ook of zij dat probleem wat jij bedacht hebt ook ervaren. Ik kom nog te vaak ondernemers tegen die een oplossing hebben voor een niet bestaand probleem. Ook als je nog niet bent gestart vormen deze vaak leuke, verkennende gesprekken het begin van een waardevol netwerk. Deze contacten kunnen zelfs leiden tot je eerste klanten!

Tip 3: Creëer een groep van vertrouwde sparring partners

Ondernemers zijn over het algemeen eigenwijs. Dat is een mooie eigenschap, maar beter is het om jouw – uiteraard geweldige – ideeën te toetsen binnen een vertrouwde club van mensen die het beste met je voor hebben en eerlijk zijn. Ik weet van mezelf dat als ik al mijn ideeën en proefballonnen had uitgevoerd zonder een ‘reality check’, ik waarschijnlijk allang geflopt was.

Tip 4: Ga netwerken

Nooit was netwerken zo laagdrempelig. Moest je vroeger worden toegelaten tot het ‘old boys network’, tegenwoordig kun je helemaal losgaan op online netwerken en naar bijeenkomsten gaan. Maar let op: het is daarmee niet per definitie makkelijker geworden. De concurrentie is ook groot, en de gunfactor daardoor laag. Weet wat je te bieden hebt en onthoud dat alles tegenwoordig ‘peoples business’ is. O ja, en met het opbouwen van een goed netwerk kun je nooit te vroeg beginnen. Ook als je nog moet starten is dat dus al zinvol.

Tip 5: Durf fouten te maken

Blijf niet eindeloos verbeteren, maar start en leer ondernemen door te doen. Het nadeel van starten als je ouder bent dan dertig en al bepaalde verantwoordelijkheden hebt te dragen, is dat je bang bent om te falen. Maar fouten maken moet, anders leer je niks en kom je niet verder. Mijn motto is altijd dat het beter is iets beter te maken op basis van je ervaring, dan helemaal nooit te beginnen!

Tip 6: Kies een niche of ga voor volume

Mijn expertise ligt bij het ondernemen als zzp’er of kleinere mkb ondernemer. Van alles tussen agrariërs tot zorgprofessional heb ik inmiddels ondersteund bij hun groei. En het merendeel van deze ondernemers doen, net als ik trouwens, in ‘gebakken lucht’. Er is vooral heel veel dienstverlening, en dan hier en daar nog wat handel. Daarom is het zo belangrijk voor zzp’ers om een niche te vinden, een eigen plekje in hun markt waarin ze echt uniek en anders zijn. Want volume wordt lastig als je je geld verdient met uren, en niet met producten. Meer inkomen kan alleen met een hoger uurtarief, en zoals we vroeger al leerden: schaarste maakt duur. Zorg dus dat jouw aanbod uniek en schaars is.

Tip 7: Word een expert en deel je kennis

Als jij weet wat jouw dienst of product voor resultaten heeft, en het is jouw ultieme doel om er zoveel mogelijk klanten blij mee te maken, dan moeten ze weten waarom ze bij jou moeten zijn. Vooral online is het belangrijk om te bloggen en ervoor te zorgen dat je gevonden wordt (aan een goede website en gebruik maken van SEO ontkom je dan niet). De status als expert moet je verdienen en natuurlijk zijn klanten die jou aanbevelen het allerbeste. Je kunt dit proces echter aanzienlijk versnellen door je kennis te delen via blogs, door spreker te worden of op andere manieren jouw kennis te delen.

Tip 8: Zorg voor duidelijke stip op de horizon

Koers houden zonder duidelijke bestemming is heel lastig. Begin dus met een helder beeld waar je bijvoorbeeld over twee of drie jaar wilt staan. Welke klanten heb je, hoe ziet jouw werkdag eruit, heb je mensen in dienst en welke omzet realiseer je? Hoe concreter het beeld, hoe makkelijker het wordt om de juiste stappen te zetten.

Tip 9: Zet door!

Rome is niet in één dag gebouwd en de weg naar succes is geplaveid met mislukkingen… Dat betekent dus dat je, met jouw doel voor ogen, moet doorzetten! Met alle voorgaande tips moet dat lukken en geloof me, succes zal je ten deel vallen, uiteindelijk. Ondernemen is als topsport, je stapt elke keer die ring in om het beste van jezelf te laten zien!

Bonustip voor wie meer wil weten…

De afgelopen 10 jaar hebben wij vanuit Onderneem ‘t vele ondernemers geholpen de stap te zetten van baan naar eigen baas. Mijn bonustip is dan ook: zoek een doorgewinterde professional om je in dit proces te laten begeleiden. Iemand die zelf ondernemer is en die de klappen van de zweep kent. De investering zal zich terugverdienen door een succesvolle start van je bedrijf.

Meer weten over hoe je succesvol start als ondernemer? Stuur me dan een mailtje voor ons gratis ebook met 33 tips voor succesvol ondernemen.

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: woensdag 17 juli 2019

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!