vasthouden vakantiegevoel

Hoe houd je als ondernemer dat vakantiegevoel vast?

5 tips om met zin weer aan het werk te gaan

Dat heerlijke vakantiegevoel kent iedereen wel. Geen wekker, tijd om eindeloos te genieten. Je hoort het mensen vaak zeggen: “ik wil dat vakantiegevoel nog even vasthouden als ik weer thuis ben”. Ook ondernemers herkennen dit. Je hebt een jaar hard gewerkt, met nieuwe klanten en opdrachten in de weer geweest, die online marketingcampagne opgezet of ‘gewoon’ alle ballen weer in de lucht weten te houden. Dan breekt de zomer aan en mag je even alles loslaten en genieten van zon, zee, natuur, actie of wat je ook maar uit je dagelijkse routine haalt. Met familie, vrienden of juist even alleen. Je komt weer tot jezelf, denkt misschien na over je bedrijf, over welke richting je uit wilt gaan. De vakantie geeft je rust en tijd om over de essentie van jouw inzet na te laten denken. En je neemt je voor: deze rust en tijd voor reflectie wil ik vasthouden… Maar je weet uit ervaring als deze vakantie tot een einde komt en je weer richting kantoor gaat, dat het niet eenvoudig is dat vakantiegevoel van ontspanning vast te houden.

De ‘ratrace’ weer in

mailbox-na-vakantie

Het werk heeft een tijd stilgelegen. Dat betekent om te beginnen een propvolle mailbox. Zodra je je computer opstart komt het allemaal direct weer op je af. Klanten die wachten op een reactie, producten of diensten waarmee iets is misgegaan, een website die problemen heeft, betalingen die niet zijn binnen gekomen of belastingaanslagen die als een totale verrassing op de mat liggen… Getver, hier staat je hoofd helemaal niet naar! Het liefst wil je terug naar die fijne vakantieplek waar je mijmerend je dag door kon brengen.

Toch is het vasthouden van dat fijne vakantiegevoel mogelijk. Ook als ondernemer. Je wilt immers graag dat die opgeladen batterij niet meteen als een doorgeprikte ballon weer leegloopt vanaf het moment dat jij je kantoor betreedt. Met een paar simpele aanpassingen kan dat. Echt. Daarom wat tips omdat die mooie zomer echt voorbij is…

Tip 1 Begin op woensdag

Het is een feit: begin je de eerste werkweek na je vakantie op woensdag, dan staat voor je het weet het weekend voor de deur! Ondernemers zijn er een ster in om van zichzelf te verwachten dat ze de eerste maandag na de vakantie weer fris en fruitig op volle kracht vooruit stomen. Maar als je echt dat fijne vakantiegevoel wil vasthouden, dan adviseer ik je te beginnen met je eigen verwachtingspatroon over jezelf als ondernemer eens nader te onderzoeken. Waarom vind je dat het eigenlijk zo hoort? Voor wie? Er is vaak geen goede reden te bedenken waarom jij niet gewoon op woensdag mag beginnen. Ondernemen bracht toch ook de vrijheid zelf te bepalen wanneer je aan het werk gaat? Dus dat mag gewoon, van jezelf, omdat het kan en dit juist hét moment is om die vrijheid ook te ervaren.

Tip 2 Plan de eerste dagen in zonder afspraken

Op woensdag starten is alvast een goed begin. En ja, dan gaat toch die computer aan en zie je wellicht een ontplofte mailbox…  Want als je echt op vakantie bent geweest, heb je niet stiekem ook tijdens je vakantie je mailtjes bekeken en weggewerkt. Dat draagt totaal niet bij aan het vakantiegevoel, weet ik uit ervaring! Ben jij een zelfstandige die geen assistent heeft die deze taak voor jou uitvoert tijdens jouw afwezigheid, dan moet je dat dus gewoon zelf doen. Maar wel NA je vakantie. Voor jou geldt: besteed de eerste drie dagen aan het wegwerken van de opgehoopte mailtjes. Beantwoord de vragen, los de problemen die zijn ontstaan tijdens jouw afwezigheid op, en werk alles bij. Ik hoop voor je dat het dan vrijdagmiddag is, en jij met een goed gevoel je weekend in kan stappen. Laat je out-of-office melding nog even aanstaan tot de volgende maandag, dan kun jij de tijd nemen om rustig toe te werken naar een lege inbox en je prioriteiten voor de komende tijd weer helder voor ogen krijgen.

Tip 3 Creëer vakantiemomenten in eigen land

Het is natuurlijk een beetje sneu als je alleen in je vakanties dat fijne vakantiegevoel krijgt. Dat je van vakantie naar vakantie moet leven om dat gelukzalige ontspannen gevoel te krijgen. Helemaal niet nodig, als je je werkende bestaan ook vult met dat soort bijzondere momenten. Plan zodra je thuis bent leuke, ontspannende uitjes of relax momenten in waardoor je het grote genieten gewoon verlengt. Je zult verrast zijn hoeveel leuke plekken Nederland heeft om je dat gevoel te geven.

Tip 4 Ga wandelen (of sporten)

Voor ondernemers die een super sportieve vakantie hebben gehad geldt dit waarschijnlijk niet; maar menig Nederlander komt zomaar wat kilootjes aan van de biertjes, wijntjes, en mojitootjes die zijn genoten op de vele terrassen. Door te sporten of flink te bewegen krijg je niet alleen die kilo’s weg, maar ook meer energie. En de endorfine zorgt ervoor dat je dat fijne gevoel weer terug krijgt. De avonden zijn nog lang, dus elke avond een flinke wandeling is ook een goede manier om weer fit te worden en je energiek te voelen. Wandelen is dé manier om te mijmeren en te reflecteren. Precies dat wat je op vakantie ook deed. Maak er routine van, je zult merken dat je je batterij ermee oplaadt, en dat fijne vakantiegevoel kunt vasthouden.

vakantiegevoel-door-wandelen

wandelen in het bos geeft een vakantiegevoel

Tip 5 Zie vakantie als gekkigheid

Ik ken mensen die van vakantie naar vakantie leven en van weekend naar weekend. Eigenlijk heb ik daar altijd een beetje medelijden mee. Het leven speelt zich toch juist af tussen de verloven in, denk ik dan. Maar goed, ze zijn meestal ook helemaal niet blij met hun werk en dat verklaart een hoop. Vakantieblues is voor hen schijnbaar te voorkomen door meteen na thuiskomst een nieuwe trip te boeken. Een beetje vluchtgedrag is het wel. Besef dat het dagelijks leven het echte leven is en vakantie een gekkig tussendoortje. Vakantie is een uitspatting. Een gekkigheid. Een bijzonder aangename gekkigheid dat wel, maar toch, gekkigheid.

 

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: maandag 19 augustus 2019

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!