David-Muntinga-Boekhoudcoach

Zit jouw verdienmodel goed in elkaar?

Als ondernemer wil je dat er geld binnenkomt door te doen wat jij écht leuk vindt. Natuurlijk ben je daar hard mee bezig door gewoon te werken en daar je facturen voor te sturen. Maar is jouw verdienmodel al optimaal en verdien jij je geld al zoals je dat echt graag zou willen?

Ik ken veel ondernemers die uurtje-factuurtje werken. En geloof mij, in principe is daar helemaal niets mis mee! Als je maar zorgt dat dit binnen jouw verdienmodel goed zit en je genoeg van deze declarabele uurtjes hebt!

Benut de mogelijkheden

Een verdienmodel kan zo uitgebreid worden als je dat zelf graag wilt. Er zijn zoveel mogelijkheden, kijk maar eens naar dit lijstje:

  • Uren
  • Projecten
  • Trajecten
  • Trainingen & workshops
  • Abonnementen
  • Verhuur
  • Strippenkaarten
  • Verbruik
  • Licenties
  • Commissie

Zoals je ziet een hele lijst met allemaal mogelijkheden. Maar hoe geef je dat nou concreet vorm binnen jouw eigen bedrijf? Of welke vormen passen bij jou en jouw klanten?

Veel vragen waar geen standaardantwoord op is. Want van een goed verdienmodel wat écht bij jou past is er namelijk maar één! Maar wat je wel kan doen is gebruik maken van zoveel mogelijk soorten. Dat maakt jou onafhankelijk van maar één inkomstenstroom. Mocht het dan zo zijn dat er een inkomstenstroom wegvalt heb je in elk geval nog de andere inkomstenstromen staan.

Mijn advies zou hierin zijn: Maak zo optimaal mogelijk gebruik van alle mogelijke manieren om geld te verdienen. Maar zorg er wel voor dat het voor je klanten helder blijft wat je allemaal doet en op welke manier en hoeveel ze je betalen. Het is niet slim om aan één product meerdere verschillende modellen en prijzen te hangen.

Een voorbeeld

Stel, je bent businesscoach. Als businesscoach zal je het voornamelijk moeten hebben van coaching sessies. Dat zal dan ook de hoofdtak van jouw verdienmodel zijn. Maar ook die kan je op meerdere manieren invullen. Je kan er bijvoorbeeld voor kiezen om uren te factureren, maar je kan ook gaan werken met trajecten of abonnementen. Daarnaast is het als businesscoach bijvoorbeeld mogelijk om je verdienmodel uit te breiden met licenties op handige (whitelabel)software. Om het nog verder uit te breiden kan je dan bijvoorbeeld op commissiebasis nog boeken aanbieden en verdiepende online-/offline trainingen of workshops.

Weet je nou niet of jouw verdienmodel goed in elkaar zit of wil je hier eens over sparren? In een Skype sessie kunnen we samen een mooi plan voor jou maken om je verdienmodel te optimaliseren! Zo’n Skype sessie plan je eenvoudig in via www.deboekhoudcoach.nl

Auteur: David Muntinga
Gepubliceerd op: donderdag 1 augustus 2019

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!