tegenslag-overwinnen

Wat succesvolle mensen weten over tegenslag

Heb je vaak moeite met tegenslagen en wil je eigenlijk het liefste gelijk opgeven? In de komende blogs laat ik je graag zien hoe dit komt en wat je kan doen om dit te veranderen.

Eenzaamheid als grootste vijand

Veel ondernemers die tegenslag ervaren voelen zich eenzaam. Om je heen kun je namelijk de succesvolle mensen zo aanwijzen. De ondernemers die altijd de juiste beslissingen nemen. Ondernemers die het hebben en hun bedrijf zonder bloed, zweet en tranen lijken te runnen. Deze mensen zie je ook in de sport. In de topsport worden ze vaak met het etiket ‘natuurtalent’ bestempeld.  Ze zijn met hun uitzonderlijke talent geboren. Succes is vanzelfsprekend en komt voor hun aanwaaien. Maar is dat wel zo of wordt dit zogenaamde natuurtalent overschat?

Overschat talent

Ik ben door mijn begeleiding van toptalenten in de sport overtuigd geraakt van het laatste: talent wordt overschat. Als het namelijk allemaal draaide om talent zouden alleen de ondernemers en sporters met de meeste aanleg aan de top staan. De Dirk Kuitjes en Bax-broers zouden geen schijn van kans hebben. En toch zijn juist zij succesvol. Dit komt niet door hun talent, maar doordat ze door bleven gaan toen het tegen zat. En hiermee ontwikkelen ze zichzelf en hun bedrijf of als voetballer.

Maar waarom zet de één wel door en de ander niet? Psychologe Carol Dweck deed hier jarenlang onderzoek naar en kwam tot de conclusie dat jouw mindset doorslaggevend is. Een mindset is de manier van denken over talent en ontwikkelbaarheid. Ze onderscheidt twee verschillende soorten mindsets: de groeimindset en statische mindset.

Mindset

Degene met een statische mindset gaan ervan uit dat talent en intelligentie vaststaan. Je hebt het of je hebt het niet. Je bent een geboren ondernemer of niet. Het resultaat is dat deze ondernemers continu bezig zijn om te bewijzen dat ze geboren zijn met voldoende kwaliteit. Het resultaat is dat ze slecht om kunnen gaan met tegenslag, moeite hebben met kritiek en snel opgeven als het tegenzit. Ook binnen de sport komen we deze mensen tegen. Denk maar aan alle veelbelovende supertalenten die het niet direct waar kunnen maken en volledig uit beeld raken…

Groeien is ontwikkelen

Aan de andere kant zijn degene met een groeimindset ervan overtuigd dat talent en intelligentie niet vaststaat, maar ontwikkelbaar is. Dit ogenschijnlijk kleine verschil heeft grote positieve gevolgen. Deze mensen zijn namelijk niet bezig met zichzelf te bewijzen, maar met verbeteren. Wat ze nu nog niet (goed) kunnen is met veel oefening wel onder de knie te krijgen. Tegenslag, falen en kritiek worden ineens momenten om te leren en zichzelf te verbeteren. Het resultaat is dat ze doorgaan en gebruik maken van tegenslag. Ook deze voorbeelden zijn er in de sport gelukkig genoeg. Denk alleen al aan Michael Jordan die vroeger uit het Highscool basketbalteam werd gezet vanwege gebrek aan talent…

Wees je daarom bewust van jouw overtuigingen, want deze kunnen verregaande gevolgen hebben voor jou als ondernemer.  In mijn volgende blog wil ik je graag helpen om meer inzicht in jouw mindset te krijgen. Ook heb ik goed nieuws: een mindset is te veranderen. In mijn volgende blog daarom ook enkele tips hoe je dat kan doen.

Dus hou deze portal in de gaten en lees ook mijn volgende verhalen.

 

Blog door: Geert Hidding | www.winside.nl

 

Auteur: Team Ikonderneemhet.nl
Gepubliceerd op: dinsdag 3 maart 2015

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!

Dit artikel is gesloten voor reacties.