Is jouw website veilig?

Is jouw website veilig? Dit kun je er aan doen!

Als je een vraag stelt op een website, wil je dan dat iemand ongevraagd over je schouder kijkt en meeleest? Het ongevraagd kunnen meelezen heeft alles te maken met http/https. Over https hieronder meer, maar eerst naar twee belangrijke vragen over de veiligheid van je website.

1. Zijn de gegevens van mijn klant/mijzelf wel veilig?

2. Hoe weet ik of mijn website veilig is?

De veiligheid – lees privacy van je klant en van jezelf – heeft alles te maken met http en https. En wat is dat precies? Op internet staat bij alle websites in de url: http of https. Kijk maar:

jei-c0mmunicate

 

HTTP / HTTPS

Http staat voor Hyper Tekst Transfer Protocol

Https staat voor Hyper Tekst Transfer Protocol Secure

Http en https zijn manieren om gegevens te versturen. Het verschil zit hem in de S van secure = veilig. Http is het versturen van informatie op een ansichtkaart en https is het versturen van informatie in een envelop. Op een ansichtkaart zien de postbode en je huisgenoten jouw informatie, in een envelop ziet alleen de geadresseerde de inhoud van de brief.

Veiligheid van je website: https verplicht

Veel experts vinden al lange tijd dat https voor al het internetverkeer verplicht zou moeten zijn. Ook Google, als grootste zoekmachine, vindt de veiligheid van je website belangrijk. Kijk maar.

Als je informatie zoekt over doof, depressief of een willekeurig ander onderwerp, dan wil je niet het risico lopen dat anderen meekijken. En voor jou als ondernemer geldt dat de klant op je website moet blijven en niet naar een malafide website wordt gelokt. Met http kan dat altijd, want het internet is een open verbinding. De klant kan zo zijn gegevens onbedoeld aan een ander geven en de ondernemer vist achter het net.

Dus met http kan iedereen de gegevens meelezen. Met https kan dit niet, want de gegevens zijn versleuteld door encryptie.

De tweede vraag van jou als ondernemer is: ‘Hoe weet ik of mijn website veilig is?’ Die vraag heeft alles te maken met een SSL-certificaat.

SSL-certificaat

Een SSL-certificaat kun je bij veel webhostingbedrijven tegenwoordig gemakkelijk en voordelig (laten) installeren op je webhosting pakket. Heb je voor je website al een certificaat en wil je weten of deze goed en veilig is?  Doe dan de test. Want meten is weten  N.B.  Een certificaat kan verlopen zijn, niet valide en onverwacht fouten bevatten.

Ik heb meerdere testjes gedaan met verschillende websites. Kijk voor de resultaten hier.

Test jouw certificaat

Heb je al een certificaat en wil je weten of deze goed en veilig is? Je kunt het testen. Meet het en weet het.

“Veiligheid gaat niet om het elimineren van risico’s, maar om het verkleinen ervan.”

 

Auteur: Hiltje van Gijssel
Gepubliceerd op: dinsdag 2 augustus 2016

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!