Een nieuwe manier om BTW-aangifte te doen.

Een btw-aangifte corrigeren of een opgaaf intracommunautaire prestaties (opgaaf ICP) doen, kan daar ook. Net als een rekeningnummer opgeven of wijzigen. Later dit jaar kunnen alle ondernemers terecht in Mijn Belastingdienst Zakelijk voor de btw. En ook voor loonheffingen en vennootschapsbelasting. Het oude ondernemersportaal blijft voorlopig bestaan naast het nieuwe Mijn Belastingdienst Zakelijk.

Nieuw aan Mijn Belastingdienst Zakelijk

Mijn Belastingdienst Zakelijk werkt beter op tablets en smartphones dan het huidige portaal voor ondernemers. Wel zo handig.  Stuur je een btw-aangifte in via Mijn Belastingdienst Zakelijk, dan kun je deze daar altijd inzien. In het oude portaal kan dat niet. Dit geldt ook voor een opgaaf ICP of een correctie op een btw-aangifte die je hebt ingestuurd. Tijdens het invullen van je aangifte, correctie of opgaaf in Mijn Belastingdienst Zakelijk kun je tussentijds uw gegevens opslaan. Ook dat is nieuw.

Je logt in met uw DigiD

Op Mijn Belastingdienst Zakelijk log je in met je DigiD-gebruikersnaam en -wachtwoord. Als je tenminste zzp’er bent of een eenmanszaak runt. Andere ondernemers kunnen later in 2019 met E-herkenning inloggen op het nieuwe portaal.

Heb je nog geen DigiD? Vraag hem dan aan via www.digid.nl/aanvragen.

Je laatste btw-aangifte voor 2018 doen in Mijn Belastingdienst Zakelijk

Als zzp’er of ondernemer met een eenmanszaak kun je je laatste btw-aangifte voor 2018 al doen in het nieuwe portaal. Maar dat hoeft niet. Mijn Belastingdienst Zakelijk is nog niet verplicht, je kunt kiezen. Kies je voor Mijn Belastingdienst Zakelijk, dan zul je merken dat het gebruiksvriendelijker is dan het oude portaal. Wil je voor de komende btw-aangifte(n) nog niet gebruikmaken van Mijn Belastingdienst Zakelijk? Doe dan btw-aangifte via het oude portaal zoals je gewend bent.

Voor alle duidelijkheid: je doet als zzp’er of eenmanszaak alleen btw-aangifte in het portaal van kouw keuze. Je hoeft dus niet dezelfde aangifte ook nog eens in het andere portaal te doen. Andere ondernemers doen voorlopig nog btw-aangifte via het oude portaal.

Btw-aangiften staan klaar vanaf de 1e dag na het aangiftetijdvak

Ontvangt je als zzp’er of eenmanszaak altijd een e-mailbericht als uw btw-aangifte klaarstaat? Hou er dan rekening mee dat in Mijn Belastingdienst Zakelijk je aangifte pas klaarstaat vanaf de 1e dag na het aangiftetijdvak. Dat is iets later dan in het oude portaal.

Auteur: Henriëtte Veenstra
Gepubliceerd op: dinsdag 8 januari 2019

Trackback link

5 reacties

  1. David Muntinga
    David Muntinga, 11 januari 2019

    De meeste boekhouders of accountants zullen software hebben om een btw-aangifte in te dienen, ze zijn dan alleen je btw-nummer nodig! Wanneer ze het wel via het programma van de belastingdienst doen zullen ze dat momenteel nog via het oude portaal kunnen doen. Ik ga er van uit dat er binnenkort een optie komt om iemand te machtigen voor de btw-aangiftes, dat zou dan via machtigen.digid.nl kunnen…

  2. David Muntinga
    David Muntinga, 11 januari 2019

    De meeste boekhouders of accountants zullen software hebben waarin zij de aangiftes doen. In dat geval hoef je dus helemaal niets te doen. Zij zijn namelijk niet meer als je btw-nummer nodig. Wanneer je boekhouder of accountant het wel via het portaal van de Belastingdienst doet kan hij momenteel nog het oude portaal gebruiken. Ik denk dat er binnenkort een machtiging afgegeven kan worden vanaf machtigen.digid.nl 😉

  3. Thijs Wieringa
    Thijs Wieringa, 8 januari 2019

    Ik neem aan dat het wel mogelijk blijft om je boekhouder de aangifte te laten doen?

  4. Victor Bakker
    Victor Bakker, 8 januari 2019

    Goeie tip!
    Nog even de link: https://mijnzakelijk.belastingdienst.nl/onp

  5. Thijs Wieringa
    Thijs Wieringa, 8 januari 2019

    Hoe gaat het in zijn werk als je de boekhouding en btw aangifte laat doen door een boekhouder/accountant?