Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingenEr zijn helaas geen aanbiedingen gevonden. Plaats nu zelf een aanbieding
Je hebt nog geen account
Om je meldingen te bekijken moet je een ikonderneemhet.nl account hebben. Registreer of log in om upgrade naar een premium account.
Meldingen sluiten
Alles verandert continu. Als ondernemer ervaar je dat als geen ander. We kunnen plannen maken, maar vaak bepalen gebeurtenissen van buitenaf het verloop van ons leven. Dat er nu wel heel veel gebeurtenissen zijn die ons leven beïnvloeden mag duidelijk zijn. Toch zijn het vaak hele gewone alledaagse ongelukjes die een grote impact kunnen hebben.
Zoals in mijn geval. Ik werd kortgeleden lelijk van een paard gegooid. Gelukkig had ik geen ernstig letsel. Vooral veel kneuzingen en een gedeukt ego.
Maar ik was wel erg geschrokken en realiseerde me dat het ook anders had kunnen aflopen. Ik overdacht wat de gevolgen hadden kunnen zijn voor de continuïteit van mijn bedrijf. En vooral voor mijn (toekomstige) inkomen. En de plannen en dromen die ik heb en hoop te kunnen realiseren.
Zekerheid bestaat niet en ik weet dat. Als ondernemer loop je bepaalde inkomensrisico’s die je als werknemer niet (of in mindere mate) hebt. Van de ondernemers die ik spreek hebben velen (nog) niets geregeld. Maar ook zij kunnen een smak maken met de fiets, uitglijden op de trap of een been breken. Juist die alledaagse stomme incidentjes die je niet ziet aankomen zijn de grootste spelbrekers. Ik adviseer zzp’ers dus ook altijd om hun huidige en toekomstige inkomen veilig te stellen. Dat kan een verzekering zijn, maar hoeft niet altijd. Als ondernemer heb je meerdere mogelijkheden. De vraag is: weten zzp’ers welke mogelijkheden er zijn en gebruiken ze die?
Volgens het CBS heeft 40 procent van de zzp’ers helemaal niets geregeld in geval van ziekte. Dat betekent dat ze geen AOV (arbeidsongeschiktheidsverzekering) hebben, niet deelnemen aan een Broodfonds of vergelijkbare schenkkringen en ze niet kunnen terugvallen op spaargeld, beleggingen of vermogen dat in het bedrijf of eigen woning zit. Daarnaast zegt 20 procent van de zzp’ers dat ze niet langer dan drie maanden zonder inkomen rond kunnen komen. Dit percentage kan nu hoger zijn aangezien er nogal wat buffers zijn verdampt tijdens Corona en er vaak geld is geleend. Met name de zzp’ers die een laag inkomen hebben lopen het grootste risico.
Voor een groot deel van de zzp’ers is het antwoord: doorwerken. Een deel van hen omdat ze er nog te veel plezier uithalen en er niet aan moeten denken ineens niets om handen te hebben.
Maar voor een grote groep is het helaas bittere noodzaak…
Van de gepensioneerden die in hun werkzame leven vooral zelfstandig waren, zegt 44 procent moeite te hebben om rond te komen.
Als ondernemer moet je dus tijdens je werkende leven nadenken over je inkomen na je pensionering. Want er komt een dag dat je wilt stoppen met je bedrijf.
Wat zeggen de cijfers hierover? In een onderzoek van Knab geeft 48 procent van de zzp’ers aan geen pensioen op te bouwen. Zzp’ers die het wél geregeld hebben doen dat voornamelijk via een lijfrente (29 procent), de fiscale oudedagsreserve (26 procent), een geblokkeerde spaarrekening (20 procent) en/of via vastgoed (18 procent). Opvallend is dat 17 procent aangeeft uitsluitend pensioen op te bouwen via een vrij opneembare spaarrekening.
Degenen die al langere tijd zzp’er zijn, geven vaak als reden dat ze te weinig geld overhouden om het weg te zetten. Andere veel genoemde argumenten zijn dat ze pensioenaanbieders niet vertrouwen of zichzelf te oud vinden om het nog te regelen.
Cijfers tonen aan dat zzp’ers met minder inkomsten relatief minder goed voor hun oude dag zorgen. Dat is onnodig omdat je met elk budget wel iets kunt regelen voor je pensioen.
Wees de eerste die reageert!
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.