Aanbiedingen
Bekijk alle aanbiedingenEr zijn helaas geen aanbiedingen gevonden. Plaats nu zelf een aanbieding
Je hebt nog geen account
Om je meldingen te bekijken moet je een ikonderneemhet.nl account hebben. Registreer of log in om upgrade naar een premium account.
Meldingen sluiten
En weer hebben we te maken met nieuwe, vergaande lockdown-maatregelen. Nog even en we mogen ons huis niet meer uit. En ook nu gaan deze coronamaatregelen gepaard met een steunpakket, dat de ergste economische klap moet opvangen. Maar helpen die steunmaatregelen zzp’ers eigenlijk wel? Vrij Nederland schreef er een interessant artikel over. Lees even mee.
‘De groeiende kloof tussen vast en flex: Hoe de steunmaatregelen de ongelijkheid juist vergroten’, is de titel van de analyse in Vrij Nederland. In een uitgebreid betoog laat het opinieblad zien dat huidige steunpakketten, de werkers met een vast contract bevoordelen. Via de NOW krijgen bedrijven compensatie voor hun omzetverlies. Daarmee kunnen ze hun vaste medewerkers in dienst houden. Ook al is er geen werk.
Zzp’ers die hun opdrachten zijn kwijtgeraakt, komen in aanmerking voor de TOZO. Dat is geen compensatie voor hun omzetverlies, maar een inkomenssteun op minimumniveau. ‘Het steunbeleid heeft vooral mensen met een vast contract beschermd. Jongeren, flexwerkers en zzp’ers hebben het grootste deel van de klap opgevangen,’ citeert Vrij Nederland het CPB.
Dat de huidige steunmaatregelen de kloof tussen werkers met een vast contract en werkers met een flexibel contract vergroten, wordt volgens VN versterkt omdat het beleid bij elkaar geshopt wordt. Het debat over de invulling van alle regels wordt ‘gewonnen door de sterkste partij. Of de partij met de grootste mond, of de partij die het beste toegang tot de wetgever heeft’. En dat zijn op dit moment de werkgevers, vakbeweging én de lobbygroepen. ‘Niet voor niets komt er ‘zomaar’ 600 miljoen euro vrij voor de sierteelt’, schampert het opinieblad.
Maar de flexwerker toont zich ook het meest flexibel. Er zijn legio verhalen over zzp’ers die hun onderneming aanpassen: bakkers die de zorg ingaan en fotografen die coronaportretten maken. We schreven er al over. Veel ondernemers nemen genoegen met de TOZO en maken van de nood een deugd. Ook al is de groep flexwerkers veel te divers om met één vuist aan de Haagse deuren te rammelen, ze zijn ook solidair en bereid om van elkaar te leren om zo hun veerkracht terug te vinden. Ze kunnen alleen wel alle hulp gebruiken, daarom mag het kabinet ze niet uit het oog verliezen. Ook niet nu de crisis een nieuwe donkere fase in gaat. Dat starters in het nieuwste pakket maatregelen ook steun krijgen en de tegemoetkoming in de vaste lasten omhoog gaat, is dan ook hoopgevend nieuws.
En dan moeten al die zzp’ers midden in deze crisis ook nog over risico’s in toekomst na blijven denken. Want wat als je net een switch hebt gemaakt en je wordt arbeidsongeschikt? Gelukkig weten steeds meer van hen de weg naar SharePeople te vinden, de simpele en flexibele oplossing voor arbeidsongeschiktheid.
Wees de eerste die reageert!
Je moet ingelogd zijn op om een reactie te plaatsen.