auteur-jan-willen-wolff

Love is all in Connecting Worlds

 

Vraag: Hoe blijf je van waarde in deze roerige tijden?

Antwoord: via liefde.

Het boek Managen met Liefde van Tim Sanders laat zien dat het onbaatzuchtig bevorderen van de ontwikkeling van de ander leidt tot persoonlijk en zakelijk succes. Verwerf en deel kennis, deel je kennissen (netwerk) en toon compassie vanuit je echte ik. Naast jezelf zijn moet je ook echt iets willen. En durven te vragen, want niemand kan alles alleen. Dat geldt behalve voor managers ook voor ondernemers en voor medewerkers, die zo hun slagkracht vergroten. So far, so good. Maar: hoe zorg je nu voor het realiseren van innovaties, het kantelen in denken, passende oplossingen voor de vraagstukken van vandaag en morgen? De Oostenrijkse econoom Joseph Schumpeter (1883-1950) wist het al, namelijk “connecting worlds”. Dat levert “Neue Kombinationen” en innovaties op. Via creatieve vernietiging verdringen technische innovaties de oude technieken. En dat proces creëert meer welvaart.

Negotica helpt gehandicapte mensen met meer zelfstandigheid

Iemand die op een opmerkelijke wijze verschillende werelden met elkaar verbindt, is Peter van der Tang van Negotica, een bedrijf gevestigd in het Pand van de Toekomst. Met Wii technologie tapt hij de hersengolven af van zwaar lichamelijk gehandicapte mensen, zodat ze met hun brein zelfstandig activiteiten en functies kunnen uitvoeren. Het gaat dan om zaken als openen en sluiten van deuren, bedienen van ramen en gordijnen en het in- en uitschakelen van verlichting. Het doel is een eenvoudig en betaalbaar systeem voor aansturing van de omgeving (zie www.negotica.net, project Carebro, Connecting Worlds).

 

Ik vroeg Peter wat zijn drijfveren en ervaringen waren. Zijn antwoord: “Deze mensen zijn van top tot teen verlamd en ze zijn daarmee erg afhankelijk van anderen. Er wordt meestal over ze praat in plaats van met ze. Dus de hamvraag is hoe kun je ze zelfstandiger laten functioneren met moderne technologie?”. Eigenlijk is Peter uitvinder. Hij vond voor de technologische mogelijkheden die hij kent een toepassing. Dat kan alleen maar door naar buiten te gaan, door andere werelden te verkennen.

 

Bij andere innovatieprocessen zie je dat ook. Wetsus in Leeuwarden combineert de beestjeszuivering van water uit Wageningen met de harde scheidingstechnologie uit Twente. De Senseo is een product van Philips en DE. Vaak is er een eigenwijs iemand die een kans of een oplossing ziet. Enig doorzettingsvermogen is dan niet onbelangrijk. Zo schijnt Ford ooit gezegd te hebben: “Als ik naar mijn klanten had geluisterd, dan zou ik een sneller paard hebben uitgevonden”.

Kinderlijk nieuwsgierig

Mijn vermoeden was dat er nog een extra speciaal ingrediënt nodig is voor een succesvolle innovatie. Daarom vroeg ik aan Peter: “Wat is je geheim?”. Zijn antwoord was eigenlijk heel eenvoudig: “Beste Jan Willem, project Carebro draaide om de magische vraag ik heb jou nodig, doe je mee? Deze vraag wordt aan de doelgroep niet vaak gesteld. Het is een vraag die mensen kan laten schrikken. Echter bij dit project maakte deze vraag bij de doelgroepen andere betrokkenen veel energie los en de wil om ervoor te gaan”. Dus: wil je echt innoveren? Begin met nieuwe werelden opzoeken. Andere landen, andere sectoren, andere mensen. Denk zelf en doe iets. En wees kinderlijk nieuwsgierig! Dan ontdek je meer en gaat het sneller.

 

Jan Willem Wolff is zelfstandig adviseur en begeleidt moeilijke bijeenkomsten, www.janwillemwolff.nl, werkt samen in www.debovenkamervannederland.nl en www.kenniskwadraat.nl. Verder is hij Zware Jongen #02 als mede-initiatiefnemer van een bierbrouwerij in Veenhuizen, www.maallust.nl. Hij heeft een passie voor bier, wat zich onder meer uit in het verzamelen van bierviltjes. Zijn klanten nemen van over de hele wereld viltjes mee. Wederom connecting worlds dus. Reageren? Heeft u ervaring met “connecting worlds”? Of bierviltjes? Mail me: info@janwillemwolff.nl.

Auteur: Team Ikonderneemhet.nl
Gepubliceerd op: vrijdag 14 oktober 2011

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!

Dit artikel is gesloten voor reacties.