handdruk

Geen fysiek contact meer met de handdruk

Fysiek contact door handdruk

Door de intrede van het Coronavirus in Nederland volgen de maatregelen om besmetting tegen te gaan, elkaar in rap tempo op. We mogen elkaar geen handdruk meer geven, moeten op gepaste afstand blijven en niet meer in groepen bij elkaar komen.
Ik snap alle maatregelen, maar merk dat ik het échte contact mis.

De handdruk

Normaliter maak je eerst fysiek met iemand contact, voordat je in gesprek gaat. Je schudt elkaar de hand en maakt letterlijk contact met elkaar. Die handdruk zegt al zoveel over de persoon die je voor je hebt. Je ‘voelt’ direct of je een klik hebt of niet. Door de handdruk weet je of je gesprekspartner dominant is, neutraal of juist onzeker.

Je kunt op zoveel verschillende manieren een hand krijgen: Stevig of voorzichtig; met een extra klapje boven op je hand of op je bovenarm; een halve handdruk of een te volle; te lang of te kort; of je hand wordt gedraaid, waardoor de ander laat zien dat hij/zij jou wel de baas is.
Kortom: allerlei soorten handdrukken die veel zeggen over je gesprekspartner

Andersom kan het natuurlijk ook.


Door bewust de juiste handdruk te geven kun jij zorgen dat iemand zich direct prettig bij je voelt. Je kunt jouw gunfactor zelfs beïnvloeden door het geven van een ‘juiste’  handdruk. Hoe doe je dat dan?

  1. Geef bewust een hand
    Vaak steken we onze hand onbewust uit en geven mensen een handdruk die we altijd geven. Hierbij letten we niet op signalen want alles gaat onbewust.
  2. Geef een handdruk zoals je deze krijgt
    Als je iemand een hand geeft zoals hij/zij deze aan jou geeft, dan voelt dit heel prettig voor je gesprekspartner. Dit doe je door bewust een hand te geven en als de handen in elkaar gaan een miniseconde te wachten hoe je gesprekspartner jou een hand geeft.
  3. Zorg voor een armlengte afstand
    Dit is de juiste afstand waarbij iedereen zich prettig voelt. Als je een hand geeft en je staat te ver weg, dan werkt het niet en te dichtbij (in iemands ruimte) dat werkt helemaal averechts.
  4. Maak oogcontact
    Om echt contact te maken heb je naast een goede handdruk, ook oogcontact en het liefst een glimlach, want dat zie je in de ogen.
  5. Wees jezelf
    Natuurlijk kun je niet exact dezelfde hand geven als de ander! Op het moment dat je bewust een handdruk geeft, verandert er al iets in het contact met de ander.

Op de foto zie je Anne Hidalgo en Nathalie Kosciusko-Morizet strijden in een debat om het burgermeesterschap van Parijs. Let op de handdruk!
Ook dames kunnen een dominante hand geven…

Ik hoop je gauw de hand te mogen schudden!
Ondernemende groet

Adinda Keizer

Auteur: Adinda Keizer
Gepubliceerd op: woensdag 18 maart 2020

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!