succesvol-zzper-worden

Hét geheim van de succesvolle zzp’er

Ondernemen kun je leren. 

Om te starten als ondernemer heb je eigenlijk niet veel nodig, behalve een goed idee. Om een succesvolle zzp’er te worden is meer nodig. Aan scholing of het inschakelen van een ondernemerscoach wordt meestal niet gedacht. Veel starters zien daar ook vanaf vanwege de kosten, blijkt uit onderzoek van het SCP. Ze verkeren nog in die euforische staat als ze zich net hebben ingeschreven bij de KvK: nu ga ik eindelijk doen waar ik al lang van droomde en mijn bedrijf gaat zeker succesvol worden! Zo ging het ook met Willem, die ik adviseerde bij de start van zijn bedrijf. Willem werd na een carrière van 20 jaar bij een bank boventallig verklaard. Net als vele andere werknemers, wilde Willem eigenlijk al heel lang het vrije leven als ondernemer proeven en besloot niet op zoek te gaan naar een baan maar zelfstandig financieel adviseur te worden. Hij kon via zijn werkgever gebruik maken van ervaren ondernemerscoaches die hem daarbij hielpen. Dat verhoogde zijn kansen om succesvol te worden al direct, aangezien hij voortdurend werd uitgedaagd na te denken over zijn keuzes en direct in het begin al meters kon maken.

Fabel: Een ondernemer word je niet, je bent het of niet

Iedereen kent ze, van die ondernemersgezinnen waar het ene na het andere familielid een bedrijf begint. Wordt iemand nou echt als ondernemer geboren? Cijfers tonen aan dat dit niet het geval is. Hoewel een goed voorbeeld (meestal de vader of moeder) doet volgen. Veel succesvolle ondernemers hebben nogal wat overeenkomsten in karaktereigenschappen en sommige van die eigenschappen zijn onlosmakelijk verbonden met ondernemen. Van alle karaktereigenschappen die men kan bezitten, zijn alleen empathie en creativiteit aangeboren. De rest van de eigenschappen is aan te leren, zelfs zoiets als rationaliteit is trainbaar. Kom je niet uit zo’n ondernemersnest, dan kun je je ervaring elders opdoen, bijvoorbeeld met behulp van trainingen of workshops te volgen of een goede coach in de arm te nemen. Iedereen kan in principe een succesvolle zzp’er worden.

familiebedrijf-van-der-valk

De jonge Valken

Feit: Na vijf jaar is 4 van de 10 starters nog zzp’er

Waarom mijn pleidooi voor scholing of coaching voor zzp’ers? Ik hoor vaak zzp’ers die wij trainen zeggen “als ik dit eerder had geweten, dan was mijn groei veel sneller gegaan”. De cijfers liegen er ook niet om. Ongeveer een kwart van alle Nederlanders, dus bijna vier miljoen mensen (!) denkt er wel eens aan om voor zichzelf te beginnen en heeft wel eens een idee voor een plan of product, aldus onderzoek van de Kamer van Koophandel. Uiteindelijk zetten zo’n 130.000 nieuwe zelfstandigen de stap en starten een bedrijf. Van deze groep slaagt een groot deel niet met zijn bedrijf. Binnen een jaar stopt dertig procent van de bedrijven, binnen het tweede en derde jaar nog eens vijftien procent. Daarna stopt nog eens tien procent. Uiteindelijk gaat het om een faalpercentage van zestig procent.  De eerste drie jaar zijn dus erg belangrijk zo blijkt. De reden dat bedrijven stoppen is vanwege een faillissement, omdat het niet winstgevend is, te weinig toekomstperspectief biedt of juist vanwege persoonlijke redenen.

4-van-de-10-starters-overleeft-5-jaar

Investeer in het belangrijkste asset van je bedrijf: jezelf

Willem realiseerde zich: in een markt met veel concurrenten is het belangrijk om je te blijven ontwikkelen. Je concurrenten zitten namelijk ook niet stil. En niet alleen vakinhoudelijk moet Willem bijblijven, ook zijn ondernemersvaardigheden wilde hij blijven ontwikkelen. Door beiden te doen kon hij sneller nieuwe ontwikkelingen in zijn vakgebied zien aankomen en daar ook actie op nemen, zoals het digitaliseren van zijn adviesdiensten. Hij realiseerde zich dat de vrijheid van het ondernemen juist lag op het vermogen zelf te kunnen sturen op de koers van je bedrijf. En ook die kwaliteiten moet je blijven ontwikkelen. Dus Willem ging fors investeren in zichzelf en daarmee in de groei van zijn bedrijf.

Aanpassen aan de markt gaat beter met de juiste kennis

Dit was drie jaar gelden. Met Willem gaat het erg goed en zijn bedrijf groeit. Willem werd een succesvolle zzp’er. En hij heeft nog steeds een coach die hij regelmatig spreekt. Daarnaast volg hij vakinhoudelijke trainingen zodat hij bij blijft in zijn vak. Via zijn netwerken weet hij precies wat er speelt in zijn vakgebied. De kosten die hij daarvoor maakt worden meer dan goed gemaakt door de groeiende stroom tevreden klanten en omzet. Dit gaat niet alleen voor Willem op, maar het blijkt ook uit onderzoek van de Radboud Universiteit dat ondernemers die zich laten coachen succesvoller zijn.

Gebruik drukte niet als ‘smoes’ om je eigen groei tegen te werken

Veel gehoorde uitspraak van zelfstandigen: ik heb het te druk voor een opleiding of coachtraject. Realiseer je dan ook dat niet investeren in je eigen ontwikkeling ook betekent dat je ‘nee’ zegt tegen jouw groei. En dat kan je op termijn duur komen te staan. Realiseer je dat jouw concurrenten ook niet stil zitten. En mocht geld het probleem zijn: ook de rijksoverheid ziet het belang van scholing en ontwikkeling van zzp’ers. Iedereen heeft sinds kort recht op een persoonlijk ontwikkelbudget en kan deze aanvragen. Met dit budget ligt de kans om een succesvolle zzp’er te worden voor iedereen open. Wil jij graag meer weten over gerichte ondernemerstrainingen of een coachtraject? Neem vooral vrijblijvend eens contact met me op. Ik help je graag verder of kan je doorverwijzen naar een specialist uit mijn netwerk.

 

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: dinsdag 27 augustus 2019

Trackback link

4 reacties

  1. Joost Drijver
    Joost Drijver, 3 september 2019

    yes. gelezen en naar aanleiding van je tip ga ik het in de gaten houden 🙂

  2. Klaar Zegers
    Klaar Zegers, 28 augustus 2019

    Ja, klopt Joost, daar gaat het over in de laatste alinea😄👍 Dank voor je compliment!

  3. Joost Drijver
    Joost Drijver, 27 augustus 2019

    Mooie inhoudelijke artikel Klaar. Ook interessant om het STAP-budget (persoonlijk ontwikkelbudget) in de gaten te houden.

  4. Joost Drijver
    Joost Drijver, 27 augustus 2019

    Mooie inhoudelijke blog Klaar. Ook interessant om het STAP-budget (persoonlijke ontwikkelbudget) in de gaten te houden.