overtuigingen-burnout

Reset je overtuigingen voor een positieve mindset

Een grote valkuil waar je als ondernemer mee te maken hebt is je mindset. Die belemmerende overtuigingen en overlevingsstrategieën uit het verleden die je als ondernemer zo veeleisend kunnen maken ten aanzien van je zelf dat een burn-out op de loer ligt. Je mindset, oftewel je manier van denken en je overtuigingen, kan je succes bepalen, maar ook je ondergang inluiden.

De innerlijke criticus

Als zelfstandig ondernemer ben je je eigen baas, en dat biedt veel vrijheid. Maar deze vrijheid komt ook met verantwoordelijkheden die soms overweldigend kunnen zijn.

Je wilt bijvoorbeeld graag altijd bereikbaar zijn, snel je klant beantwoorden en nog net die ene opdracht binnenhalen. Jij bént je bedrijf en voelt daardoor extra veel verantwoordelijkheid. Je wilt de buitenwereld vooral laten zien dat je succesvol bent.

Maar als het minder goed gaat met je onderneming, dan voel je dat in je portemonnee. En dat merk jij niet alleen maar ook je eventuele partner of kinderen. Je probeert dat verborgen te houden want het doet ook veel met je ego. Jouw innerlijke criticus hamert er voortdurend op dat het beter moet. Dat je meer je best moet doen. Wanneer deze opgebouwde spanning niet wordt omgezet in ontspanning, liggen burn-out klachten op de loer.

Als je gelooft dat het nooit goed genoeg is

Mindset is alles. Aan al ons gedrag gaat denken vooraf. Bewust of meestal onbewust. Niet zelden heeft de manier waarop je ‘in de wedstrijd zit’, je veel gebracht. In je jeugd en loopbaan. Maar toch lopen mensen vaak stuk op zichzelf. Dan is er iets in je mentale programmering dat niet meer vóór je werkt. Maar tegen je.

Deze belemmerende overtuigingen en overlevingsstrategieën uit het verleden kunnen een burn-out in de hand werken. Er zijn echter manieren om deze negatieve overtuigingen te herkennen én te veranderen, zodat je als ondernemer een positieve mindset ontwikkelt.

Ontstaan van belemmerende overtuigingen

Veel ondernemers dragen belemmerende overtuigingen met zich mee, vaak zonder het zelf door te hebben. Dit zijn gedachten en overtuigingen die je beperken in wat je kunt bereiken. Voorbeelden van dergelijke overtuigingen zijn:

  • “Ik moet alles perfect doen.”
  • “Als ik faal, ben ik een mislukkeling.”
  • “Ik mag geen hulp vragen, ik moet het alleen doen.”

Deze overtuigingen ontstaan vaak uit overlevingsstrategieën die je in het verleden hebt ontwikkeld. Misschien ben je opgegroeid in een omgeving waar je altijd moest presteren om waardering te krijgen. Of misschien heb je geleerd dat falen iets is wat ten koste van alles vermeden moet worden. Deze strategieën hebben je misschien geholpen om te overleven en te gedijen in bepaalde situaties, maar als ondernemer kunnen ze je tegenwerken. Ze kunnen je zodanig onder druk zetten dat je constant op je tenen loopt en uiteindelijk richting een burn-out beweegt.

Bewustwording van Belemmerende Overtuigingen

De eerste stap naar verandering is bewustwording. Hier zijn enkele manieren waarop je je belemmerende overtuigingen kunt herkennen:

  1. Reflectie:Neem de tijd om na te denken over je gedachten en gevoelens, vooral in stressvolle situaties. Welke gedachten komen er naar boven? Welke overtuigingen liggen hieraan ten grondslag?
  2. Schrijf het op:Houd een dagboek bij waarin je je gedachten en gevoelens noteert. Dit kan je helpen patronen te herkennen in je denken en gedrag.
  3. Vraag feedback:Praat met vrienden, familie of een mentor over je gedachten en gevoelens. Soms kunnen anderen je helpen om dingen te zien die je zelf over het hoofd ziet.
  4. Mindfulness en meditatie:Deze technieken kunnen je helpen om meer in het moment te leven en je gedachten te observeren zonder oordeel.

Verandering van Overtuigingen

Zodra je je belemmerende overtuigingen hebt geïdentificeerd, kun je werken aan het veranderen ervan. Hier zijn enkele strategieën:

  1. Uitdagen van overtuigingen: Vraag jezelf af of je overtuigingen echt waar zijn. Wat is het bewijs voor en tegen deze overtuigingen? Vaak zul je merken dat je overtuigingen gebaseerd zijn op aannames en niet op feiten.
  2. Positieve affirmaties: Vervang negatieve overtuigingen door positieve affirmaties. Zeg bijvoorbeeld tegen jezelf: “Ik mag fouten maken en daarvan leren” in plaats van “Ik moet perfect zijn.”
  3. Stel realistische doelen: Stel haalbare doelen voor jezelf en vier je successen, hoe klein ze ook zijn. Dit helpt om je zelfvertrouwen op te bouwen en negatieve overtuigingen te verminderen.
  4. Zoek ondersteuning: Overweeg om met een coach of therapeut te praten die je kan helpen om je overtuigingen te veranderen en een positieve mindset te ontwikkelen.
  5. Zelfzorg: Zorg goed voor jezelf door voldoende rust te nemen, gezond te eten en regelmatig te bewegen. Een gezonde geest in een gezond lichaam helpt om positiever te denken.

Conclusie

Je mindset speelt een cruciale rol in je succes en welzijn als zelfstandig ondernemer. Belemmerende overtuigingen en oude overlevingsstrategieën kunnen je tegenwerken en leiden tot burn-out. Door bewust te worden van deze overtuigingen en actief te werken aan verandering, kun je een positieve mindset ontwikkelen die je helpt om succesvol en gelukkig te zijn in je werk en leven. Neem de tijd om in jezelf te investeren en zoek de ondersteuning die je nodig hebt. Zo creëer je de beste versie van jezelf als ondernemer.

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: woensdag 19 juni 2024

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!