Blijven trekken aan een dood paard; het is wat ondernemers vaak doen terwijl ze ergens weten dat hun bedrijf niet meer te redden is. De oorzaak: emoties zitten goede beslissingen in de weg. Het verantwoordelijkheids- en schuldgevoel en de schaamte bij deze ondernemers is zo groot dat ze tegen beter weten in doorgaan.
De mentale veldslag in het hoofd van de ondernemer
Ontkenning en hoop voorkomen dat ze moeilijke beslissingen moeten gaan nemen. De primaire functie van het brein is ons beschermen tegen onheil en gevaar. Zo kunnen we weglopen van moeilijke situaties, fysiek en mentaal. Dat gebeurt vaak allemaal onbewust. En in negen van de tien keer is dat onbewuste de baas. Een ondernemer die niet goed in zijn of haar vel zit, maakt gewoon slechte keuzes voor het bedrijf. Ze negeren belangrijke signalen, omdat emoties nu eenmaal sterker zijn.
De overheersing van emoties
Emoties hebben een krachtige invloed op ons denken en handelen. Wanneer jouw bedrijf, waar je je ziel en zaligheid in hebt gestoken, in crisis verkeert, nemen emoties als angst, stress en paniek de overhand. Ons brein is namelijk geprogrammeerd om ons te beschermen tegen gevaar. Maar emoties vertroebelen ook onze waarneming en belemmeren ons vermogen om helder te denken.
Het gevecht tussen ratio en emotie
Daniel Kahneman, een gerenommeerde psycholoog, heeft uitgebreid geschreven over de kracht van het emotionele brein. Hij legt uit dat ons brein twee systemen heeft: het snelle, intuïtieve systeem en het langzamere, rationele systeem. In tijden van crisis neigt het emotionele brein ertoe om de controle over te nemen, waardoor rationeel denken op de achtergrond raakt.
Verantwoordelijkheidsgevoel en Schuld
Als ondernemer draag je vaak een enorme last van verantwoordelijkheid voor het welzijn van je bedrijf, je werknemers, je familie en jezelf. Wanneer het bedrijf in zwaar weer verkeert, kan dit verantwoordelijkheidsgevoel verlammend werken. Je voelt je schuldig dat je de situatie niet onder controle hebt, dat je misschien verkeerde beslissingen hebt genomen en dat je anderen teleurstelt.
Schaamte en angst voor falen
Daarnaast speelt schaamte vaak een grote rol. Je schaamt je dat het bedrijf niet zo succesvol is als je had gehoopt, dat je niet aan de verwachtingen van anderen voldoet en dat je faalt als ondernemer. Deze gevoelens van schaamte en angst voor falen ondermijnen je zelfvertrouwen en maken het moeilijker om rationele beslissingen te nemen.
Het onbewuste negeren van signalen
In deze emotioneel beladen toestand negeren ondernemers belangrijke signalen die aangeven dat het tijd is om een andere koers te varen. Het brein neigt ernaar om negatieve informatie te vermijden en te focussen op hoopvolle scenario’s, zelfs als de realiteit anders is. Hierdoor gaan ondernemers tegen beter weten in door, terwijl ze diep van binnen weten dat het bedrijf niet meer te redden is.
Hoop en Doorzettingsvermogen
Ondanks de donkere wolken die boven het bedrijf hangen, blijft er vaak een sprankje hoop en doorzettingsvermogen bestaan. Dit zijn krachtige drijfveren die ondernemers in staat stellen om door te gaan, zelfs als de kansen tegen hen lijken te zijn. Het is deze hoop die hen in staat stelt om te blijven vechten, zelfs als de situatie hopeloos lijkt.
Kortom, wanneer een bedrijf in crisis verkeert, wordt het mentale strijdtoneel van een ondernemer gevuld met emoties van verantwoordelijkheidsgevoel, schuld en schaamte. Deze emoties bemoeilijken het nemen van goede beslissingen en leiden tot het negeren van belangrijke signalen. Desondanks blijft hoop een krachtige drijfveer die ondernemers in staat stelt om door te gaan, zelfs in de moeilijkste tijden.
Acceptatie is de poort naar verandering
Acceptatie van de realiteit en het loslaten van schuld en schaamte zijn essentieel om weer vooruit te gaan. Het is oké om te falen, het hoort bij het ondernemerschap. Soms is het sluiten van een bedrijf juist een teken van grote moed. Het biedt de mogelijkheid om te leren en te groeien, en om uiteindelijk sterker terug te komen.
In plaats van krampachtig te blijven trekken aan een dood paard, is het belangrijk om te erkennen wanneer het tijd is om verder te gaan. Dit betekent niet dat je gefaald hebt, maar juist dat je bereid bent om te evolueren en nieuwe kansen te omarmen. Het is een teken van kracht om toe te geven aan verandering en om te durven loslaten.
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.