pensioen

Wat ga jij doen na je pensioen?

Voor een groot deel van de ZZP’ers in Nederland betekent met pensioen gaan: doorwerken. Een deel van hen omdat ze er nog te veel plezier uithalen en er niet aan moeten denken ineens niets om handen te hebben. Maar voor een grote groep is het helaas bittere noodzaak…

Van de gepensioneerden die in hun werkzame leven vooral zelfstandig waren, zegt 44 procent moeite te hebben om rond te komen.

Als ondernemer moet je dus tijdens je werkende leven nadenken over je inkomen na je pensionering. Want er komt een dag dat je wilt stoppen met je bedrijf. Hoe eerder je inzicht hebt in alle mogelijkheden, hoe beter. Hoe eerder je begint, hoe slimmer. En het voordeel voor ons als ondernemer is dat wij kunnen kiezen hoe we dat doen! We zitten niet vast aan een pensioenfonds, maar kunnen allerlei (fiscale) mogelijkheden benutten.

Alleen… welke opties heb je dan?

Ik weet zeker dat als de dag komt dat je met pensioen mag, je wilt kunnen kiezen om te stoppen of in vrijheid door te werken. Daarom is nu het moment om jouw financiële rust voor later te regelen.

Als zzp’er heb je verschillende mogelijkheden. Ik schets de meest voor de hand liggende hier graag in het kort.

  1. Zelf sparen

Het opbouwen van een pensioenpot door zelf te sparen is een eenvoudige en flexibele optie. Je kunt zelf bepalen hoeveel je wilt sparen en wanneer je wilt bijdragen.

Er kleven ook nadelen aan zelf sparen. De rente op spaarrekeningen is momenteel laag, wat betekent dat je mogelijk niet het rendement behaalt dat nodig is om een comfortabel pensioen op te bouwen. Daarnaast is er geen belastingvoordeel verbonden aan deze methode, wat betekent dat je geen fiscaal voordeel geniet bij het inleggen van spaargeld voor je pensioen.

  1. Banksparen

Banksparen is een vorm van sparen waarbij je geld op een geblokkeerde spaarrekening zet om te gebruiken voor je pensioen. Het geld op deze rekening wordt beheerd door een bank en mag alleen worden gebruikt voor pensioendoeleinden.

Een voordeel van banksparen is het fiscale voordeel. De inleg en het rendement zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Daarnaast biedt banksparen vaak hogere rentetarieven dan reguliere spaarrekeningen, waardoor je mogelijk een beter rendement kunt behalen.

De nadelen zijn dat de rentetarieven laag zijn en het geld kan alleen worden gebruikt voor pensioendoeleinden.

  1. Beleggen

Pensioen opbouwen doe je voor de lange termijn. Je gebruikt geld dat je voorlopig niet nodig hebt om een pensioenpot voor later op te bouwen. Je kunt dus ook je geld beleggen. Dan loop je wel meer risico. Maar op de lange termijn levert beleggen gemiddeld meer op dan andere manieren. Je kunt met belastingvoordeel beleggen door te kiezen voor een geblokkeerde beleggingsrekening. De inleg kun je dan aftrekken voor de inkomstenbelasting. Dat kan alleen bij een aanbieder van pensioenproducten. Wil je het in eigen hand houden, dan heb je geen belastingvoordelen. Heb je geen verstand van beleggen dan kun je dat ook voor je laten doen. Zorg altijd voor een goede spreiding en kijk goed naar de kosten van de beleggingsfondsen.

  1. Lijfrenteverzekering

Een lijfrenteverzekering is een verzekeringsproduct speciaal ontworpen voor het opbouwen van een pensioen. Je betaalt periodieke premies aan de verzekeraar, die deze voor je investeert. De inleg is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Op de einddatum ontvang je een periodieke uitkering of een eenmalige uitkering waarover je inkomstenbelasting betaalt. Maar als je met pensioen gaat val je in een lagere belastingschaal en daar haal je dus voordeel. Het nadeel is dat de kosten die de verzekeraar maakt hoog en ondoorzichtig zijn, waardoor het rendement op je investering kan worden verminderd. Wordt je inleg belegd, dan loop je ook beleggingsrisico.

  1. Investeren in vastgoed

Investeren in vastgoed kan een aantrekkelijke optie zijn voor ZZP’ers die op zoek zijn naar een langetermijninvestering. Het kopen van een woning, appartement of ander vastgoedobject kan een waardevolle aanvulling zijn op je pensioenportefeuille.

Een voordeel van investeren in vastgoed is het potentiële rendement op je investering. Naast de waardestijging van het vastgoedobject genereert het ook huurinkomsten, wat zorgt voor een stabiele inkomstenbron voor je pensioen.

Fiscale jaarruimte; hoe zit dat?

Om maximaal gebruik te maken van de fiscale voordelen wil je weten hoeveel je jaarlijks belastingvrij opzij mag zetten voor je pensioen.

Door jaarlijks je fiscale jaarruimte te (laten) berekenen en deze te benutten via pensioenproducten zoals lijfrenteverzekeringen of banksparen, kun je je pensioenopbouw optimaliseren en tegelijkertijd profiteren van belastingvoordelen.

De fiscale jaarruimte wordt berekend op basis van je inkomen uit werk en woning (box 1). Hierbij wordt rekening gehouden met een bepaald percentage van je inkomen dat je mag reserveren voor je pensioen, tot een maximumbedrag. Je kunt de fiscale jaarruimte alleen benutten door gebruik te maken van pensioenproducten zoals een lijfrenteverzekering of banksparen, dus niet door zelf te sparen, beleggen of door vastgoed aan te kopen.

Reserveringsruimte

De fiscale jaarruimte mag je tot zeven jaar terug nog gebruiken.  Als je in een bepaald jaar de fiscale jaarruimte niet volledig hebt benut, wordt het niet-gebruikte deel opgeteld bij de reserveringsruimte voor de komende 7 jaar. Dit betekent dat je in latere jaren extra ruimte hebt om te storten in pensioenproducten en zo belastingvoordeel te behalen. Als je nog niet eerder gebruik hebt gemaakt van je fiscale jaarruimte, en je wilt wel optimaal gebruik maken van de fiscale voordelen, dan loont het zeker de moeite om te berekenen hoeveel reserveringsruimte je nog hebt over de afgelopen zeven jaar.

Wij horen vaak van zzp’ers dat ze onvoldoende verdienen om geld opzij te zetten. Maar als je elke maand een overzichtelijk bedrag wegzet en dat consequent volhoudt dan kun je ook als zzp’er een heel aardig pensioen sparen. Zodat jij straks de keuze hebt of je wilt stoppen met werken. Of wil doorwerken, want dat kan natuurlijk altijd nog!

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: woensdag 29 mei 2024

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!