voor-nadelen-vof

De voor- en nadelen van de VOF

Een vennootschap onder firma (VOF) heeft verschillende voor en nadelen ten opzichte van andere ondernemingsvormen. Ja, het is eenvoudig en goedkoop om op te zetten, en je hebt slechts één verplichting: inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Er is geen minimumkapitaal nodig en er hoeft geen notaris aan te pas te komen. Daarnaast kan een VOF leiden tot belastingvoordeel, zoals de zelfstandigenaftrek, de mkb-winstvrijstelling en de startersaftrek. Maar er kleven ook nadelen aan de VOF.

Weinig regels voor de VOF

In de wet is maar weinig geregeld over de VOF. Hierdoor biedt de VOF veel ruimte voor eigen afspraken. Het is niet verplicht, maar wel sterk aan te raden om deze afspraken vast te leggen in een VOF-contract. Hierover leggen we hieronder meer uit.

Bij de VOF heb je weinig administratieve verplichtingen. Zo hoef je geen jaarrekening te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Je bent uiteraard wel verplicht om je boekhouding te overleggen aan de Belastingdienst.

Fiscaal voordelig bij lagere winsten

Bij lagere winsten (onder de € 100.000) ben je fiscaal gezien voordeliger uit met een VOF dan met een BV. Als vennoot in een vennootschap onder firma betaal je inkomstenbelasting over jouw deel van de winst. Hierbij kun je dezelfde belastingvoordelen krijgen als een zelfstandige. Het gaat dan om aftrekposten als de ondernemersaftrek en MKB-winstvrijstelling. Om voor deze fiscale voordelen in aanmerking te komen zijn er wel een paar eisen waar je aan moet voldoen. Het positieve is dat elke vennoot afzonderlijk gebruik kan maken van de ondernemersaftrek.

Wat zijn de nadelen van de VOF?

1.     Aansprakelijkheid voor de schulden van de VOF

Een van de allergrootste nadelen van de VOF is de vergaande aansprakelijkheid van de vennoten. In welke mate ben je als vennoot aansprakelijk met een VOF?

Persoonlijke aansprakelijkheid bij de VOF

Omdat de VOF een samenwerking is en geen rechtspersoon (zoals de BV) is de VOF niet zelf aansprakelijk. In plaats daarvan zijn de vennoten privé aansprakelijk voor de schulden van de VOF. Dit is hetzelfde als bij een zelfstandig ondernemer met een eenmanszaak.

Hoofdelijke aansprakelijkheid bij de VOF

Bij een vennootschap onder firma is het risico nog iets groter dan bij een eenmanszaak. Alle vennoten zijn namelijk niet alleen privé aansprakelijk, maar ook hoofdelijk aansprakelijk.

Dit betekent dat een schuldeiser van de VOF zich mag verhalen op het vermogen van de VOF of op het privévermogen van de afzonderlijke vennoten. De schuldeisers kunnen dus zelf kiezen!

Aansprakelijkheid van de partner bij de VOF

Let goed op: ben je getrouwd in gemeenschap van goederen? Dan loopt jullie gezamenlijke vermogen risico. Je partner is ook aansprakelijk voor de schulden van de VOF met zijn of haar privévermogen.

Tip: bespreek goed met je partner of het afsluiten van huwelijkse voorwaarden het overwegen waard is. Door huwelijkse voorwaarden scherm je het vermogen van je partner af van de risico’s van de VOF.

Een must: schrijf de huwelijksvoorwaarden wel in in het huwelijksgoederenregister, anders kan je je er niet op beroepen tegenover een schuldeiser! Wil je juist regelen dat het vermogen van je partner veilig is? Overweeg dan altijd om een BV op te richten.

Wees voorzichtig met grote investeringen

Bij de VOF is het risico groter als het mis gaat in de vennootschap. Al helemaal omdat je zowel persoonlijk aansprakelijk als hoofdelijk aansprakelijk bent voor schulden die door je mede-vennoten zijn aangegaan. Het is dus verstandig om voorzichtig te zijn met grote investeringen.

2.     Je kan ingebrachte spullen niet altijd verkopen

Zoals je eerder hebt kunnen lezen kun je op verschillende manieren inbrengen. Een van die manieren is het inbrengen van het genot van een goed. Als je voor deze optie kiest, kun je voor een probleem komen te staan. Het is namelijk niet mogelijk om een goed dat op deze manier is ingebracht zomaar te verkopen. De vennootschap zou het goed dan niet langer kunnen gebruiken en zou als gevolg hiervan ontbonden moeten worden.

3.     Fiscale nadelen van een VOF

Bij hogere winsten is een VOF een stuk minder aantrekkelijk. Je betaalt immers 49,45% belasting in de hoogste schijf van de inkomstenbelasting. Vanaf een winst van € 80.000 per vennoot is het verstandiger een BV op te richten.

4.     Onaantrekkelijk voor investeerders

Net als de eenmanszaak is de vennootschap onder firma niet aantrekkelijk voor investeerders. Als je investeert in een VOF word je in principe altijd vennoot, en daarmee hoofdelijk en persoonlijk aansprakelijk. In de praktijk zie je dat investeerders mede daarom hun geld liever steken in een besloten vennootschap (BV). Als investeerder in een BV krijg je aandelen in ruil voor je investering. Hierdoor heb je recht op een deel van de winst, maar loop je persoonlijk geen risico.

Maak duidelijke afspraken in het VOF-contract

Een VOF biedt veel vrijheid. Duidelijke afspraken maken tussen de vennoten is daarom erg belangrijk. Zonder dit contract is de kans op conflicten tussen de partners namelijk erg groot. Daarnaast is het ook belangrijk voor het voortbestaan van de VOF om afspraken vast te leggen in het VOF-contract. Je legt onder andere vast:

  • Wat de inbreng van de vennoten is;
  • Hoe de winst wordt verdeeld tussen de vennoten;
  • Wat de (vertegenwoordigings)bevoegdheden van de vennoten zijn; en
  • Hoe lang jullie als vennoten willen samenwerken.
  • Wat de afspraken zijn rondom ziekte en arbeidsongeschiktheid

Tip 1: wil je dat de afspraken in je vennootschapscontract ook gelden tegenover de buitenwereld? Laat de relevante afspraken dan ook opnemen in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is vooral belangrijk met het oog op de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de vennoten.

Stel, je neemt in je VOF contract op dat een vennoot niet zelfstandig een overeenkomst mag aangaan boven de € 2.000. Staat de afspraak ingeschreven in het Handelsregister? Alleen dan kan de overeenkomst ongeldig worden verklaard.

Tip 2: de VOF houdt in beginsel op met bestaan wanneer een van de vennoten ermee stopt. Dit kan worden voorkomen door een voortzettingsbeding in het vennootschapscontract op te nemen. Zo ben je niet allemaal gedwongen om te stoppen op het moment dat een van je mede-vennoten eruit stapt.

Als je wilt gaan samenwerken lijkt de VOF een makkelijke keuze te zijn. Maar de hier geschetste voor- en nadelen laten zien dat je de onderlinge afspraken heel goed moet vastleggen. Want in de laagdrempeligheid van de VOF schuilt ook het gevaar van een ondoordachte keuze voor deze ondernemingsvorm.

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: woensdag 24 april 2024

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!