arbeidsrecht

Arbeidsrecht voor ondernemers

Ondernemen is prachtig en veelzijdig. Geen dag is hetzelfde en het is niet ongewoon dat je als ondernemer dagelijks meerdere malen op verschillende fronten uitgedaagd wordt. Qua verantwoordelijkheid komt er behoorlijk wat kijken bij het succesvol runnen van een onderneming. Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn. Er zijn ook bepaalde componenten die vrijwel van geen enkele ondernemer de voorkeur genieten. Een goed voorbeeld van een minder geliefd onderdeel van het ondernemerschap zijn geschillen met werknemers en de bijbehorende conflictbemiddeling. Het is dan ook essentieel dat je als ondernemer goed ingelicht bent en op de hoogte bent van de laatste updates en ontwikkelingen op het gebied van het arbeidsrecht toegespitst op jouw werkgebied.

Vergemakkelijk juridische conflictoplossing door incidenten op de juiste manier te documenteren

Elke ondernemer dient over een specifieke basiskennis te beschikken op het gebied van arbeidsrecht. Het wordt de ondernemer echter niet altijd makkelijk gemaakt op dit gebied, want arbeidsrecht kan behoorlijk complex zijn. Daarnaast heeft de ondernemer niet altijd de beschikking over dezelfde bescherming die de werknemer geniet, door bijvoorbeeld de juridische ondersteuning via een vakbond. Om het leven van de ondernemer makkelijker te maken zijn er ook rechtsbijstandsverzekeringen en rechtshulp diensten beschikbaar via diverse advocatenbureaus die de ondernemer helpen in het maken van de juiste keuzes in het geval van geschillen met de werknemer. Het is voor de ondernemer aan te raden om niet te wachten met deze ondersteuning tot een geschil, maar hier preventief gebruik van te maken. Een juridisch adviesbureau of advocatenkantoor kan namelijk ook helpen bij het geven van de juiste instructies wanneer het bijvoorbeeld gaat over documentatie van gesprekken en incidenten met de werknemer. Dit kan het proces in geval van een conflict met de werknemer behoorlijk vergemakkelijken, indien alles vanaf het begin correct gedocumenteerd is.

Maak gebruik van juridische ondersteuning voor het opstellen van arbeidscontracten

Naast conflictbemiddeling komt er nog veel meer kijken bij het arbeidsrecht. Bijvoorbeeld bij het opstellen van contracten, is het belangrijk dat alle zaken omtrent het arbeidsrecht in ogenschouw worden genomen. Dit is in veel gevallen ook mede gebaseerd op een CAO. Een CAO is een collectieve arbeidsovereenkomst, een document dat algemene voorwaarden betreft over rechten en plichten binnen een bepaalde industrie. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan pauzetijden en minimumlonen per leeftijdscategorie. Om ervoor te zorgen dat je als ondernemer in een later stadium niet in de problemen komt en de contracten met uw werknemers rechtsgeldig zijn, is het een goed idee om deze door een advocaat of juridisch adviseur te laten opstellen of goedkeuren. De kosten van een advocaat of een juridisch adviseur lijken op het eerste gezicht vaak aan de hoge kant en als ondernemer wilt u natuurlijk de kosten zoveel mogelijk drukken, maar de investering weegt niet op tegen de kostenbesparing die deze ondersteuning kan opleveren. Wanneer je in een geschil komt met een medewerker en je de risico’s juridisch niet goed afgedekt hebt, dan kan de financiële schade behoorlijk oplopen en in extreme gevallen zelfs het einde van de onderneming betekenen.

Auteur: Romano Groenewoud
Gepubliceerd op: vrijdag 20 december 2019

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!