auto-leasen-of-kopen

Auto leasen of kopen?

Als ZZP’er is het belangrijk dat je je gemakkelijk kunt verplaatsen. Een terugkerende vraag is dan: ga je een auto leasen of kopen? Het kan natuurlijk beide. Maar welke manier van mobiliteit past het beste bij jou? Graag lichten we de mogelijkheden aan je toe, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Al een privéauto in je bezit?

Als je al een privéauto in je bezit hebt, dan kun je er mogelijk (eerst) voor kiezen om je kilometers bij te houden (0,19 cent per kilometer). Zodra het aantal kilometers toeneemt, dan is het wenselijk toch over te stappen naar een zakelijke(lease)auto.

De voordelen van een zakelijke leaseauto

Voor jou als ZZP’er kan een leaseauto mogelijk de oplossing zijn. Geen grote investeringen, je hoeft de auto immers niet te kopen. Op die manier creëer je financiële ruimte en kun je je kapitaal inzetten voor je bedrijfsactiviteiten. Bovendien kan het leasen van een auto fiscale voordelen bieden. Mocht je willen leasen, dan kun je kiezen uit financial lease en operational lease.

Hoe werkt financial lease?

Het grote voordeel van financial lease is dat je na het afbetalen van alle termijnen eigenaar kunt worden van de auto. Je leent het aanschafbedrag of een deel daarvan en betaalt vervolgens een maandelijkse leasetermijn af in de vorm van rente en aflossing. Het leasecontract varieert meestal van 12 tot 60 maanden. Financial lease kan fiscale voordelen bieden:

 • De leaseauto kan afgeschreven worden
 • BTW kan teruggevorderd worden
 • Rente die je betaalt is aftrekbaar

Het nadeel van financial lease is dat je zelf het risico loopt voor eventuele waardevermindering. Brengt de leaseauto aan het einde van een contractperiode minder op dan op voorhand ingeschat, dan is dat voor eigen rekening. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor componenten als verzekeren, onderhoud en reparatie.

Hoe werkt operational lease?

Operational lease kun je het beste vergelijken met huren, je maakt gebruikt van de leaseauto tegen een periodieke vergoeding, maar de leasemaatschappij blijft eigenaar van het voertuig. Het grote voordeel van deze manier van leasen is dat je vrijwel geen risico loopt. Immers, de leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar, je hoeft de leaseauto dus ook niet op de balans te zetten. Daarnaast loop je hierdoor ook geen ‘restwaarderisico’, het risico dat je auto minder waard wordt dan op voorhand ingeschat. Ook hier varieert het contract meestal van 12 tot 60 maanden en na afloop van het contract dient de auto weer te worden ingeleverd bij de leasemaatschappij.

Zekerheid? Kies voor full operational lease

Interessant is het om een zakelijke auto full operational te leasen. Deze vorm van leasen maakt het voor jou mogelijk om een auto tegen een vast bedrag per maand te leasen. Bij deze vorm van leasen worden ook de componenten onderhoud, reparatie, verzekeringen en belastingen opgenomen in het contract. Altijd duidelijk dus en daarmee zekerheid, omdat je bijvoorbeeld geen onverwachte kosten hebt voor onderhoud of schadereparaties.

Bijtelling leaseauto

Lease je als zzp’er een zakelijke auto? Dan krijg je te maken met bijtelling, indien je de keuze maakt om in deze leaseauto jaarlijks meer dan 500 privé kilometers te maken. De fiscus ziet dit als loon in natura en daarvoor betaal je belasting in de vorm van bijtelling. Ben je benieuwd naar hoeveel bijtelling je dient te betalen in bepaalde gevallen, bereken het op de bijtellingscalculator.

Er is sprake van twee verschillende bijtellingspercentages, namelijk:

 • 8% in het geval van volledig elektrische auto’s (budgetplafond van € 50.000. Over de meerprijs wordt 22% bijtelling gerekend).
 • 22% voor alle overige auto’s, inclusief hybride voertuigen.

Full Operational lease nu de Volkswagen Polo

Met deze aanbieding wordt de keuze tussen een auto leasen of kopen wellicht makkelijker. Om deze te verzilveren: kijk ook even bij de partneraanbieding van Hitachi.

 • 60maanden
 • 15.000 km per jaar
 • Exclusief brandstof
 • Keuzevrijheid inkleur (indien van toepassing tegen meerprijs).
 • Op basis van OP=OP
 • Nu tijdelijk tot 31 maart € 10 korting op de toch al lage leaseprijs van € 378 voor leden van Ikonderneemhet.nl

 

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: donderdag 5 maart 2020

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!