De beste urenregistratie voor zzp'er
[rsssl_share_buttons]

De beste urenregistratie opties voor zzp’ers

Als ondernemer ontkom je er bijna niet meer aan: urenregistratie. Met behulp van urenregistratie krijg je een beter inzicht in je uren. Dit kan jou helpen om de efficiëntie van jouw onderneming te verhogen. Daarnaast ben je verplicht om je uren te verantwoorden voor de Belastingdienst om aanspraak te maken op de ondernemersaftrek. Als je aan het urencriterium van 1225 uur voldoet, kan je in aanmerking komen voor bepaalde aftrekposten.

Urenregistratie kan je op verschillende manieren doen. Grofweg kan er onderscheid worden gemaakt tussen Excel en urenregistratie software. In deze blog vertel ik wat de beste opties zijn om je uren te registreren als zzp’er.

Welke mogelijkheden zijn er voor urenregistratie?

Zoals ik eerder in de blog heb verteld, zijn er verschillende manieren om je uren te registreren. Een bekende daarvan is urenregistratie in Excel of spreadsheet. Excel is onderdeel van het officepakket en is op vrijwel elke desktop geïnstalleerd. Om uren bij te houden in Excel heb je de mogelijkheid om gratis templates te downloaden. Op het internet vind je een groot aantal gratis Excel templates die geschikt zijn voor zzp’ers.

Mocht je een drukke agenda hebben of simpelweg niet al te veel tijd willen besteden aan je urenregistratie, dan kun je kiezen voor urenregistratie software. Met behulp van deze software kun je veel tijd besparen, doordat veel processen worden geautomatiseerd. Qua software is er onderscheid te maken tussen programma’s die los staan van andere administratieve software, en programma’s die je kunt koppelen met andere administratieve software. De software die los staat van jou overige administratie programma’s, kun je niet koppelen aan elkaar. Het voordeel van urenregistratie software die je wel kunt koppelen, is dat het afgestemd is op je andere software. Hierdoor bespaar je veel tijd, want gegevens worden automatisch overgeklopt.

Waarom je uren registreren in Excel als zzp’er?

Urenregistratie in Excel is een gratis manier om je uren bij te houden. Iedereen die werkt op een desktop waarop het office pakket geïnstalleerd staat, heeft toegang tot Excel. Voor beginnende ondernemers, of wanneer je niet veel uren registreert, is Excel een prima gratis optie om te starten met urenregistratie. Op het internet kun je snel een gratis Excel template vinden om vandaag nog een begin te maken aan jouw urenregistratie. Echter als je meer opdrachtgevers krijgt en meer uren maakt, kan Excel onoverzichtelijk worden.

Waarom je uren registreren met software als zzp’er?

Heb je het erg druk met jouw onderneming en maak je veel uren voor verschillende opdrachtgevers? Dan kun je als met behulp van de juiste software een hoop tijd besparen als zzp’er. Verder helpt het programma jou om je uren zo nauwkeurig mogelijk bij te houden. Sommige urenregistratie programma’s zijn uitgerust met een timer functie. Deze zet je aan zodra je bezig gaat met een bepaalde klus of opdracht en uit wanneer je klaar bent. De kans dat je vergeet om een uur te registreren wordt hierdoor klein. Dat is fijn, want vergeten uren betekent gemiste inkomsten.

Als je al gebruik maakt van boekhoudsoftware is het handig om te kiezen voor een uren programma die je kunt koppelen. Op deze manier kun je het facturatieproces en boekhouding automatiseren. Dat scheelt tijd en biedt een hoop gemak. Verder bieden veel programma’s ook een mobiele app, waardoor je altijd en overal je uren kunt bijhouden. Omdat veel software online werkt, is alle data veilig opgeslagen in de cloud. Met online urenregistratie software hoef jij je dus geen zorgen te maken over je gegevens.

Hoe kan jij het beste jouw uren registreren als zzp’er?

Om tot de meest geschikte optie voor urenregistratie te komen, zal je een aantal factoren in overweging moeten nemen. De eerste vraag die je jezelf moet stellen is of je bereid bent om te betalen voor software. Verder kun je je afvragen of Excel voor jou voldoende is. Als je niet al te veel uren schrijft is Excel waarschijnlijk een geschikt programma. Wanneer je werkt voor verschillende opdrachtgevers, waarbij je veel uren moet schrijven, is het verstandig om voor een urenregistratie programma te kiezen. Dit bespaart jou erg veel tijd en moeite. Als je al gebruik maakt van boekhoudsoftware, ligt de keuze voor software die je kunt koppelen het meest voor de hand. In dat geval profiteer je maximaal van de tijdwinst die software kan opleveren. De tijd die je hiermee wint, kan je dan weer investeren in jouw onderneming.

Auteur: Arjan Nieuwbeerta
Gepubliceerd op: maandag 4 december 2017

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!