[rsssl_share_buttons]

Dringend nodig: ondernemers mét…!!

Ben jij een zelfstandige ondernemer? Lees dan even verder. Er liggen mooie uitdagingen op je te wachten. Volop werk en opdrachten. Lees verder en je komt erachter hoe jij daar voor in aanmerking komt. Daar is wel initiatief voor nodig. Maar hee, je bent immers ondernemer! Je vraagt je mogelijk wel af wat de aanleiding is van dit verhaal. En ja, er is iets dat me verontrust en me tot het schrijven van dit stukje heeft gebracht. Het zit namelijk zo.

In 2010, toen wij startten met ons bedrijf Onderneem ‘t, was de beeldvorming rondom zzp’ers ronduit bedroevend. Zelfstandigen zonder. Ze werden eigenlijk niet eens als ondernemer gezien. De afgelopen jaren is hun aantal zo gegroeid, dat er angst was dat ze de Nederlandse schatkist zouden ondermijnen. Niks goeds kon er van komen, die zzp’ers. De FNV beweerde zelfs dat de zzp’ers de oorzaak waren van de flexibilisering op de arbeidsmarkt. De zzp’er als kop van Jut. Wat deden ze anders dan hun kostje met moeite bij elkaar schrapen, onverzekerd tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid? Henriëtte en ik hebben die negatieve beeldvorming al die jaren ervaren en ons steeds sterk gemaakt om dat beeld te veranderen. Onze ervaring is namelijk totaal anders en onderzoekdoor de Kamer van Koophandel bewijst dit ook.

Natuurlijk, er zijn genoeg zzp’ers die gewoon lekker zelf bezig zijn, en van klus naar klus gaan en verder niks nodig hebben. Maar wij zien ook veel zelfstandigen die ondernemers zijn mét de P van Potentieel, van Power, Passie. En de B van Bezieling en Betrokkenheid. Die wél behoefte hebben aan een goed netwerk en samenwerking om te kunnen groeien. Helaas wordt deze enorme groep zelfstandigen maar al te makkelijk op één grote hoop gegooid. Door wie, vraag je je misschien af. Laat ik ze voor het gemak even de ‘gevestigde orde’ noemen. Dat zijn de mensen die denken “Ach, wat maakt het uit en waar maak je je druk over?” En misschien hoor jij daar ook wel bij, want je hebt het al druk genoeg vind je wellicht. Maar het maakt zeker wat uit. Want door zo te denken, missen we grote kansen op werk en mooie opdrachten in onze eigen regio. We missen de mogelijkheid om ons te ontwikkelen en te groeien. En daarmee ook de mogelijkheid om van betekenis te zijn in onze eigen woon- en werkomgeving, waarvan wij als kleinere ondernemers uiteindelijk ook afhankelijk zijn. En ik zou graag gezien willen worden als een even gewaardeerd lid van de economie net als elke andere partij. Dat zouden we toch allemaal moeten willen?

Voor een deel zijn we hier zelf schuldig aan. Door niet de handen ineen te slaan, maar het aan anderen over te laten. En de negatieve beeldvorming rondom het woord zzp’er helpt al helemaal niet. Hoe anders is dat gesteld met de volgende termen: noem bijvoorbeeld het woord ‘startup’ en de deuren gaan open, (de meeste startups zijn echter vaak ‘gewoon’ zzp’er). Begin een ‘incubator’ en het subsidiegeld stroomt toe. Ben je een groot bedrijf? Dan ‘creëer je werkgelegenheid’. Ook dat opent vele deuren. Maar gaat het initiatief over zzp’ers? Eeeh, nee die groep is te divers, te onzichtbaar, niet sexy. Samengevat in één zin: “Wij zien onvoldoende wat zij de regio opleveren”…

Is dat een probleem? Ja, dat is het. Zelfstandigen worden nog steeds niet gezien als belangrijke factor voor de economie. Beeldvorming is helaas een hardnekkig verschijnsel. En daarmee gaan ook alle ontwikkelings-, investerings- en subsidiepotten naar anderen partijen. Nu kun je je afvragen waarom dat dan anders zou moeten. Daar zijn twee belangrijke redenen voor. De eerste is: jij en ik en al die 75 duizend (!) andere zelfstandige ondernemers in Friesland, Groningen en Drenthe lopen ook vaak rond met vernieuwende ideeën, met dromen, met geweldige plannen die onze klanten zouden kunnen helpen. Vaak komen deze plannen niet tot stand, omdat je als zelfstandige gewoon de mogelijkheden niet hebt om ze tot uitvoering te brengen. Je mist de tijd, een team dat met je meedenkt, de financiering of extra handen om het product of dienst te ontwikkelen en de markt te bewerken. Wij vinden elkaar nog onvoldoende in het realiseren van onze plannen. Wij netwerken met visitekaartjes bij de verkeerde partijen. Een betrokken community die elkaar verder helpt zou echt welkom zijn. Het is een zinvolle manier van netwerken en maken jouw en mijn ideeën meer solide en uitvoerbaar. Krachten bundelen dus in kleine samenwerkingsverbanden. Wij noemen dat business communities.

Dat brengt mij op de tweede belangrijke reden: onze business is medebepalend voor de economische en sociaal-maatschappelijke welgesteldheid van het dorp, de gemeente waarin wij wonen. Kijk naar de plattelands- en krimpgemeenten, juist ondernemers zoals wij zijn daar hard nodig om het verschil te maken voor de leefbaarheid. Dat kunnen overheden en instituten niet zonder ons. Wij vormen het DNA van onze directe leefomgeving. In deze tijd vinden we het steeds belangrijker om betekenisvol te zijn. Luister naar Kees Klomp, met zijn pleidooi voor de betekeniseconomie, en Kate Raworthmet haar inspirerende verhaal over de donuteconomie. Horden mensen willen daar bij zijn, deel van uitmaken. Maar wanneer worden zij van toehoorder zelf actief? Hun inspirerende verhaal gaat uiteindelijk over jou en mij, en over het ondernemen van actie! Doen dus. Wij, de ondernemers mét, wij kunnen het verschil maken. Wij zijn de doeners die nodig zijn. Door onze dromen en ideeën te delen en in daden om te zetten bundelen we onze veranderkracht. Alleen ben je een zelfstandige zonder, maar samen zijn wij ondernemers mét! En er liggen zoveel kansen…

Daarom roep ik jou op om samen te komen en die kansen te verzilveren. Wij zijn krachtige ondernemers als wij zelf actief de beeldvorming veranderen. Dat betekent dat wij onze Power, Passie, Potentieel, Bezieling en Betrokkenheid actief meer moeten laten zien aan elkaar en onze omgeving. Onze krachten bundelen. En de start is een bijeenkomst voor alle zelfstandigen uit Noord Nederland mét ideeën en plannen en dromen en die deze samen met anderen willen realiseren. Een startbijeenkomst die deze ideeën zichtbaar maakt en om gaat zetten in daden. Ik reken op jou, want we moeten dit samen doen. Ik ben benieuwd naar wat jou bezighoudt, wat jouw droom is. Vertel het mij maar vooral alle anderen die welkom zijn. Natuurlijk is ook ‘de gevestigde orde’ zeer welkom, want we moeten Noord Nederland samen mooier maken. Deze bijeenkomst zal de start zijn van initiatieven die we in kleine communities gaan realiseren. Of het nu gaat om Bedum, Borger of Burgum,  Slochteren, Hoogeveen of Sneek; wij bundelen onze krachten en onze kennis. Wil je betrokken zijn bij de organisatie van het event? Heel graag! Wij hebben jou nodig om Noord Nederland te laten zien waar wij voor staan! Want als we allemaal blijven doen wat we altijd deden… Juist, dan verandert er niets.

Hoe meer ondernemers meedoen hoe beter, dus deel dit artikel in je netwerk en laat me weten of jij ‘in’ bent om mee te doen!

Klaar Zegers

Onderneem ’t & Ikonderneemhet.nl

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: dinsdag 12 juni 2018

Trackback link

2 reacties

 1. Maria Kunst
  Maria Kunst, 2 juli 2018

  Hi Klaar, gedeeld op LinkedIn 🙂

  Wanneer is het evenement?
  Nog iemand nodig voor de organisatie?
  dan hoort ik graag meer.

  Hartelijke groeten,

  Maria Kunst

 2. Samira Ahale
  Samira Ahale, 22 juni 2018

  En hoe was de bijeenkomst? Ik ben benieuwd! Vrede zij met jou, Samira Ahale