fit-brein-en-lijf

Fit in brein en lijf

We willen het allemaal zijn. Fit in brein en lijf. Het helpt om je goed te voelen als mens en als ondernemer. Dat staat vast. En wat wil je daar zelf voor doen of laten? Een vraag waar we allemaal, zo nu en dan of vaak mee stoeien. Onlangs las ik een gezegde van de marine “We willen allemaal de hemel maar niemand wil er dood”. Ik glimlachte er om omdat het zo herkenbaar is. Op een aantal punten kan ik dat ook heel goed her en erkennen. Ik zou heel graag piano willen spelen maar ik wil het niet leren. Totaal logisch gevolg is dus dat ik geen piano kan spelen. En zo zijn er nog wel meer voorbeelden. Deze voorbeelden hebben geen tot nauwelijks invloed op mijn brein en lijf. Omdat ik open erken hoe het voor mij werkt. Heb jij ook van die punten die je wel wil kunnen of hebben maar durf je daarvan hardop te zeggen “ik wil me er niet voor inzetten”. Gewoon zo helder als dit, zonder ja maar…… of excuses. Grote kans dat die punten dan ook geen of nauwelijks invloed op jouw hebben.

Van het dak

Openlijk her en erkennen waar jij je voor wil inzetten en waar niet heeft een positief effect op ons brein en lijf. Met openlijk bedoel ik niet dat je het per se overal van de daken moet roepen, gewoon in jezelf is ook prima. Wil je wel ergens op een dak gaan staan dan zou ik zeggen, zoek een veilige uit en ga vooral lekker je gang.
Als je kijkt naar mijn voorbeeld is dat natuurlijk niet zo moeilijk. Toch loont het om voor jezelf eens te oefenen met degene die makkelijk zijn. Zo maak je alvast een eerste stap naar de moeilijke. Als je dit doet ga dan met je aandacht naar je lijf. Wat voel je, wat gebeurt er met je ademhaling? Kijk hier objectief naar zonder het te willen veranderen. Word je bewust.
De moeilijke zijn degene waar we vooral zelf van alles van vinden. We vinden dat we hier ons voor moeten inzetten. Omdat het hoort, omdat we er al zoveel tijd/geld in hebben gestoken, omdat we niet mogen falen, of het is iets in de onderstroom waar we ons niet bewust van zijn.

Oefening

Schrijf of bedenk voor jezelf twee punten waarvan je vindt dat ze niet lopen in je leven. Punten waarvan je weet dat ze invloed op jouw brein en lijf hebben. Het kan te maken met je onderneming of met je privéleven. Als je deze helder hebt stel jezelf dan eens te vraag:
Wil ik me op dit gebied echt voor 100% inzetten ook als dat betekent dat ik het op een andere wijze dien te doen dan nu?
Voel weer wat er gebeurt in je lijf en je ademhaling. Kan je bij deze vraag blijven of wil je gauw wat anders gaan doen? Alles wat komt is oké, niet fijn of prettig wellicht maar wel oké.
Erkennen wat jouw rol en inzet betekenen, in beweging zetten of tot stilstand brengen hebben een hele grote invloed op de fitheid van jouw brein en lijf. En jij hebt de vrijheid om ja of nee te zeggen.

Auteur: Mirjam Glastra
Gepubliceerd op: woensdag 10 februari 2021

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!