nieuw-btw-nummer
[rsssl_share_buttons]

Nieuw btw-nummer in 2020 voor alle eenmanszaken

Zo’n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland krijgen vóór 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met jouw BSN-nummer (burgerservicenummer).
De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

Tussenoplossing

Het nieuwe btw-nummer van jouw eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer dat je voor alle doeleinden gebruikt.

Nu al niet meer op je website

Als je zelfstandige bent met een webwinkel kun je nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op jouw website. Op basis van wettelijke regels ben je eigenlijk verplicht dit nummer op je website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.

Lees de aankondiging van staatssecretaris Snel van het ministerie van Financiën over het nieuwe btw-nummer van de Belastingdienst.

Bron: Kamer van Koophandel

Auteur: Henriëtte Veenstra
Gepubliceerd op: donderdag 17 januari 2019

Trackback link

1 reactie

  1. Marco Roosendaal
    Marco Roosendaal, 8 mei 2019

    Hallo Henriëtte Veenstra 🙂
    Welk nummer gaat de KvK vermelden als een uittreksel wordt opgevraagd? (al dan niet gratis, niet gewaarmerkt)
    Hoe ga je voorkomen dat er chaos ontstaat bij de inrichting van een loonadministratie (Loon-aangifte), financiële administratie (BTW-aangifte) en/of pensioenaangifte (UPA gebruikt loonheffingennummer) Groetjes, Marco Roosendaal