tijd-is-geld

Tijd is geld?!

Onlangs las ik een artikel waarin tijd weer werd vergeleken met geld. De begrippen hebben overeenkomsten en zijn aan elkaar gelinkt. Als timemanagement trainer die daarmee de kost wil verdienen vind ik dit een interessant onderwerp.

Wat tijd en geld met elkaar te maken hebben

Iedereen kent de uitdrukking tijd is geld: zaken zo snel mogelijk voor elkaar krijgen is het goedkoopst. Iemand die goed geld heeft weten te maken is Warren Buffet. Hij deed dit door goed te beleggen en te investeren. Maar ook door verstandig om te gaan met het geld: Do not save what is left after spending, but spend what is left after saving.”

Deze uitspraak is ook goed toe te passen op hoe jij je tijd besteedt. Want hoe vaak doen we op een dag van alles en nog wat en zijn we blij dat we \’s avonds op de bank kunnen ploffen. Moe, maar niet voldaan omdat er ook het nodige is blijven liggen. Het idee om terugkerende klussen als vaste lasten te zien waar je tijd voor moet reserveren, net zoals je ook geld reserveert voor je vaste lasten, vind ik een mooi beeld. De vaste lasten, de klussen die dagelijks, wekelijks, maandelijks terugkomen een vaste plek in je agenda geven. Want het zijn vaak die klussen en klusjes die blijven liggen en wel noodzakelijk zijn om de boel draaiend te houden. Inzicht in hoeveel tijd je nodig hebt voor die altijd terugkerende klussen en die ook reserveren, maakt dat je weet hoeveel tijd je hebt voor losse opdrachten, projecten, zaken die tussendoor komen.

Vind je geen tijd om wekelijks twee keer te sporten, een avond helemaal niets te hoeven doen? En wil je dat wel? Maak dan hier ook vaste lasten van en zet ze in je agenda. (Tegen mensen die het te druk hebben, zeg ik wel eens: er is maar 1 ding dat je hoeft te plannen, de rest komt vanzelf. Dat ene ding is je ontspanning :-)).

Verschil tussen tijd en geld

Stel je eens voor dat je € 86.400 wint in de loterij. Wat ga je daar mee doen? Besteden aan het verbeteren van je huis, of eindelijk dat huis kunnen kopen? Een heel jaar de wereld rondreizen? Beleggen voor de oude dag? Als je zoveel euro\’s krijgt ga je wel even nadenken over wat je er mee gaat doen.

Ga je ook zo om met de 86.400 seconden die je elke dag opnieuw hebt? Bedenk je daar ook van wat je ermee doet? Vast minder dan met die 86.400 euro\’s. Nu is een seconde vergelijken met een euro wellicht niet helemaal reëel. (Alhoewel Warren Buffet vast wel een euro per seconde verdient).

Tijd en geld verschillen op meer manieren:

Geld                      Tijd
Winnen               Niet te winnen
Verdienen           Niet te verdienen
Sparen                 Niet te sparen
Lenen                  Niet te lenen
Uitgeven             Stopt niet
Herinvesteren   Eenmalig

Het grote verschil tussen geld en tijd is het eenmalige van tijd. Weg is weg en het komt niet meer terug. Vanuit die optiek is tijd vele malen kostbaarder dan geld. Je kunt het maar 1 keer uitgeven. Dus doe dat goed en geniet ervan!

Anke  Algera

April 2021

Auteur: Anke Algera
Gepubliceerd op: donderdag 29 april 2021

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!