voordelen-elearning

Voordelen van e-learning voor ondernemingen

Bedrijven en ondernemers hebben de voordelen van e-learning ontdekt. Het ontvangen en geven van onderwijs gebeurt steeds meer online. Niet alleen voor studenten maar ook voor medewerkers binnen een bedrijf. Tijd en kosten worden bespaard omdat je de lessen vanuit huis of vanaf de werkplek kunt volgen. En op een tijd die voor de cursist het beste uitkomt. Cursusruimtes hoeven niet meer gehuurd te worden en zijn er geen reis- en verblijfkosten meer nodig. Kortom, e-learning heeft de toekomst.

Wat is e-learning?

E-learning is simpel gezegd afstandsonderwijs, oftewel een leersituatie die met behulp van informatie- en communicatietechnologie wordt gegeven. Het maakt niet meer uit waar je je bevindt. Wat je nodig hebt is een computer, smartphone of tablet en een goede internetverbinding. De lesstof wordt op een gevarieerde manier aangeboden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van educatieve spelletjes en videomateriaal. Wat de cursist doet wordt bijgehouden en beoordeeld door een docent of begeleider.

Waar wordt e-learning voornamelijk toegepast?

Bedrijven maken veelal gebruik van e-learning om hun medewerkers te trainen en op die manier hun organisatie te verstevigen met de opgedane kennis. Medewerkers kunnen op hun eigen tempo de stof tot zich nemen en de opgedane kennis meteen in praktijk brengen. Trainingsdagen op locatie zijn verleden tijd. Helemaal in de Coronatijd waar we ons nu in bevinden is dit natuurlijk uitermate relevant en noodzakelijk. Een e-learning maken als onderneming stelt je in staat direct te zien waar het talent zit. Deze talenten hebben de mogelijkheid om zich te ontwikkelen op een voor hen vertrouwd gebied en als ondernemer zorg je ervoor dat je deze talenten in je organisatie behoud. Een win-win situatie.

Kennis met anderen delen

Waarom zou je de ervaring en kennis die je in de loop der jaren hebt opgedaan niet delen met een ander! Als onderneming kun je ervoor kiezen om je eigen mensen in te zetten om hun kennis en praktijkervaring te delen met anderen, met name nieuwkomers. Hier zou je heel goed een e-learning platform voor kunnen gebruiken. Laat je medewerkers zelf cursussen ontwikkelen voor andere medewerkers. Hoe kun je dat doen?

       Zorg ervoor dat je een duidelijk leerdoel hebt zodat je cursisten zodra de cursus is voltooid, dit in praktijk kunnen brengen.

     Deel alleen informatie die relevant is voor de cursisten en die ze eenvoudig kunnen verwerken. Maak daarbij gebruik van herhaling.

       Vertrouw niet alleen op je eigen kennis, laat je materiaal nalezen door een mede-collega voordat je het aan je cursisten presenteert. Deel daarbij ook niet teveel van je eigen kennis, maar een goede selectie in wat relevant is om te delen.

       Communicatie met je cursisten is belangrijk, geef feedback waar nodig en zorg dat jij feedback terugkrijgt om zo je lesmateriaal te verbeteren.

Kiezen van een e-learning systeem

Naast het volgen van deze tips en adviezen is het aan te bevelen om gebruik te maken van een toegankelijk, modern e-learning systeem. Een voorbeeld daarvan is Easygenerator, een oplossing van Rotterdamse bodem, dus volledig in het Nederlands verkrijgbaar (en AVG proof). Momenteel is er een mogelijkheid tot volledige toegang tot dit platform voor twee weken zonder enige beperkingen qua functionaliteit. Deze software wordt reeds gebruikt door grote organisaties zoals een Kellogg’s, een T-Mobile en Danone, maar is nu ook toegankelijk voor het MKB.

Bij het uitkiezen van een e-learning oplossing moet het gebruiksgemak vooropstaan. Medewerkers die expert zijn, in zijn of haar vakgebied maar geen achtergrond of educatie hebben genoten in e-learning moeten ook gemakkelijk cursussen kunnen creëren. Dit is mogelijk o.a. dankzij drag en drop functionaliteit en kant en klare sjablonen. Is het nog steeds een ver je van bed show voor jou of je werknemers? Vraag dan de tevens kosteloze en vrijblijvende demo aan. Je wordt dan bij de hand genomen door een Nederlandstalige e-learning expert van Easygenerator om samen de software te verkennen.

Auteur: Romano Groenewoud
Gepubliceerd op: dinsdag 4 augustus 2020

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!