wortel-stok

Wat werkt voor jou, wortel of stok?

De passie in de startfase (de wortel)

Wat motiveert jou om stappen te zetten in je bedrijf; een wortel of een stok? Veel zzp’ers starten hun bedrijf met de mooiste ideeën en plannen. De droom van succes geeft je vleugels. De inschrijving bij de Kamer van Koophandel is een historisch moment. Je bent vrij! Nu ga je alles echt op je eigen manier doen. Invulling geven aan jouw passie.

Je wordt misschien lid van een netwerkclub en gaat veel bijeenkomsten af om te vertellen over je bedrijf. Je moet immers klanten werven. En ook zelf uitvogelen wat het beste werkt. Je hebt nog te weinig geld om zaken uit te besteden, dus je doet vooral veel zelf. Maar dan ontdek je dat het hard werken is, en je ook regelmatig een “nee” te horen krijgt. Gewoon doorzetten, is wat je jezelf voorhoudt. Ook op de dagen dat je even geen inspiratie hebt.

De vragen in je hoofd

In deze fase zit je soms vol vragen. Zitten klanten wel op mij te wachten? Ben ik goed genoeg? Ben ik onderscheidend genoeg? Heb ik volgende maand nog wel werk? Is mijn uurprijs of tarief goed, niet te hoog en niet te laag? Ben ik zichtbaar genoeg?

http:/

via GIPHY

 

Ben je een zzp’er dan herken je deze opstartperikelen vast maar al te goed. Je moet een sterke intrinsieke motivatie hebben om door te gaan.

De testfase

Maar je zet door en inmiddels ben je al een tijd bezig. Je hebt zelf uitgevonden waar jouw klanten de meeste behoefte aan hebben en hoe je ze bereikt. Je bent erin geslaagd om in je eigen inkomen te voorzien. Dat is al een succesfactor op zich, want er zijn toch nog veel zelfstandigen die binnen drie jaar afhaken. Maar ‘binnen’ ben je nog allerminst.

De fase waarin jij je nu bevindt wordt gekenmerkt door zaken uitproberen, testen, fouten maken en daar vervolgens van leren. Je wilt succesvol zijn en komt erachter dat daarvoor geen vast stramien is. Wat voor de één een gouden formule is, werkt niet voor de ander. Accepteren dat je moet leren en dingen uitproberen is een normaal en noodzakelijk onderdeel van succesvol ondernemen. Het is belangrijk om je te realiseren dat als jij op dit moment je best doet om je bedrijf te laten groeien maar daarin nog niet altijd je gewenste resultaten behaalt,  je wél in de groeifase zit.

De groeiformule

In de wetenschap dat de gouden formule dus niet bestaat, wat heb je dan nodig om die volgende stap naar groei en succes te zetten?

Dat zijn de wortel én de stok!

De wortel is geworteld in jou… Het is de impact die jij wil maken voor jouw klanten. Het is jouw doel; je gedroomde omzet, de klanten waar je energie van krijgt en die blij met jou zijn. Het is de winst in impact én geld waar je trots op bent omdat je dat zelf weet te realiseren. Jouw wortel is jouw droom en je visie die je letterlijk visualiseert en waarmaakt.

En die stok? De weg naar succes is uniek en individueel. Je kunt honderd boeken lezen over succesvolle ondernemers maar het is net als lezen van afslankrecepten. Van lezen val je niet af. Afvallen is een proces van vallen en opstaan en je moet het zelf doen. En net als bij afvallen zijn voor het groeien van je bedrijf een aantal eigenschappen erg belangrijk:

  • Jouw doorzettingsvermogen
  • Jouw inzet om dingen uit te proberen
  • Jouw discipline
  • Jouw zelfreflectie en vermogen te leren

Zoek een mentor (de stok)

Omdat je nu eenmaal moet leren omgaan met de pieken en dalen en teleurstellingen en om jouw frustratie om te zetten in positieve energie, heb je een mentor of adviseur nodig die jouw stok is. Jouw stok achter de deur. De stok die geen smoesjes accepteert, die uitstelgedrag aan de kaak stelt, die een luisterend oor heeft en helpt om je oogkleppen af te zetten zodat jij verder gaat in jouw proces van groei. En die samen met jou de feestjes viert als je weer een stap hebt gezet in de richting van jouw dromen en doel.

Er zijn geen succesvolle ondernemers die alles op eigen kracht hebben bereikt. Ze hadden allemaal een wortel. Een droom die ze zo konden visualiseren dat het bijna tastbaar was én een mentor die ze scherp hield om die droom te realiseren.

Dus ontwikkel jouw eigen pad naar succes; koester je wortel en vindt die stok! Op die manier wordt jouw droom werkelijkheid.

Auteur: Klaar Zegers
Gepubliceerd op: maandag 13 september 2021

Trackback link

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!