risico's-boekhouden

4 Risico’s bij boekhouden door ZZP’ers

Kleine bedrijfjes en zzp’ers kiezen er vaak voor zelf te gaan boekhouden en hun aangifte zonder professionele boekhouder te doen. en dat kan risico’s met zich meebrengen. Op zich hoeft doe-het-zelven geen probleem te zijn. Als je van een eenvoudig maar kwalitatief goed boekhoudprogramma gebruik maakt en een basiskennis hebt van boekhoudregels dan hoef je geen dure accountant in te huren en kan je dat als bedrijfseigenaar best zelf doen. Maar toch zien we vaak dezelfde soorten fouten opduiken bij mensen die zelf hun boekhouding doen. We zetten de 4 meest voorkomende risico’s hieronder op een rijtje.

1. Betalingen van facturen niet goed registreren

Hoewel veel kleine bedrijven en ZZP’ers wel zullen zorgen dat al hun uitstaande facturen zo snel mogelijk betaald worden zijn er veel eenmanszaken waar soms de tijd ontbreekt om de betalingen goed te registreren. Zo verlies je op het einde van het boekhoudjaar niet alleen heel veel tijd om dit op orde te maken, je loopt ook het risico teveel belastingen te betalen en met ‘valse’ uitstaande schulden in de boekhouding te blijven zitten.

2. Bonnetjes niet goed bijhouden

Als bedrijfseigenaar kan je natuurlijk heel wat uitgaven inbrengen in je boekhouding. Maar dan moet er wel een papieren bewijs voor deze uitgaven zijn. Maak er daarom een gewoonte van om elk bonnetje en elke factuur bij te houden. Later kan je nog altijd kijken of deze uitgave wel of niet in je boekhouding mag opgenomen worden. Het is een groter probleem als je op het einde van het jaar ontdekt dat je duizenden euro’s aan kleine uitgaves niet meer kan verantwoorden dan dat je een doos vol bonnetjes op je kantoor hebt staan waarvan je misschien de helft niet kan invoeren.

3. Cash uitgaves niet verantwoorden

Tal van kleine uitgaven zal je ongetwijfeld cash betalen en niet met een bankkaart of giro. Maar denk je er ook aan om voor deze cash uitgaven een kwitantie of, daar gaan we weer, een bonnetje te vragen? Hou élke uitgave goed bij, ook die je met contant geld betaalt. Zo betaal je geen cent belasting te veel!

4. Geen professionele hulp zoeken wanneer nodig

Er kunnen altijd situaties ontstaan in je boekhouding waar je zelf echt geen raad mee weet en waarvoor je eigenlijk professioneel advies zou moeten inwinnen. Wacht hier niet te lang mee want de schade wordt soms exponentieel groter naarmate je dit langer uitstelt. Je hoeft echt geen full time boekhouder in te huren als je dat niet kan betalen, advies kan ook op individuele basis en per dossier ingehuurd worden indien nodig. Kies voor zelf boekhouden als je weet hoe je het aan moet pakken, maar voorkom risico’s en schakel een specialist in als het te complex wordt.

Auteur: Romano Groenewoud
Gepubliceerd op: dinsdag 7 juli 2020

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!