eenzaamheid-ondernemer

Tips om de eenzaamheid als ondernemer te verdrijven

Het afgelopen jaar heb ik gesproken met diverse ondernemers. Wat mij opviel, was hoe ze spraken over hun passie voor het ondernemerschap. Ik zag de glinstering in hun ogen. De andere kant is dat zij mij ook vertelden dat zij soms last hadden van eenzaamheid. Vooral de ondernemers die voor die tijd in loondienst hebben gewerkt. Ze missen mensen om zich heen. Veel zzp’ers werken thuis en krijgen hierdoor een eenzaam gevoel. Hoe ga jij hier dan mee om, vroegen ze mij? Dat was de reden om deze blog te schrijven. Mijn reactie(s) heb ik hierin verwerkt.

Wat is eenzaamheid eigenlijk?

Allereerst begin ik met het begrip eenzaamheid. Wat is eenzaamheid eigenlijk?

Eenzaamheid is het gevoel alleen te zijn, van geïsoleerd te zijn van \’de anderen\’. Onderzoekers omschrijven eenzaamheid als het ervaren verschil tussen gewenste en aanwezige contacten. Op deze definitie van socioloog Jenny de Jong Gierveld is het meeste onderzoek naar het vóórkomen van eenzaamheid gebaseerd. Er wordt onderscheid gemaakt tussen situationele en duurzame eenzaamheid en tussen sociale en emotionele eenzaamheid.

Eenzaamheid is iets anders dan sociaal isolement. Eenzaamheid is een gevoel, sociaal isolement een situatie. Anders gezegd: er is wezenlijk verschil tussen alleen zijn, en je alleen voelen. Uit neuropsychologisch onderzoek naar eenzaamheid is duidelijk dat bij eenzaamheid hetzelfde hersengebied geactiveerd is als wanneer men fysieke pijn voelt. Blijkbaar gaat het niet zozeer om een wens tot het hebben van contacten, als wel om een basale behoefte aan verbondenheid.[2] Vandaar de definitie van Rijks (2014): eenzaamheid is het fysiek ervaren van een gebrek aan verbondenheid met anderen. (Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eenzaamheid)

Thuiswerken

Toen je nog in loondienst werkte, had je soms niet de behoefte om heerlijk thuis te werken? Je eigen tijd indelen? Werken op tijden wanneer jij op je best bent. Maar wanneer je dag in dag uit thuiswerkt, kan dat tegenvallen. Ik werk graag thuis. De stilte om me heen, mijn concentratie is top en het gevoel van vrijheid. Ik plan bepaalde werkzaamheden in op een thuiswerkdag.

In de ochtend werk ik allerlei acties af. Ik ga als een trein. Dan even niets. Broodje maken en even een rustmoment inlassen. En dan start ik weer. In de middag ben ik bezig met het uitwerken van nieuwe ideeën. Ook heb ik dagen dat ik tussen de middag afspraken plan. Ik zeg erbij, dit werkt voor mij erg goed. Voor jou kan een totaal ander ritme perfect zijn. Onderzoek dit eens. Werk ik aan een opdracht dan plan ik deze het liefst om 06.00 uur ’s ochtends in.

Tip: bepaal voor jezelf welke taken je het fijnst vindt om thuis te doen. Geloof me, het eenzaamheidsgevoel ebt dan vanzelf weg. Je doet iets wat je leuk vindt. Hieronder lees je ook andere mogelijkheden die je prima met je thuiswerkdagen kunt combineren.

 

Kantoor met meerdere ondernemers

Je kan ervoor kiezen om een werkplek te huren in een kantoorgebouw met ondernemers. Je kunt starten met het huren van alleen een bureau. Hiermee hou je de kosten laag. Daarnaast zit je in een kantoorruimte met allerlei andere ondernemers. Hoe leuk is dat? En doordat de kosten laag zijn, voel je je niet verplicht om daar dagelijks aanwezig te zijn. Je kunt je thuiswerkdagen aanhouden. Dat is toch een gevoel van vrijheid in plaats van eenzaamheid?

Tips huren werkplek: The Rock | Launchcafe

Afspraken

Ik heb diverse soorten afspraken. Acquisitie, koffiedates, overleg, enzovoort. Je kunt ervoor kiezen om je afspraken op 1 dag te plannen. Maar wat ook een mogelijkheid is, is dat je je afspraken verspreidt. En spreek af op een andere locatie. Dit maakt je dag leuk en afwisselend. En je bent lekker onder de mensen.

Netwerken

Bezoek eens een netwerkbijeenkomst. Als je niet alleen naar een bijeenkomst wil, neem dan iemand mee. Mijn ervaring is dat ik altijd interessante mensen ontmoet en vaak leidt dit ook naar een koffiedate. Je wordt weer geïnspireerd tijdens een bijeenkomst en weet je, je kunt dan niet wachten op naar huis te gaan en met deze inspiratie aan het werk te gaan. Als je je goed voelt bij een netwerkbijeenkomst, ga dan vaker heen. Sommige vinden 1 x in de maand plaats, sommige hebben een andere planning. Je komt dan dezelfde mensen tegen en je kunt hierdoor een relatie opbouwen. Een ‘warme’ connectie zoals ik het altijd noem. Maar je komt ook weer nieuwe mensen tegen. Dat is toch heerlijk.

Tips: Netwerk Noord, Impact Cafe, Open coffee Haren, Bites & Business, Bitterballenborrel

Samenwerkdagen

Zelf ben ik nog niet geweest maar staat op mijn actielijst voor 2020. Samenwerkdagen. In Groningen worden deze georganiseerd door Desiree Boerema en in Assen door Angelique Perton.

De kracht van een Samenwerkdag. Zo’n Samenwerkdag werkt ontzettend fijn, om verschillende redenen. Creativiteit: op het moment dat je op een nieuwe plek werkt, word je creativiteit gestimuleerd, dit geeft je lekkere positieve energie | Netwerken: je leert nieuwe mensen kennen en kan daarmee je netwerk uitbreiden. Je krijgt de mogelijkheid om te vertellen wie je bent en wat je doet | Ondernemen: je hebt en neemt echt even de tijd om AAN je bedrijf te werken | Het is geen kletsdag; er wordt tijd geblocked om AAN de slag te gaan | Samenwerken: als je een vraag hebt, kun je deze in de groep gooien. Mogelijk kun jij iemand versterken of iemand anders jou| Focus: deze dag werkt ook goed als stok achter de deur om nu eindelijk dat te gaan doen wat je eigenlijk al een tijd graag wil doen.

(Bron: https://www.ideesonline.nl/samenwerkdag-voor-ondernemers/)

Hoe heb jij het gevoel van eenzaamheid opgelost?

Het lijkt mij tof en ik denk meer met mij om meerdere tips te horen hoe je het gevoel van eenzaamheid verdrijft als ondernemer. Deel je tip(s) gerust onder deze blog.

Auteur: Annatascha Udinga
Gepubliceerd op: vrijdag 3 januari 2020

Nog geen reacties

Wees de eerste die reageert!